neděle 24. března 2013

Fotohádanka: Školáci, poznáte se i po 55 letech?

Po čase dávám k nahlédnutí zase jednu pamětnickou školní fotografii. Samozřejmě, že mě těší, že jsem na ní poznal některé současné spoluobčany. Jako historika a místopisce i bývalého kantora mě potěšilo, že na fotografii poznávám jednoho ze svých kolegů, s nimiž jsem se v Božicích z objektivních důvodů nepotkal.
V době, kdy fotka vznikla, jsem se vozil v kočárku o 50 km severněji. Takže, koho z tehdejších páťáků božické školy poznáváte, a jak se jmenoval pan učitel na fotografii?
                                                               Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Na pamětní školní fotografii poznávám svoji sestru Janu a další známé tváře žijících dosud v Božicích. Třídní pan učitel Poddaný byl vášnivým muzikantem a zároveň i naším rodinným přítelem. Bydlel naproti Domova důchodců v Českých Křídlovicích. LV

    OdpovědětVymazat
  2. Samozřejmě, že "páťáky", kteří se fotili před božickou školou, poznávám všechny. Byla jsem totiž jedna z nich. Pan učitel se jmenuje Ludvík Podaný (bydlí v Brně, Králově Poli).
    Na fotografii jsou:
    Spodní řada: Miroslav Koláček, Alois Dvořák, Karel Zástěra, Jan Kučera, Miroslav Polášek (odstěhovali se z Božic a bydleli v Křídlovicích-v klášteře,nižší dům hned vedle Vašátových, poté tam bydleli Šrámkovi), Antonín Mahel.
    Druhá řada: Anna Fojtíková, Jaroslava Kubová, Jana Mahdalová, Vlasta Crhonková, Jaroslava Vytlačilová,Jana Blatná, Marie Kotková, Marie Machalová.
    Třetí řada: Josef Vařák. Drahoš Cabák, Karel Karban, Ladislav Gazdík. Josef Šenkeřík, František Oslzlý, Ladislav Látal, František Vlk.
    Horní řada: Věra Fňukalová, Marie Černá, Marie Egnerová, Ludmila Bernatová, Jindra Waasová, Marie Dvořáková (z nádraží), Zdena Černošková.
    Je to opravdu shoda náhod, protože jsem se nedávno probírala fotografiemi a tahle mi zrovna prošla rukama. Tak jsem nostalgicky zavzpomínala, co asi všichni dělají. Vím, že už bohužel někteří mezi námi nejsou (vím cca o 4), ale takový je prostě život. I přesto je krásný a proto je potřeba si ho maximálně vážit. (me)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karel Zástěra bydlí v Poštorné,okr.Břeclav, Maruška Egnerová v Brně.Tyto znám a jsem s nimi v kontaktu.

      Vymazat