sobota 23. března 2013

Jak chtěl prof. Šimon pomoci křídlovickým zemědělcům?

V květnu uplyne 60 let od chvíle, kdy do Božic zavítala tehdejší vědecká kapacita z Brna, prof. Šimon. Osobně o něm nevím nic, ale třeba si někdo z vás vzpomene, s jakou vědeckou novinkou zavítal mezi křídlovické zemědělce.
Problém, který chtěl prof. Šimon v JZD České Křídlovice řešit, byl nějakým způsobem spojen s nedostatkem vody na křídlovických polích. Muselo to být doopravdy v dané době důležité, neboť s ním do Křídlovic přijeli i filmaři, aby s profesorovým nápadem seznámili celou československou veřejnost prostřednictvím Československého filmového týdeníku.
V anotaci k vysílanému šotu se na webu České televize dočteme, že "Profesor Šimon z Brna zajel se studenty zemědělství do obce České Křídlovice, která trpí suchem. Profesor Šimon dokázal rolníkům, že správné dodržování agrochemických lhůt pomůže v boji proti suchu." Tento díl Čs. filmového týdeníku (417/2379) byl vysílán naposledy 22.a 23.5.2003, nyní leží v archivu ČT a nelze se něj podívat.
Vzpomene si někdo, o co tehdy šlo? Jenom připomenu, že i po sloučení obcí fungovalo ještě 10 let samostatné JZD České Křídlovice a JZD Božice. Předsedou toho křídlovického byl v té době Vincenc Střižík (v letech 1952 až 1956). Třeba si něco budou pamatovat jeho potomci. Aspoň tomu chci věřit. Podobně jako by mě zajímalo vše, co se týká vybudování a otevření nového divadelního sálu v bývalém Dufkově pohostinství pod kostelem v témže roce, tj. 1953.

                                                                                               Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Jednalo se vysázení větrolamů.

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za odpověď, zkusím se po tom podrobněji podívat. I tak by mě zajímaly vzpomínky na počátky výsadby větrolamů. Vím, že tam, kde jsme měli krosovou dráhu a dnes je to hasičské cvičiště, dole u Jevišovky, byla původně "školka" výsadbu větrolamů a sklípek, který tam dosud je, pochází z té doby. Ale kde měli takovou školku v Křídlovicích to sice tuším, ale jistě nevím. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Kde měli v Křídlovicích "školku" to také nevím, ale vím, že jeden z větrolamů se nacházel vlevo od hřbitova, směrem k železniční trati.

    OdpovědětVymazat