sobota 23. března 2013

Pozor na jízdu v obytné zóně v Božicích!

Nevím, jestli jste si uvědomili, že už několik let máme v Božicích z hlediska dopravy typicky městskou vymoženost, a tou je obytná zóna. Dokonce i pěkně označenou dopravními značkami.
Víme však, jak se máme jako řidiči a chodci v takové zóně pohybovat a chovat, abychom se nestali čirou náhodou účastníky nějaké dopravní kolize? Vybral jsem pro vás pár zásad, které v této obytné zóně musíme vnímat a respektovat, zvláště jako řidiči. tak co zde platí:
V obytné zóně smějí chodci užívat pozemní komunikaci v celé její šířce, přičemž se na ně nevztahuje § 53 zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. V obytné zóně jsou na pozemní komunikaci dovoleny hry dětíV obytné zóně smí řidič jet rychlostí nejvýše 20 km/hod. Přitom musí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, které nesmí ohrozit; v případě nutnosti musí zastavit vozidlo. Stání je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště. V obytné zóně musí chodci umožnit vozidlům jízdu. To platí i pro děti hrající si v obytné zóně. Z toho všeho je patrné, že pravidla dle zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, jsou jednoznačně vstřícnější k chodcům.
Až tedy pojedete k pečovateláku nebo k někomu, kdo bydlí v novém sídlišti nad kulturákem, vězte, že si zde na silnici můžou hrát děti, že chodci můžou jít po celé šířce silnice, třeba i prostředkem silnice (?) a hlavně, že zde autem musíte jet krokem - maximálně dvacítkou! A stát nesmíte, kde vás napadne, ale pouze na vyznačeném parkovišti - to je u pečovateláku a u kulturáku. Tak vám přeji příjemnou jízdu!
                                                                                                              Ladislav Nevrkla


1 komentář:

  1. Někteří to nedodržují a nerespektují nehledě na to že si tam hrají děti.

    OdpovědětVymazat