sobota 21. září 2013

Fotohádanka: Pohled, který moc neznáme

Foto si zvětšete
Přestože je patrné, že jsem fotografii pořídil někdy v posledních letech, není tento pohled z řady důvodů tak docela běžný. Vše, co na snímku vidíme, zavání historii.
Slovo "zavání" bychom měli spíš dát do uvozovek, poněvadž stav budovy i jejího okolí není tou ideální vizitkou naší současnosti i nedávné minulosti. Mockrát jsem zdůrazňoval, že historie by na prvním místě měla být vnímána jako historie místa a teprve potom jako historie lidí zde žijících. Ale to už by bylo na jiné téma, a tak se ptám: Co vidíme na fotografii a víme něco o tom, čemu budova i zbytky zařízení před ní (možná spíše pod ní) sloužily?
                                                              Ladislav Nevrkla

4 komentáře:

  1. Toto je opravdu historie a škoda, že to tak dopadlo. Je to součást mlýnu v Křídlovicích - nízký domek, který stojí na druhé straně silnice (od bývalého mlýna přes silnici) kde se nacházel náhon a takto dopadl. Mlýn byl zbourán a domek i náhon je opravdu neskutečná katastrofa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na výstavě fotografií v kině jsme se dohadovali nad fotkou mlýna, ve kterých místech přesně stál. Já jako "náplava" nemám ani tušení a podle fotky jsem nepochopila, z které strany je mlýn na ní zabírán, z které strany na něm byly přistavěny chlévy a hospodářské budovy, podle kterých bych se mohla zorientovat, protože ty jako jediné zůstaly. Mohl by mi to někdo popsat, prosím? Ještě dodám, že na fotce byl mlýn napravo od silnice a v dáli byla vidět na horizontu velká budova (netuším jaká). Děkuju za názory, budou-li nějaké. Hana Koledová

      Vymazat
  2. Paní Hano, existuje pár historických snímků a nedávno jsem získal jeden někdy z 50. let, ale tam zase není mlýn celý. Toto téma i mě už dlouhá léta hodně zajímá a určitě se k němu brzy dostanu. Jen to trošku víc utřídit a ještě získat nějaké doplňující informace. Hlavně pořád chybí ta nejdůležitější: Proč byla vlastně tato nádherná stavba - dnes by to mohla být význačná božická památka - zbourána? Stál tam, kde je dneska Agrodiagnostik, blíž k silnici a víc naproti té zchátralé budově nalevo, kterou jsem zde vyfotil zezadu. Ta k mlýnu též patřila. Jeho zbouráním nikdo nic nezískal, jen jsme všichni něco ztratili. (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za odpověď. Já tu žiju sedmnáct let v domnění, že mlýn stál na pravé straně od silnice směrem na Znojmo a ono je to naopak. Budova v dáli na fotce tedy asi byla nejspíš stodola, dnes stavebniny. Mlýna je vážně škoda. Hana Koledová

      Vymazat