čtvrtek 8. prosince 2016

Vánoční strom 2017 u obecního sklepa? Ano, proč ne!

Borotický strom zasazený před náš
obecní sklep s kládovým lisem.
Nádherné romantické prostředí ...
Nebývale rozsáhlá diskuze k letošnímu rozsvícení vánočního stromu v Božicích se pomalu ale jistě posunula k racionálnímu jádru a nabídla jednu možnost, která se jeví velice dobrým nápadem a která by snad uzavřela kruh s problémem, kde má božický vánoční strom stát.


Tzv. Dubova (Dubová) zahrada je totiž naprosto jedinečným místem a je s podivem, že nás to doteď nikoho nenapadlo. Starší občané Božic si však určitě vybaví, že se zde kdysi dávno, před 60 lety, konaly různé slavnosti, dožínky a dětské programy, na něž si pamětníci dodnes s radostí a nostalgií vzpomenou.
A jak jsem už psal na jiném místě, je pro nás ctí vrátit do života naší obce místa a věci, které sem neodmyslitelně  patří a které dotvářejí kolorit našeho současného domova. Takže vlastně proč nerealizovat tento skvělý nápad na skutečné oživení staré božické návsi, která bývala kolem kapličky-zvoničky a v přilehlých ulicích? Byly zde kolem dokola obchody a služby, dokonce dvě hospody a taky tento prostor pro zábavu.
Věřím, že i božičtí zastupitelé se na svém posledním zasedání, které se koná příští čtvrtek 8.12.2016, budou tímto tématem zabývat, že taky v připravovaném rozpočtu navrhne finanční výbor patřičnou úpravu a přesun financí v rámci jednotlivých kapitol a že příští rok už budou děti, jejich rodiče a všichni ostatní občané Božic spokojenější. Je lidské chybovat, je však dobré se poučit a udělat vše pro změnu a nápravu.

 Věřím, že to všechno vyjde. Jak patrno z diskuze, občanů ochotných pomoci organizačně i finančně, se najde dost, pouze je třeba dát jim prostor. A z příspěvku pana starosty je zřejmé, že ani on tuto záležitost nebere na lehkou váhu a že určitě rozšíření týmu pořadatelů vítá. Jenom jednoho je ještě třeba: Někdo musí celou akci koordinovat a řídit. I to je jedno z poučení letošního roku. Na mysl mi přichází stará dobrá Osvětová beseda, něco takového nám tady citelně chybí ...

                                                          (lan)

A takhle to na Dubově (Dubové) zahradě vypadalo někdy v 50.letech. Nádhera!:

Na Dubově (Dubové) zahradě ... Poznáte se někdo?

K tomu jsem v roce 2015 napsal na tomto blogu příspěvek Na Dubově zahradě. Vraťme tomuto místu jeho dřívější lesk a slávu - viz
http://probozice.blogspot.cz/2015/07/na-dubove-zahrade-vratme-tomuto-mistu.html

Mj. zde píšu:
Je to taky jedno ze záhadných míst Božic. Nevěříte? Tak se pěkně posaďte a poslouchejte. Pardon, čtěte! Bylo nebylo, jedno romantické místo ve starých Božicích.

Z jedné strany stráně se dvěma řadami sklepů, nad nimi několik rodinných domků. Od hlavní silnice kryly přístup velké stodoly, naproti přes místní komunikaci s tehdy moderní šatovskou kostkou stál oblíbený hostinec U Dubů. Jeho část byla někdy v roce 1947 zbořena a měl se zde začít stavět moderní kulturní dům. Pak velká Fňukalova stolárna a kovárna. Na ni navazovaly tehdy zánovní rodinné domy po obvodu bývalé dvora u Panského domu. Až k moruši na úpatí tajemného Tanzberku. Sklepy končily u bývalé pekárny (dávno již zbořené) a prudké úzké ulice kolem dnešních Šotkových.
Mezi sklepy měl výsadní postavení ten, který patřil k hostinci. Byl to proto Dubův sklep (dnešní Obecní sklep). Na prostranství za stodolami, u sklepů a naproti hospodě byl moc příjemný plac. Prý osázený kolem dokola duby! Proto prý Dubová zahrada. Já spíš myslím, že původně šlo o Dubovu zahradu. Protože však hostinský Duba patřil mezi ty nové osadníky, kteří chtěli z poválečné situace spíše těžit, než aby zde začali nový život, záhy z Božic zmizel (roku 1946) a s ním i povědomí o pojmenování. Hostinec připadl Jednotě, až byl nakonec kolem roku 1965 zbořen dočista. Stodoly připadly JZD a byly postupně rovněž zbořeny zcela. Chátrala i většina sklepů.

A můžu dodat, že dnes se zde počítá s výstavbou sociálního zázemí právě kvůli pořádání různých akcí. Prostě Božice roku 2017 budou dobře připraveny na to, aby se zde konaly nejen dosavadní akce, ale aby zde zářil i vánoční strom obce Božice.

1 komentář:

  1. Ano,proč ne.Asi počítáte,že by tady stál strom dovezený,něco jako máje o hodech?Než tady vyroste strom sázený,bude to nějakou dobu trvat.Ale nápad se počítá,místo je to hodně zajímavé,ani jsem netušil,že má takovou minulost.

    OdpovědětVymazat