čtvrtek 28. září 2017

Ve Valašském muzeu v Rožnově p.R. otevřena výstava o organizaci Světlana

Máme to sice z Božic do Rožnova p. R. dost daleko, ale myslím, že by stálo za to, zorganizovat tam nějakou větší společnou výpravu zorganizovanou třeba sdružením našich seniorů. Zkusím o tom pohovořit s jedním z aktivních členů a organizátorů Ing. Zdeňkem Čurdou, bývalým božickým starostou.


Organizaci Světlana, která je považována za největší odbojovou organizaci proti komunistickému režimu v bývalém Československu, přibližuje výstava ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Návštěvníci se mohou se výstavním sále Sušáku seznámit s řadou dokumentů, uvidí i zbraně, dálnopisy, dobová rádia či uniformy. 

Výstava nazvaná Případ Světlana - Proměny obrazu třetího odboje byla otevřena v úterý 26.9.2017 a potrvá do 15. dubna 2018. Na vernisáži i na odborné přednášce však marně vyhlíželi jednoho z badatelů, kteří se problematikou Světlany dlouhodobě zabývá, Jaroslava Pospíšila, autora kontroverzních knih s názvem Hyeny a Hyeny v akci (Krvavá Světlana).

Organizace Světlana vznikla po únorovém puči v roce 1948. Téměř 400 lidí, převážně bývalých partyzánů, se v ní připravovalo na boj proti komunismu. Už v roce 1949 však do skupiny pronikla komunistická tajná bezpečnost a většinu jejích členů zatkla. Více než desítka těchto těchto lidí žila v té době v Božicích, Českých Křídlovicích, Boroticích a Lechovicích. Organizátorem a hlavní postavou božické Světlany byl bývalý partyzán a v letech 1947 - 1949 hostinský v Božicích Antonín Daněk, rodák z Holešova, později žijící ve Francově Lhotě, Banticích, Suchohrdlech u Znojma, v Božicích a v emigraci v Rakousku. V noci z 15. na 16.5.1949 byl zastřelen v Božicích, blízko bývalé masny.

Vystaveny jsou kopie dobových dokumentů, také pistole vyráběná od roku 1927, která byla ideální zbraní pro policii. Je zde také originál partyzánského průkazu, sovětský i německý samopal, dálnopisy, které používala StB, originál kartotéky i cyklostyl, na kterém se tiskly letáky. Nechybí rádia a vysílače z 50. a 60. let. 

Návštěvníci si mohou vyzkoušet čtečku mikrofilmů, promítány jsou také různé dokumenty. Expozici, která vznikla ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek a Ústavem pro studium totalitních režimů, doplňují kopie dokumentů StB.

      (lan)










1 komentář:

  1. Komunista Daněk bojoval proti komunismu ! Tajná komunistická bezpečnost pronikla do skupiny Světla , která byla založena a tudiž prolezlá komunisty a estébáky ! Celkem schizofrenní stav nebo ,že by soudruzi udělali někde chybu a teď kteří ti hodní nebo ti špatní ?

    OdpovědětVymazat