čtvrtek 21. září 2017

Všichni dobří rodáci!

Nebyli to praví rodáci, narodili se někde jinde, protože se narodili před rokem 1945 a do Božic vesměs přišli se svými rodiči nebo jako mladí muži. Já je však za rodáky považuji, protože zde prožili celý svůj aktivní život. Některé z nich jsem měl tu čest poznat osobně a s jedním dokonce občas sedávám. Je posledním žijícím občanem Křídlovic na fotografii, který je ještě dnes mezi námi.


Pamětnickou fotografii jsem musel přefotit, přesto si myslím, že poznáte nejen sedmičku na obrázku, ale taky místo, kde se právě nacházeli, když šli na "sousedskou slezinu" k jednomu z účastníků. Tak to kdysi chodívalo. Lidi se rádi potkávali, poseděli, popili a když byla partie dobrá, šlo se k němu domů! Já vím, manželky asi nejásaly, ale tak to tenkrát chodilo. Snímek bude více než 40 let starý, ale když jsme to tak dneska probírali a vzpomínalo se, kdo koho poznal a kdo s kým něco zajímavého zažil, tak jsem měl i já "nepamětník" té doby v Božicích pocit, že to snad bylo včera a že jsem je snad i potkal, když jsem jel ze své současné křídlovické zahrady na druhou stranu přes Čimperk a Zlatou uličku. Docela často tak v současné době jezdívám .... na křižovatku a dolů "židovskou uličkou" (tak se podle známého obchodu před rokem 1945 jmenovala) se pak napojím na hlavní silnici u studny. Chlapi na fotografii si to namířili přesně opačným směrem - do kopce ...

Tak snad už víte, kde jsou zachyceni a věřím, že poznáte i "všechny dobré rodáky".

         (lan)





4 komentáře:

  1. Zleva můj tatínek Jaroslav Barák, pan Tomášek(otec pana školníka),pan Zezulák,pan Tomášek,pan Janoš,pan Cabák a pan Veselý. Všichni po mrskutu skončili na besedě u nás. Tyto chvíle jsem mívala velmi ráda. Jana Pavlíková

    OdpovědětVymazat
  2. Ano souhlasím Jaroslav Barák, Miroslav Tomášek (můj švagr, manžel mé sestry), pan Zezulák, pan Tomášek, Alois Janoš (také švagr, bratr mé švagrové Fanynky Janošové). Josef Cabák a pan Veselý . Moc zajímavé fotky, které potěší a připomenou milé vzpomínky (me)

    OdpovědětVymazat
  3. Pan Zezulák Jiří (?), druhý pan Tomášek (zvaný Netomášek) taky Miroslav a pan Veselý Jaroslav. Byly to tenkrát Velikonoce a šlo se k Barákům na řízek! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano vzpomínám si - asi dvakrát jsem měl tu čest, jako malý kluk, s nimi u Baráků chvíli pobýt. Hostitelé byli vždy moc pohostinní, strašně rychle život utíká.... M.T.

      Vymazat