neděle 8. října 2017

Proč nebyla tento víkend drakiáda v Božicích?

Obrátilo se na mě několik čtenářů, jestli nevím, jak je to letos s drakiádou? Po pravdě nevím. Ve Znojemsku byla avízovaná před 14 dny i tento týden, stejně tak je v celoročním plánu akcí naší obce, který např. najdete na webu mikroregionu Hrušovansko.


Osobně pamatuji pouštění draků v Božicích v různých podobách. Organizovaně se této aktivity ujala před několika lety Lucka Robíšková. Bylo to pěkné a lehce dostupné, neboť to bylo v dětském prostoru za Pastelkami. Před několika lety  přešlo oficiální pořádání drakiády na božickou školu. byla spojena i se soutěží o nejlepší štrúdl. Akce se konala dole na bývalé krosové dráze. Tam však bylo několik problémů, z nichž ten největší a rozhodující byl chybějící vítr! V uzavřené kotlině prostě draci nelétali, děti byly zklamané a asi i pořadatelé, kterým organizačně pomáhali božičtí hasiči.
Řekněme si na rovinu, že prostředí dráhy dneska není připravené na pořádání žádné akce. Obec tam už před lety zřídila na velké části skládku inertních odpadů a ani staré vyřazené dřevěné sruby neskýtají žádné příjemné zázemí. Jediným vhodným místem ve vsi by bylo fotbalové hřiště, ale tam se za plné fotbalové sezony a za nevyzpytatelného počasí nedá taková akce pořádat. Asi by bylo bývalo férové, kdyby se v posledním Božickém zpravodaji nějaká informace objevila. I např. ta, že  letos bude drakiáda třeba až v listopadu, nebo že třeba nebude letos vůbec.

                                            (lan)

P.S. Jeden pěkný dráček létal na prostranství Nad hřištěm.






1 komentář: