čtvrtek 14. února 2019

Něco málo k božickým solárům

Babišovy Lidové noviny mají dnes bombastický otvírák: Stát konečně udeří na drahé soláry. A dále uvádí, že "Cílem prověrek je zredukovat neoprávněnou podporu, kterou v cenách energie platí i spotřebitelé. FVE Božice s instalovaným výkonem 3,3 MW patří mezi ty menší solární elektrárny.


Spuštěná byla 19.10.2010, tedy jenom týden předtím než byla 26.10.2010 schválená nová pravidla, podle nichž měla na výkupní ceny roku 2010 nárok jen zařízení připojená do distribuční soustavy. To píší dnešní Babišovy Lidové noviny a dále uvádějí: Investoři, kteří měli rozestavěno (tak tomu bylo i v Božicích), začali spěchat, protože ve svých ekonomických plánech počítali s původními cenami. Zavedla se také retroaktivní solární daň ve výši 26% pro elektrárny postavené v letech 2009 a 2010 s instalovaným výkonem nad 30 kW (což se týkalo i té naší božické elektrárny). Měla platit jenom dočasně do roku 2013, ale prodloužila se za současného snížení této daně na 10%.
Sdružení provozovatelů solárních elektráren spustilo v roce 2013 proti Česku arbitráž kvůli solární dani. Česko zatím většinu řízení vyhrává. Domnělou neústavnost solární daně odmítl také Ústavní soud.
K velkým a vytrvalým odpůrcům fotovoltaiky patří především náš pan prezident Miloš Zeman. I v tomto bodě (podobně jako v jeho snaze za zavedení názvu Czechia nebo s jeho pozvánkou prozatímního venezuelského prezidenta do Prahy) s ním souhlasím. Miloš Zeman zastává názor, že by vláda měla "solární barony" osekávat a na riziko arbitráží nehledět. Tak uvidíme, co vymyslí Andrej Babiš.

Vlastníkem FVE Božice je společnost IBOLINDEN, a.s. se sídlem v Brně, která je součástí investiční skupiny SUR LIE, a.s., které sídlí na témže místě a na stejné adrese.

                                                  (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat