sobota 23. února 2019

Zimní měsíce, to jsou žně pro badatele a zájemce o historii

Dlouhá tma a často nevlídné počasí, kdy raději "za kamna vlezem", to jsou ideální časy pro naše koníčky. Jeden dělá něco ve své dílně, jiný ve své badatelně. Taky se pořádají různé kurzy, přednášky a tematické schůzky. A tak jsme se v pátek 22.2.2019 opět po roce setkali v naší "baště" badatelů a zájemců o regionální historii, v zasedací místnosti v Petrovicích u Mor. Krumlova.


Rodina Grunova ( Broněk, Eva a jejich dcera Štěpánka) připravili první letošní posezení na téma "Velká válka v našem regionu". Znalí věcí vědí, že je touto válkou myšlena ta, které se ve školních učebnicích říká I. světová válka (1914 - 1918). Velkou podporu mají Grunovi v petrovické radnici a pan místostarosta bývá pravidelným účastníkem našich schůzek.
Nejdříve jsme se stručně vypovídali my účastníci a pak převzali štafetu Grunovi, aby nás seznámili s výsledky své badatelské činnosti a aby nám poradili, jak se dobře, rychle a efektivně orientovat v různých pramenech o obětech oné Velké války.
Cílem těchto setkání není jenom ta část naučná, velmi důležitá je ta část navazování kontaktů a vzájemného seznámení. A tak jsem se po létech potkal s rešickým patriotem Pavlem Grasgruberem, který je mj. autorem drobné publikace o rešickém rodákovi Adolfu Opálkovi a jedním z organizátorů pravidelným pětiletých setkání na památku tohoto hrdinného parašutisty, jednoho z účastníků atentátu na zastupujícího říšského protektora R. Heydricha a jednoho z hrdinů, kteří položili svůj život v  kryptě kostele svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. Rád potkávám podobného zanícené zájemce o historii míst, kde žijí, z Rokytné, Trstěnic, Moravského Krumlova či sběratele pana Slámu z Rešic.
K zajímavých hostům pátečního setkání patřili manželé, kteří se zabývají sestavováním rodokmenů svých rodů, a kde paní objevila válečný deník svého příbuzného s denními záznamy. To jsou prostě nevšední věci, které když se dostanou do rukou lidí, kteří vědí, co s nimi a uvědomují si jejich důležitost, tak je nevyhodí, ale buď se dají do bádání sami nebo se spojí s někým, kdo jim pomůže a poradí.
Taky se sem tam ještě něco zajímavého najde i u nás v Božicích. Kdybyste si nebyli jisti, co a jak, víte, že nás je tady několik, kteří rádi poradí a pomůžou. Nejsem to jenom já, ale i Martina nebo Eliška ...

                                       (lan)



Petrovický zpravodaj je po stránce grafické i obsahové na
vysoké úrovni. Kam se v současnosti hrabeme s Božickým
zpravodajem...


Žádné komentáře:

Okomentovat