pondělí 23. března 2020

Prodáváme jen...do odvolání vlády! Zrušení prodejní doby pro seniory nad 65 let (akt.23.3.)

Čas pro seniory nad
65 let v obchodech je
od 20.3.2020 vymezen:
7:00 - 9:00 h
Zmatky kolem otvírací doby potravin a drogérií snad konečně končí. Vláda dnes projedná a vyhlásí zrušení vymezení prodejní doby pro seniory nad 65 let v menších prodejnách (do 200 m2), tj. hlavně ve vesnických prodejnách.



Od pátku 20. března mají senioři nad 65 let chodit do těchto obchodů mezi sedmou až devátou hodinou ranní (7. - 9. h). Je tam prý méně nezdravého ovzduší, pravili odborníci. Předevčírem to ještě nevěděli ...


V současném Česku už jsme zvyklí vnímat složitosti českého jazyka z úst cizích státních příslušníků. Ti starší pamatují tzv. husákovštinu, podivnou směsici českých a slovenských výrazů, a ti mladší a současní mají každou chvilku v uších nesrozumitelná sdělení pana premiéra mumlaná svéráznou federální řečí. Zvykáme si ale i na to, že se česky učí a vyjadřují naši vietnamští spoluobčané.


Jim patří velký dík za to, jak se s naší zemí ztotožnili, jak ji berou za svou a jak zodpovědně přistoupili k současnému nouzovému stavu vyhlášenému českou vládou. Jdou dokonce dál, než by museli, a nabízejí členům Integrovaného záchranného systému (hlavně zdravotníkům - lékařům a sestřičkám- hasičům, policii i vojákům) KÁVU A PITÍ ZDARMA!  Jako vyjádření poděkování. Každý obchod označený velkým ČERVENÝM SRDÍČKEM v červeném kruhu již z dálky dává na vědomí, že u něj lidé, kteří nasazují své životy, aby nás ochránili, mají dveře otevřené a kávu a pití zdarma.

A je kouzlem nechtěného a též důkazem obtížnosti české gramatiky, když ve snaze informovat co nejstručněji vytvořili sdělení, které vidíte na fotografii. Mě to sdělení nepobuřuje, protože k tomu, co je na konci letáku jednou stejně dojde...

P.S. Ale neberte to prosím zase tak vážně. Je to kouzlo češtiny: Nouzový stav platí do odvolání vládou! :-)

Více se vlně solidarity vietnamských obchodníků píše třeba na https://www.forum24.cz/vietnamsti-obchodnici-dekuji-zachrannym-slozkam-obcerstvenim-zdarma/

                    (lan)



8 komentářů:

  1. Všechny prodavače upřímně lituju: Před chvíli v televizi mudroval premiér Babiš, že brzo (asi od zítřka?) se změní doba, kdy budou do prodejen smět jenom senioři nad 65 let v rouškách, a to v době od 7 do 9 hodin!!! prý netušil, že jsou zvyklí chodit do obchodů brzo ráno. Je to s podivem, protože pan Babiš je taky senior nad 65 let!!! Asi nechodí nakupovat. NMezi námi: dfoba mezi 7 - 9 h jen pro seniory je totální nesmysl! To může vymyslet jenom ...!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Proč krizový štáb neřídí Hamáček, jak ukládá zákon? Babiš se cpe všude a neví, o čem je řeč.... Chaos blížící se blázinci!!!! Kdo se ozve první?

    OdpovědětVymazat
  3. Tak první se ozývá Pražský hrad a Miloš Zeman. Že by se v něm přece jenom projevil zodpovědný státník? Názor čtenáře tohoto blogu a odkaz na dva články: To je prostě ta naprostá Babišova nepromyšlenost a chaos. Už i Hrad se začíná ozývat: https://www.info.cz/cesko/hrad-kritizuje-babise-podle-mynare-ma-vest-krizovy-stab-hamacek-zdravotnictvi-to-nezvlada-44620.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu.
    https://www.info.cz/nazory/pecinka-cesko-zabrzdeny-stat-na-ktery-babis-hodil-deku-44615.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

    OdpovědětVymazat
  4. Všechny prodejny potravin a drogerie musely po včerejším zasedání vlády změnit pracovní dobu pro seniory nad 65 let od 7 do 9 h. Jak to bude v sobotu a v neděli v menších obchodech nikdo neřekl. Náš obchod otvírá v 7 h. A důvod? Po ránu je v obchodě ještě vydesinfikováno a senioři jsou jak víme ta nejohroženější věková skupina.... Předevčírem to na vládě ještě nevěděli?

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to původní "časové" oznámení museli obchodníci hned druhý den vyměnit za nové (od 7 do 9 h) a podle dnešního vyjádření A. Babiše je asi venkovské obchody budou znovu měnit (neřekl jak a kdy, ale zasyxpala jej sprška stížností od starostů obcí). V božické Večerce pod kostelem už je u pokladny nainstalované ochranné "plexisklo" a vypadá to dost dobře. Tak uvidíme, jak se s tím vypořádají další božické obchody. Prodavači chrání hlavně sami sebe, neboť patří mezi velice ohrožené osoby a majitelé provozoven by měli tedy neprodleně v zájmu svých zaměstnanců konat.

    OdpovědětVymazat
  6. Jak právě oznámila Česká televize na novém kanále ČT3 (pro seniory), vláda dnes projedná a vyhlásí zrušení omezení prodejní doby (doby vyhrazené pouze pro seniory nad 65 let) v obchodech do plochy 200 m2. Omezení bude platit pouze pro velké markety.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak vláda šla dokonce dál a omezení zrušila až do plochy 500 m2.

    OdpovědětVymazat
  8. Prodejny Jednota v Božicích - změna odpoledního prodeje
    Prodejna Jednoty v Božicích oznamuje, že až do odvolání ruší odpolední prodej v úterý.
    Prodejna Jednoty v Českých Křídlovicích oznamuje, že až do odvolání ruší odpolední prodej ve čtvrtek.

    OdpovědětVymazat