středa 1. dubna 2020

Agrofert poničil zemědělci úrodu. Podnik z Babišova fondu mu zaplatí 300 tisíc

Majitel Živé farmy v Šanově na Znojemsku Libor Kožnar po roce částečně uspěl ve sporu s podnikem Agro Jevišovice patřícím do koncernu Agrofert, který mu loni poničil úrodu biopšenice.



Dostalo se do ní dusíkaté hnojivo a Kožnar kvůli tomu přišel o biocertifikaci a následně o smlouvy s dodavateli. Vznikla mu tím škoda 700 000 korun. V mimosoudní dohodě se od jevišovického podniku dočkal náhrady necelých 300 000 korun, uvedly Seznam Zprávy.
Šlo o spor malého soukromého zemědělce, který hospodaří na 11 hektarech, s obřím podnikem, který obhospodařuje zhruba 8000 hektarů půdy a již v minulosti s ním měli spor i další zemědělci. Například Bohumír Rada, který vlastní podnik Agro Boskovštejn. Kvůli sporům o nájemní smlouvy zničili zaměstnanci Agro Jevišovice v roce 2015 úrodu na téměř 3000 hektarech totálním herbicidem. Dodnes se soudy definitivně nevypořádaly se spory o platnost, či neplatnost nájemní smlouvy.
Kožnarovi se stalo, že při hnojení stroje Agro Jevišovice namířily loni začátkem dubna dusíkaté hnojivo i na jeho pšenici. „Téměř po jednom roce sáhodlouhých oznámení, hlášení, odvolání a vyjednávání Živá farma vydává sladko-hořké oznámení, že vyhrála boj s Agrofertem,“ uvedl Kožnar.
Agro Jevišovice dodnes uvádí, že za situaci mohl vítr. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka také uvedl, že Kožnar souseda neupozornil, že pěstuje v ekologickém režimu, že se mu Agrofert omluvil a škodu uhradil. To, že šlo o pochybení, konstatoval loni i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.
Kožnar uvedl, že celý rok čelil agresivní neférové kampani Agrofertu, který usiloval o co nejmenší náhradu škody. Zároveň chtěl mít Agrofert, který jeho bývalý vlastník, premiér Andrej Babiš (ANO), vložil do svěřenských fondů, v dohodě klauzuli o mlčenlivosti, aby Kožnar nemohl případ dále medializovat či mluvit o něm s právníky a zákonodárci. Kožnar chce, aby se případ promítl právě i do zákonů, které podle něj nejsou na takové situace připravené.
TISKOVÁ ZPRÁVA:
Dnes, téměř po jednom roku sáhodlouhých oznámení, hlášení, odvolání, a vyjednávání, Živá farma vydává sladko-hořké oznámení, že vyhrála boj s Agrofertem!
Agrofert vedl po celou dobu neférovou agresivní kampaň ve které tlačili na Živou farmu s co nejnižším odškodněním za škody, které nám způsobily dne 10.4.2019.
Dnes oslavujeme, protože z původně navrhovaného odškodnění které dělalo necelých 16% ze způsobené škody, Živé farmě se povedlo vyjednat a získat pro naši bio farmu 45% celkové škody a ukončit tento případ.
Proč ještě oslavujeme je, že se nám povedlo ze smlouvy s Agrofertem vyškrtnou a zrušit jejich “Dohodu o mlčenlivosti”. Něco, co nám předkládali v každém návrhu na odškodnění. Tato Dohoda o mlčenlivosti by nám teď zakázala mluvit o této neférové události s Vámi, s právníky, zákonodárci a s žurnalisty.
Proč ale shledáváme v tomto vítězství hořkost je, protože případy jako se stal nám se stávají zemědělců, obcím a lidem téměř dnes a denně. Problém je, že v České Republice po 30 letech, my pořád nemáme dostatečné zákony a judikaturu, které by poškozeným pomohli. Skrze tento fakt a realitu, že případy jako je náš se řeší mimosoudně a mají klauzule o mlčenlivosti, a skrze to, že jsme v celé ČR nemohli najít právníka na Zemědělský zákon, který by si na tenhle “Agro-oříšek” troufnul, vidíme toto vítězství, jako malou prohru pro nás všechny.
To znamená, že i když Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský rozhodl, že jsme oprávněni uplatnit nárok na náhradu škody způsobené Agrofertem a jejichž chování bylo v rozporu se zákonem, vzhledem k tomu, že jsme byli okolnostmi natlačeni do pozice dokončit tento nárok na odškodnění mimosoudně, Agrofertu tudíž odpadá povinnost zaplatit pokutu, a všichni ostatní zemědělci kterým se stane něco podobného jako nám, pořád nebudou mít právní a legislativní ochranu, kterou si zaslouží✊️🌞.
Nicméně, Živá farma bude pokračovat dělat dál co je správné a v souladu s Matkou Zemí.
Děkujeme všem kdo nás v tomto boji podpořili a vám všem ostatním za přízeň. Bez vás by jsme to nezvládli!!!
Dne 30.3.2020 v Šanově.
#BIO                                                 Z médií vybral a připravil (lan)
             Z

2 komentáře:

  1. 3000 hektarů ? Umíte si představit jaká to je plocha ? Nevloudila se tam nějaká ta nula navíc ? (Kvůli sporům o nájemní smlouvy zničili zaměstnanci Agro Jevišovice v roce 2015 úrodu na téměř 3000 hektarech totálním herbicidem).

    OdpovědětVymazat
  2. Asi se to bude muset ověřit, ale mezititulek to uvádí stejně jako vlastní text: Zničení 3000 hektarů půdy „nepohodlnému" zemědělci zůstává zatím bez trestu.

    OdpovědětVymazat