sobota 11. dubna 2020

Česká republika, země, kde člověk neví dne ani hodiny

Takové velikonoční pondělí letos v
Božicích nebude. Toto bylo v roce
 1968 nebo 1969
Taky již těšíte až bude po letošních Velikonocích? Nebo jste ani pořádně nezaznamenali, že už jsme v jejich druhém dni? Nevadí. Letos nevadí. Podstatnější totiž je, co přijde v době povelikonoční. V Božicích nám letos chyběli hrkači a budou nám chybět i pondělní šlaha(á)či s pomlázkami.


Premiér Babiš nás náhodnými nápady oblažuje téměř každý den. Nejprve jsme se dozvěděli, že otevřou kadeřnictví. Pak zase papírnictví. Premiér také uvedl, že by děti ve školách i školkách měly dodržovat metrové rozestupy (tato část se mu obzvlášť povedla), načež jindy se zase mluví o tom, že již tento čtvrtek otevřou některé obchody, například prodejny obuvi.

Necháme se překvapit. Co však sdělil dnes v rozhovoru pro Lidové noviny ministr zdravotnictví Vojtěch, to musíme zaznamenat i u nás v Božicích. Na přímou otázku:
LN Jak naložíte s koncerty či kulturními akcemi s účastí maximálně kolem stovky lidí?
U menších akcí si dokážu představit, že by v průběhu léta byly povoleny, avšak se striktně nastaveným limitem počtu osob. Akce s účastí do sta lidí jsou reálné, zato masivní akce v řádu tisíců účastníků ne. Radím k velké opatrnosti, nechceme způsobit případnou druhou vlnu epidemie.
LN Máte už plán, jak postupně otevírat restaurace?
I tady bude postupné znovuotevírání rozfázované. Tedy že v prvním sledu bychom povolili provoz restaurací do určité hodiny, tím je míněno přes den. V první fázi by tedy mělo jít o denní provoz. A opět za předpokladu, že budou dodrženy rozestupy mezi stoly, dezinfekce ploch a podobně. 
LN Kdy přibližně by se denní provoz restaurací mohl rozběhnout?
Soudím, že to se rozhodne podle stavu epidemiologické situace až v květnu.
LN Kdy bude možné znovu organizovat svatby? Zvažovali jste, že pro jejich pořádání udělíte výjimku třeba jako u pohřbů?
To je častá otázka. Obecně si myslím, že svatby jsou akce, jež mají limitní počet osob a dají se ohlídat. Pokud se vše bude vyvíjet příznivě, mohly by být povoleny s určitým limitem osob. To je v příštích měsících reálné, přesný termín však zatím říct nedokážu.
LN Kdy si Češi budou smět sundat z obličejů roušky?
Předpokládáme, že ještě nějaký čas budou povinné. Ukázalo se, že jde o velmi efektivní opatření. Nošení roušek bude v následujících měsících v Česku standardem, samozřejmě s určitými specifickými výjimkami, třeba pro lidi s autismem či v případě individuálního sportování. Nicméně platí, že nošení roušek bychom chtěli rušit až jako jedno z posledních opatření.
LN Můžete být ohledně termínu konkrétnější?
Myslím si, že se bavíme o době někdy do června. Ale v jistých situacích budou roušky doporučené i nadále.

Z toho všeho plyne, že pro letošní hody musíme hledat jiný termín než ten již zaběhnutý na konci června. V úvahu přichází termín zářijový. Tam ale prosím o dohodu s rybáři, kteří na září přesunují 10. ročník Rybářských závodů na Božickém rybníku v Údolí lásky. Ani rybáři ještě pevný termín nestanovili. A počítat už se taky musí s tím, že v plném púroudu budou fotbalové soutěže....

              (lan)

A ani tak se letos chlapi po Božicích na velikonoční mrskut nevydají...




1 komentář:

  1. Hlavní epidemiolog Roman Prymula (navržen prezidentem Zemanem na nejvyšší státní vyznamenání) říká dne 11.4.2020: „Prokazuje se, že různé rasy mají různý počet receptorů a ten virus se na několik receptorů váže. V tomto se jedná o spekulace, ale počty zemřelých v Německu napovídají, že by to mohla být pravda. V Česku jsme asi z třetiny Germáni, takže by počty mrtvých nemusely být tak vysoké, jako tomu je například u jižních národů.“

    OdpovědětVymazat