středa 15. dubna 2020

Návrat dětí do škol bude dobrovolný. Hlavně aby nebyl zmatek

Podle ministra školství Roberta Plagy na dnešní polední tiskovce bude návrat dětí do základních škol dobrovolný. „V žádném případě to není povinné. Rodiče budou moci dítě do školní skupiny dát, má to ulehčit rodinám,“ uvedl ministr. Možnost se týká prvního stupně od 25. května, na druhém stupni se bude i nadále vyučovat dálkově. Dopoledne by děti měly pracovat na úkolech, odpoledne by skupina fungovala jako dětská družina.

Pokud budou žáci sedět v lavicích po jednom, nebudou muset mít roušky, uvedl ministr zdravotnictví. 
Právě otázka dostatečné hygieny na nižších stupních a ve školkách budí nejvíce otázek. Jedná se o dodržování nařízení, že ve skupině má být nejvýše 15 žáků, že by se neměly jednotlivé skupinky potkávat ani na chodbách a záchodech (to jest, že hodiny by měly začínat s časovým posunem a tudíž ve školách asi nebude zvonit) a taky mají být v jednotlivých třídách zřízeny na vhodném místě "někde vzadu" improvizované šatny.
Tam, kde školák žije ve společné domácnosti s prarodiči z rizikové skupiny (lidmi nad 65 let věku), bude to považováno za omezení a takové dítě do školy jít nemůže. Zatím.

Rodiče, kteří pošlou dítě do školy, nebudou mít dále nárok na ošetřovné. Uvedl to ministr školství Robert Plaga.
Učitelé z rizikových skupin nebudou do 30. 6. přímo ve školách vyučovat, měli by i nadále učit na dálku, uvedl ministr školství Robert Plaga. Jde o starší učitele nebo pedagogy s chronickými onemocněními.
Nyní se řeší, jakou formou umožnit provoz školním jídelnámŘešit se budou taky otázky plateb obědů.

Že to všechno bude do té doby ještě různě upřesňováno a měněno, to už je teď víc než zřejmé. Vláda pod tlakem rodičovské veřejnosti vyhlásila něco, co původně nechtěla, a tak se s tím budou muset příslušná ministerstva vypořádat po svém. Nejvíc odpovědnosti pak nakonec ponesou ředitelé škol. Ale s tím rizikem tuto funkci každý z nich vykonává, takže to je v pořádku.
                                                             (lan)

P.S. Ty "šatny" ve třídě pamatuju. Navštěvoval jsem jako žák jednotřídku (od 1. do 5.r.) a věšáky na oblečení jsme měli ve třídě. Boty v jednoduchých poličkách na chodbě. Nikdo to neřešil....
A učitelé z rizikových skupin nad 65 let věku snad v našich školách nepůsobí, ti si užívají zaslouženého starobního důchodu.

3 komentáře:

  1. A co jste tímto článkem chtěl říct? Já pokud dítě do školy pošlu,budu trnout,aby neonemocnělo a pokud ho do školy nepošlu,budu trnout,až 1.července dostanu v práci výpověď. Opravdu rodičům ulehčujete a proto" Volte opět ANO"!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu: Kdo chce nadále tento chaos a zmatek, ten volí ANO. Já to nebyl, nejsem, ani nebudu! Článek je výtahem některých zmatečných myšlenek, které dnes zazněly na tiskovce ministra školství a moje dodatky jsou jenom hořkým povzdechem a černým humorem. Celé to opatření, o kterém se dnes celý den velmi živě diskutuje, jen ukazuje, že Babišova vláda vlastně vůbec neví, co má dělat, nechá se vždycky k něčemu dotlačit a pak se jenom diví. Samotný premiér Babiš už se bojí chodit na tiskovky, protože pochopil, že mu škodí, že by musel odpovídat na nepříjemné otázky a hlavně tam vždycky něco neuváženého plácne (jako třeba před 14 dny, kdy oznamoval, že jako první se otevřou papírnictví a kadeřnictví!!!!) Tak co chcete slyšet víc?

      Vymazat
  2. A kde to všechno vzalo počátek? Ještě minulý týden hlásili experti z Ministerstva školství, že dávají dohromady realistický plán na postupné, ale vcelku rychlé a masivní otevření všech škol. Dokonce souhlasil i vrchní epidemiolog Roman Prymula, který už se těšil na „promořování“ populace. Obrat nastal o víkendu. To se „probudil“ prezident a vrchní velitel ozbrojených sil. Miloš Zeman vystoupil v televizním projevu s tím, že nesouhlasí s liberálním přístupem a uvolňováním restrikcí. Naopak volal po prodloužení nouzového stavu. Toho se – bůhvíproč – chytili Roman Prymula a hlavní hygienička Jarmila Rážová. Oba přes Velikonoce otočili, opakovali Zemanovy myšlenky a původní plán Ministerstva školství na otevírání škol smetli ze stolu. Nařídili ho zásadně očesat a výsledný zmetek známe. Ministr Plaga nesouhlasil, ale jeho pozice ve vládě není silná. Premiér Babiš jej neuznává a už několikrát ho chtěl odvolat. Takže tak...

    OdpovědětVymazat