středa 21. dubna 2021

Na zahradách to bzučí...

Divoká včela na květu mahónie...

Dal jsem na svůj FB profil snímek "živočicha", který se v těchto dnech objevil na naší zahradě a dostalo se mi několika zajímavých odpovědí. Přesto se ještě obracím na čtenáře tohoto blogu, jestli mi neupřesní, o jaké "torpédo" to přesně jde.  



Konkrétně jsem to popsal takto: Zaujal mě tento "turbo"živočich poletující na naší kvetoucí mahónii. Bzučelo to jako čmelák, na květy to sedalo jako čmelák, ale mám takový pocit, že to snad ani není čmelák...



V odpovědích je nejrelevantnější tato: Je to divoká včela teď si nevzpomenu na příjmení.

                      (lan)

6 komentářů:

  1. drvodělka fialova

    OdpovědětVymazat
  2. opyluje...ale dost si vybíra...vetsinou kvety podobne rostlinam ze Středomoří...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si myslím, že mahónie naplňuje docela dobře. Navíc pronikavě voní, proto se asi drvodělka motá hlavně kolem ní!

      Vymazat
  3. Přesnou odpověď jsem našel na FB Moniky Turoňové: NEZABIJTE JI!!!
    Tohle je včela, která se právě teď vyskytuje v zahradách. Jmenuje se Xylokope včela. Tohle je největší včela v Evropě (2.5 cm). Neštípe (pokud ji samozřejmě nehoníme). Xylokop je takzvaná ′′ osamělá ′′ včela. Může to ale žít v koloniích, tedy bok po boku. Černá s modrými křídly... je moc krásná, ale může být strašidelná, její let je rychlý a velmi hlasitý, ale není agresivní a málokdy píchá. Je na ochranu, protože vzácná a velmi užitečná.... někteří lidé si ji pletou s asijským sršníkem!!!
    Děkuji za šíření.... 😊

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím,
    myslím, že drvodělka fialová byl přesnější název. Ano, v Božicích drvodělka bývá, u Mlýnských domků ji pozorujeme už léta. Umí dělat hluboké a poměrně široké tunely ve staém dřevě (např. trámech, lavičkách, zábradlí apod.) - od toho její český název. Xylokopa je latinský název rodu drvodělka, je jich více druhů. V našem případě se jedná o Xylocopa violacea, tedy onu drvodělku fialovou. Je podobné velikosti jako největší čmeláci, ale dobře ji rozlišíme právě podle barevnosti - je celá černá s fialovým leskem, když na ni zasvítí slunce a s modrofialovými blanitými křídly. Dříve se u nás v ČR vyskytovala jen v teplejších jižních oblastech. Nyní, asi díky oteplování, ji už pozorují i obyvatelé severněji položených částí ČR.

    OdpovědětVymazat