čtvrtek 28. února 2013

Před 65 lety se přepisovaly i dějiny Božic, vánice nevánice (akt.)

Smetanovo s prodejnou masny
Detaily neznám, skromné prameny mám k historii Božic, ale už ne Českých Křídlovic a vůbec je ta doba nějaká zaprášená a zavátá jako dnešní Božice. Pro úplnost dodávám, že je sobota 23.2.2013 a tolik sněhu jsme letošní zimu neměli. A stále padá a padá.
Historie říká, že ani v únoru 1948 nebylo mimořádně příznivé počasí. I nálada obyvatelstva byla vyhrocená. Od 21. února byly vyzbrojovány bojůvky v továrnách a závodech zvané lidové milice. Něco takového je dneska nepředstavitelné! Majorové Zemanové veřejně ukázali, kam patří a dodávali odvahu členům vznikajících akčních výborů národní fronty. A ti nečekali ani den. Ani v Božicích. Výrazné nekomunistické osobnosti komunální politiky byly ze svých funkcí odstraněny prakticky okamžitě.
Odvolán byl druhý muž božické radnice místostarosta Josef Kudlička, odvoláni byli všichni členové zastupitelstva z Kolonie: Štěpán Jandásek, Ladislav Smrček, Karel Balousek a Petr Macek a dále Antonín Crhonek a František Vaněk. Všichni prý jako představitelé zrádné reakce, kterou bylo třeba připravit o moc. V Křídlovicích vím jenom tolik, že po 25.2.1948 byl zrušen katolický tělovýchovný spolek Orel, jeho majetek byl konfiskován a orlovna předána do užíváni Sokolu.
Jak moc se nový režim "usadil" ve svých pozicích, nevím. Vím ale, že do roka a do dne (viz http://www.probozice.wz.cz/index.php?menu=270220092) zmizeli ze svých funkcí i další komunální politici v Božicích v čele s bývalým několikaletým starostou Bohumírem Paděrou. A není určitě náhodou, že se řada těchto novému režimu nepohodlných komunálních politiků ocitla na lavici obžalovaných v souvislosti s procesem se Světlanou (1949 - 1951) nebo byli prohlášeni za kulaky a exemplárně potrestáni jako v roce 1952 Štěpán Jandásek. Filmové a televizní příběhy typu Všichni dobří rodáci nebo Zdivočelá země o tom pojednávají docela přesvědčivě, třebaže se jedná o umělecké, nikoliv dokumentární zachycení událostí.
Takové události by neměli zapadnout sněhem, ať je vánice jakkoli silná.
Rok na to - v noci na 25.2.1949 - bylo v obou obcích (Božice a Křídlovice byly 1.1.1946 administrativně opět rozděleny na dvě samostatné obce s vlastními obecními úřady) opět živo. Tentokrát díky letákové akci k 1. výročí únorového převratu v roce 1948. Letáky zajistil hostinský Antonín Daněk (od Vánoc 1948 člen Světlany) a na cyklostilu je rozmnožoval bratr řezníka Františka Smetany, který bydlel v Č. Křídlovicích pod Dufkovou hospodou (ve kterém domě přesně nevím). Letáková akce zapadala do plesové sezóny, jelikož je dochováno svědectví o tom, že se o této události bavili účastníci zábavy pořádané v Jiráskově domě na Kolonii. To byl Jiráskův dům osvěty ještě naposledy ve své pohnuté historii střediskem společenského života Božic, kultury a osvěty. Pak už se tam snad akorát vyplácely doplatky v JZD, jak brzy připomenu ve vzpomínkách bývalé dlouholeté vedoucí božické pošty paní Rezkové.
A události vzaly rychlý spád. Hostinský Daněk, sám bývalý partyzán, hledal v Božicích vhodné spolupracovníky. Právě na přelomu února a března 1949 je našel. Místem, kam se postupně stáhly nitky celého příběhu božické Světlyna se stal Smetanův dům na rozhraní Božic a Č. Křídlovic, stojící (v těchto souvislostech) docela provokativně kousek od stanice SNB (dnes Zedníčkovo). A o tom zase příště.
                                                                          Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat