pondělí 28. října 2013

Fotohádanka: Najdeme tento dům v Božicích nebo v Křídlovicích?

Pokračujeme v seriálu starších božických domů. Některé již spatřit nemůžeme, jiné prošly přestavbou či opravou a nadále slouží svému poslání.
Je teď na vás, abyste poznali, co se stalo s tímto domem. A pokud víte, kdo v něm  bydlel nebo čím byl zajímavý, tak sem s tím. O jedné zajímavosti vím i já.

                Ladislav Nevrkla

5 komentářů:

  1. Je to dům v Křídlovicích ,vpravo je Jednota a vlevo bydlí paní Škroboví Libuše.Naproti bydlí Vilémovi.
    Jana Pavlíková

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jsem si vzpomněla, dříve tam bydleli Helešicovi a potom Šrámkovi. Měly tam být kdysi i jesle, ale to nevím přesně.
    Jana Pavlíková

    OdpovědětVymazat
  3. Byl to četnický domek. RZT

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, kdysi dávno tam byly jesle, pak tam bydlel rodina policisty Helešice a po jeho odstěhování rodina Šrámková. Dodnes tam bydlí jejich starší dcera Jindřiška. Dům se nachází vlevo od obchodu Coop, bývalá Jednota. (me)

    OdpovědětVymazat
  5. Já teda vím od pamětníků, že tam bydlel po válce četník Janda a ze spisů o Světlaně tam někdy od roku 1946(7?) bydlel zástupce velitele stanice SNB v Č. Křídlovicích Antonín Švarc s rodinou. Určitě tam bydleli do června 1950, kdy byl A. Švarc zatčen, v červnu 1951 pak odsouzen jako "hlava protistátní skupiny Světlana" na 25 let. O osudech Švarcovy rodiny nic dalšího nevím. Potom tam mohly být zmíněné jesle. Na to ještě mrknu. Dnes dům patří Bubíkovým (paní Jindřiška byla Šrámková, pan Metoděj Bubík byl známou postavou znojemského hokeje - byl sekretářem Znojemských orlů, když před pár lety hráli extraligu). (lan)

    OdpovědětVymazat