pátek 25. října 2013

Polemika: Týká se Božic revitalizace znojemského parku?

V Božicích nemáme s rezolucemi, peticemi a návrhy občanských sdružení prakticky žádné zkušenosti. Vlastně jedinou výraznou úspěšnou akcí toho druhu, na níž se pamatuji, byla petice občanů bydlících v novostavbách na Kostelním poli směrem k nádraží proti výstavbě solárních panelů na protějším poli. Ta měla i velkou mediální podporu včetně České televize.
Neúspěšný byl návrh Klubu zastupitelů Pro Božice v minulém volebním období ke zhotovení, instalaci a obsahu pamětní desky odbojové skupině Světlana v roce tuším 2008 nebo 2009. Tehdejší vládnoucí radnici se podařilo prosadit podobu současné pamětní desky, která ovšem nenaplňuje to nejdůležitější: varování a poselství budoucím generacím a nesmyslná krutost rozsudků nad božickými občany, kteří byli v procesu se Světlanou souzeni a chybí tam i jejich jmenný seznam.

Pak si vzpomínám na akci kolem božického kina, taky loňskou podpisovou akci občanů z ulice Na Rafandě proti znečišťování a neuklízení této ulice provozem zemědělské techniky a na letošním posledním zastupitelstvu zazněla informace o petici občanů v ulici Ke Hřbitovu proti provozu těžké zemědělské techniky po této nově vybudované komunikaci.
Teď se na veřejnost obracejí členové občanských iniciativ z našeho okresního města Znojma. Ano, Znojmo je pořád naším okresním městem, okresy zrušeny nebyly, pouze byly zrušeny okresní úřady. Že to byl čin naprosto chybný a nepovedený, víme všichni, ale protože se kraje staly "pašaliky" velkých stran - momentálně ČSSD - tak s tím nikdo nechce nic dělat!
Znojemští aktivisté oslovují občany okresu Znojmo s následujícím prohlášením, které uvádíme ve zkrácené verzi:
Milí přátelé znojemského parku!
Rezoluce z našeho setkání v Kině Svět 16. října 2013 byla doručena všem radním a zastupitelům města Znojma. Podle vyjádření starosty V. Gabrhela (ČSSD) byla postoupena odboru investic, aby se jí zabýval. To je ale jediný dílčí krok, který ovšem zatím nic neznamená. Dne 22. října 2013, kdy se v Dolním parku poroučel k zemi další strom, proběhlo pod starobylou znojemskou radniční věží zasedání nejvyššího orgánu města - zastupitelstva. Když chtěli naši členové a zastupitelé J. Kacetl a J. Ludvík zařadit toto ožehavé téma k projednání, narazili na otočená záda a mlčení! O návrhu zastupitelé většinou svých hlasů odmítli jednat!

 Zastupitelé, kteří dostali mandát v posledních komunálních volbách od nás občanů. Nakonec však byla rezoluce aspoň v základní úrovni představena J. Kacetlem a J. Ludvíkem v posledním bodu zasedání, kde obvykle přicházejí na přetřes drobnosti či různé dotazy. Diskuse byla poměrně dlouhá a emočně opět vypjatá. Vystoupili i řadoví občané Znojma, kteří se přišli na setkání z vlastního zájmu podívat. S velmi charismatickým a pozitivním vystoupením sklidila potlesk paní Monika Pospíšková. Přesto srdce pana starosty zůstalo chladně ledové. 

Výzva k dialogu nebyla opětována! "Revitalizace", jak správně podotkl J. Ludvík, spíše "výměna starého historického parku za úplně nový, moderní", je dílem brněnského Ateliéru Tišnovka. Jedná se o finančně velmi náročný, až předražený projekt, který patrně plní i jiné zadání, než by se mohlo zdát. Ostentativnost, se kterou vedení radnice i přes silný odpor veřejnosti prosazuje jeho co nejrychlejší a nejdražší realizaci (viz kiosek za 11 milionů korun), nahání až hrůzu a otazníky, kdo se za tyto peníze na projektu ještě přiživí. 
Do tohoto kontextu zapadají i anonymní výhrůžky občanům, kteří proti projektu vystupují. Je to pro nás všechny velké poučení, že demokracie ve Znojmě není zdravá, že práva občanů jsou pošlapávána, občané samotní jsou zastrašováni radniční mocí. A nejen to. Na naše setkání do Kina Svět přislíbila přijet Česká televize Brno. Redaktorky redakce zpravodajství nám potvrdily účast, pak ale někdo zavolal či napsal dopis editorovi zpravodajství, a televize nakonec bez omluvy nepřijela! Co na to říct?
Příští týden se poradíme o dalším postupu, kterým by měla být příprava vyhlášení městského referenda. Zůstáváme v kontaktu, sledujte náš facebookový profil či webové stránky (http://okraspol.sweb.cz). Děkujeme moc za Vaši neskutečně silnou podporu! Pokusíme se ji nezklamat!
      Okrašlovací spolek ve Znojmě


Žádné komentáře:

Okomentovat