neděle 20. října 2013

Informační tabule u památného stromu v Božicích

Nová venkovní informační tabule se minulý týden objevila u nedávno ošetřeného památného stromu Lípa u hájenky v Božicích.
Tématu jsme se podrobněji věnovali, jak v době ošetření, tak i ve fotohádance a v seriálu Božické stromy. Zaujala mě informace, která je zde uvedená, totiž, že lípa má 250 let! Bohužel s tímto tvrzením nelze souhlasit! Lípa musí být mladší, neboť zde v roce 1763 nemohla být zasazená. Tehdy zde ještě nestála ani hájenka, s jejíž existencí je dle mého názoru lípa těsně spjatá. Jak dokládá mapa z doby I. vojenského mapování (josefského) z let 1764 - 1768 a doplněné v letech 1780 - 1783, rozkádal se v těchto prostorách rozsáhlý Křídlovický rybník, jehož hráz je v lese za hájenkou ještě patrná. Ovšem při II. vojenském mapování (Františkově) z let 1836 - 1852 je zde situace zcela jiná. Rozvoj průmyslové revoluce v prvních desetiletích 19. století vedl k intenzifikaci zemědělství (orné půdy přibylo 50%), vysoušely se rybníky (zmizely prakticky všechny, které byly na Jevišovce, a lesní plocha dosahovala v té době historicky nejmenšího rozsahu. Řízené lesní hospodářství si vyžádalo stavbu hájenek jako správních sídel a to je i případ  křídlovické hájenky. Když připustíme, že byla postavena kolem roku 1800 a byla před ní na památku zasazená naše lípa, tak může mít v roce 2013 cca 210 let. Tak tolik jenom upřesnění k chybnému údaji na informační tabuli.
Horší pohled je dnes na prázdnou hájenku v pozadí. Ta nám schází před očima a státní moloch Lesy České republiky s její údržbou nedělá nic!!! Přitom je to pro obec Božice, její historickou část České Křídlovice významná stavební památka. Nerad bych se dožil toho, aby hájenka dopadla jako křídlovický mlýn!

A ještě jednu věc na okraj. Na josefské mapě (nazvané podle císaře Josefa II.) jsou zachyceny i kříže u cest, a je tam patrný i náš tzv. kohoutí kříž naproti křídlovické vodárny. Plně proto podporuji snahu naší obce tuto výjimečnou památku opravit.

          Ladislav Nevrkla



1 komentář: