čtvrtek 17. října 2013

V Hrušovanech vznikne sběrný dvůr. Co v Božicích?

Hrušovanská radnice se rozhodla vybudovat pro své občany sběrný dvůr. Čtete správně: pro své občany. Na Znojemsku to bude sedmý sběrný dvůr. Hrušovany byly posledním městem na Znojemsku, kde dosud nebyl.
Další dva sběrné dvory jsou v Dobšicích (nejlidnatější vesnice Znojemska) a v Pavlicích. A právě Pavlice by mohly být inspirací pro Božice. Sběrný dvůr tam funguje již řadu let.
Do speciálního zařízení, mohou lidé z obce Blanné, Blížkovice, Ctidružice, Grešlové Mýto, Hostim, Pavlice, Prokopov a Vranovská ves odevzdat ke zneškodnění odpady, které nepatří do běžných odpadových nádob, zaveden byl zpětný systém odběru elektrozařízení.. Sběrný dvůr odpadů je otevřený v úterý a pátek od dvou do šesti hodin odpoledne a v sobotu od osmi dopoledne do třinácti hodin. Nebere se stavební suť, za pneumatiky se platí.
Hrušovanský sběrný dvůr vyroste za 1,6 mil Kč přímo ve městě v areálu čištičky odpadních vod. Stavět se začne ještě letos. Dotace nebyla tak vysoká, aby se mohly připojit i okolní obce, a tak nám nezbývá než uvažovat o podání žádosti a zpracování plánu na vybudování vlastního sběrného dvora v Božicích.
Jak uvádí dnešní Rovnost: Podle policie se černé skládky na Hrušovansku spíše objevují v okolních vesnicích než v samotném městě. „Ve městě si to úřad hlídá sám. Jeden případ černé skládky přímo v Hrušovanech jsme přesto vloni řešili. Ostatní případy se týkaly obcí, jako jsou Jiřice, Božice či Šanov nebo Hrádek," naznačila policejní mluvčí Kamila Haraštová.
V božickém katastru se nejčastějším cílem černých skládek stávají větrolamy směrem na Mackovice. Po negativních zkušenostech zajišťuje naše obec úklid i v těchto prostorech. Tak tomu bylo i tento týden, kdy zde probíhal úklid a odvoz nevítaných darů (viz foto). Přesto je alarmující, co všechno jsme schopni do přírody vyhodit, když máme 2x ročně možnost nechat si odvézt nebezpečný odpad přímo od domu, další odpad lze po domluvě na obecním úřadě odvézt do areálu u staré křídlovické kovárny, kovový odpad můžeme odvézt do sběrny a plasty, sklo a papír uložit do kontejnerů na tříděný odpad. Větve lze nechat po domluvě též odvézt na štěpky. Fakt už nám chybí jen ten sběrný dvůr.
          Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat