neděle 6. října 2013

Má smysl zakládat novou MAS Hrušovansko? Má

Na posledním zasedání zastupitelstva obce referoval starosta Karel Hala o přípravných aktivitách na založení nové místní akční skupiny (MAS) Hrušovansko.
V současnosti jsou Božice členy MAS Znojemsko a jak potvrdil nejen pan starosta činnost této MAS již nějakou dobu stagnuje a je zaměřena trošku jednostranně na podporu malých obcí.
V zásadě jsou v současnosti dvě možnosti - buď vytvořit MAS v širším regionu (třeba spojením dvou mikroregionů), nebo velkou MAS trošku zeštíhlit. My se chceme vydat tou druhou cestou, protože se chtějí sdružit občané, podnikatelé, neziskovky a obce již existujícího a fungujícího mikroregionu ZSO Hrušovansko. Nešlo by asi o všechny členské obce, ale o jejich podstatnou část. Menší i větší obce by se tak semkli kolem jediného města v naší oblasti Hrušovan n. Jev., a to si myslím, že je to nejpozitivnější na celém zamyšleném projektu.
Fungování různých sdružení s názvem Znojemsko je po deseti či více letech praktického fungování docela diskutabilní a problematické. Znojemský starosta Ing. Gabrhel (ČSSD) stojí v čele asi 17 společenství a podle toho to taky vypadá! Prostě to nefunguje, jak by mělo, neboť vidí jenom Znojmo nebo sebe a na nás ostatní  už jeho práh vnímání nesahá. Víme to docela dobře z jeho postojů k problematice dofinancování kanalizace v rámci svazku VaK Znojemsko, v jehož čele taky stojí.
Na závěr bych ještě dodal, že jsem z pracovní pozice zapojen do právě se tvořícího sdružení MAS Podbrněnsko, o.s., která v rámci Programu rozvoje venkova ČR vzniká na Pohořelicku a Židlochovicku. Velice pozitivní a pro MAS Hrušovansko je zapojení nejen starostů a ostatních členů místních samospráv, ale právě i podnikatelů, představitelů neziskovek a vlastně jakéhokoliv občana, který má  o tuto činnost zájem. K tématu se začas vrátím, až budeme mít třeba zkušenosti z dalšího neformálního setkání, k němuž by mělo dojít ještě do konce roku 2013.

         Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Policie České republiky obvodní oddělení Hrušovany nad Jevišovkou upozorňuje občany naší obce, že se v poslední době množí krádeže měděných okapových svodů z domů. Ke krádežím dochází převážně v nočních hodinách. Policie vyzývá občany k obezřetnosti, a jelikož již k několika případům v blízkém okolí došlo žádá občany, kteří mohou ke krádežím měděných okapových svodů sdělit nějaké informace, ať tak učiní na OO PČR Hrušovany nad Jevišovkou na telefonní číslo 515 229 164 nebo osobně v Hrušovanech nad Jevišovkou. Publikováno 22.10.2013 na webu obce. (lan)

    OdpovědětVymazat