úterý 1. října 2013

Jaký význam měly české kolonky?

Redaktor Znojemského týdne František Střecha publikuje na stránkách svého domovského týdeníku velmi zajímavý a čtivý materiál, který se věnuje národnostní problematice první československé republiky a událostem ze září a října roku 1938 spojeným s přípravou, přijetím a důsledky tzv. Mnichovské dohody.
Ve druhém pokračování v ZT z 30.9.2013 se dotkl problematiky počešťování našeho pohraničí na počátku 20. let minulého století, stavbám českých menšinových škol a taky českých osad - kolonii. Jako příklad si vybral českou kolonii v Suchohrdlech u Miroslavi, ale já si nemůžu odpustit, abych právě na tento příklad nezareagoval.
Když už u menšinových škol vybral příklady těch velkolepě budovaných (např. v Lubnici nebo na Bítově), tak pak měl jako příklad největší a nejvýznamnější české kolonii uvést tu naši božickou. Není to jenom nějaký laciný patriotismus, je to i o síle myšlenky a o kvalitě lidí, kteří tuto božickou kolonii přišli v nelehké situaci budovat. Je fascinující, že zde dodnes žije hodně potomků původních kolonistů, že se řada z nich snaží navázat na dílo svých pokrevních předků, že i ti, kteří se na Kolonii u Dvora (oficiální název) přistěhovali a rozhodli se zde žít, mají zájem oživit společenský život v této odlehlejší části Božic.
Nedokážeme si ani představit, s jakým pocitem se jeli budoucí kolonisté podívat v roce 1926 do Božic a jak raději v zájmu vlastní bezpečnosti nevystoupili na božickém nádraží, když viděli, že tam čekají stovky božických malorolníků, kteří doufali, že půdu parcelovanou v rámci první pozemkové reformy jaroslavické vrchnosti von Spee, dostanou oni a ne nějací čeští novoosídlenci. Nevím, jak to všechno bylo, byl by to určitě docela dobrý námět na román. A je vlastně velkou mezerou českých literátů, že to ještě dosud nikdo nijak kvalitně literárně nezpracoval.
Důkazem, že právě božická kolonie byla kulturním a společenským střediskem všech kolonií na jižní Moravě je stavba Jiráskova domu osvěty v polovině 30. let. Už jsem o tom mockrát psal, tak si můžete dohledat, co všechno se k tomu váže. Jenom mě tak napadlo, že by možná stálo za zvážení - v dlouhodobějším horizontu - připravit k 80. výročí otevření Jiráskova domu osvěty 28.9.2015 nějakou důstojnou vzpomínkovou akci spojenou i s tím, že bychom k účasti na této akci oslovili i občany bývalých českých kolonii v okolí. Může to být navíc trvale akce, kterou pak každoročně propojíme státní svátek Dne české státnosti (sv. Václav) s historickou událostí naší obce. Co říkáte Kolonisté? Co tomu říkáme my ostatní občané Božic?

          Ladislav Nevrkla

5 komentářů:

  1. Ptáte se na české kolonky ? ? ? Tak význam mají nulový pokud nepočítáte , že z výrazně bohaté oblasti Sudet a po vyhnání pracovitého německy mluvícího obyvatelstva ,se stala chudá a zapomenutá oblast, kterou si pražák tak možná spojí jenom s vínem . Obdobné to je i s českou státností a českým státem, který Moravu vysává finančně a de-facto po klausovské centralizaci z roku 1993 systematicky likviduje. NENÍ CO OSLAVOVAT ! ! !

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel je vidět, že to tady vůbec neznáte. Doufám, že se někdo z kolonistů ozve a přinese důkaz, že to bylo trochu jinak. (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co a jak bylo jinak ? Morava byla 350 let samosprávnou zemí - s vlastním parlamentem - vlastní zákony - s vlastní samosprávou a politikou v rámci RU . Fungovala mnohem lépe a demokratičtěji než Čechy ,tady nebylo co kolonizovat , potažmo jakým právem Čech kolonizoval sousední zemi ? Řádně zvolenému moravskému parlamentu nebylo umožněno aby hlasoval o vstupu do svazku ČSR a místo toho nacionalista Beneš sem poslal tisíce českých kolonizátorů - některé se zbraní v ruce. Hranice mezi kolonizací a okupací je velmi tenká. Morava má právo na vlastní sebeurčení a vlastní samosprávu stejně jako Katalánko , Skotsko aj. Nevím jaké chcete přinášet důkazy !

      Vymazat
    2. V tomto anonymním příspěvku je tolik nepřesností, že jsem váhal, jestli ho mám vůbec pustit! Pak jsem si ale říkal, že je taky někdy potřeba, abychom slyšeli takové zvláštní protiargumenty. Nechce se mi s nimi polemizovat a vyvracet je, musel bych se pohroužit do dokumentů a na to teď nemám náladu. Jenom bych k příspěvku dodal: Pokud bude nějaké "příště", tak jedině průkazně podepsané. Pokud nebudu vědět, o koho jde, diskuzi v tomto duchu uzavřu. (lan)

      Vymazat
    3. když scházejí argumenty , když scházejí důkazy tak se vše svede na podpis a diskuze se
      uzavře :-))))) jen tak dále vážený popravdě ani jsem neočekával , že to zveřejníte. Jsem ovšem překvapen , že když píši takové nepravdy ,že je hravě a přesvědčivě nerozcupujete .........

      Vymazat