sobota 19. září 2015

Drobnosti z Božic

Dnešní drobnosti jsou "drobnosti", pokud se nic vážného nestalo. Stát by se ale mohlo, a tak je spíš berme jako doklad, že si máme všímat všeho, co se děje kolem nás a nebýt lhostejní.


Tak třeba ještě před týdnem byl zatarasený vchod (vjezd) do lesoparku za Březinovým. Důvod byl prostý. Při silném poryvu větru se zlomila jedna silná větev ořešáku, který roste u Březinů v zahradě a padla na plot a na souběžnou komunikaci vedoucí do lesoparku. Větev musela odstranit obec, poněvadž v domě Březinových už dlouho nikdo nebydlí, což jest patrné na první pohled.
Dneska jsem jel nakupovat do Jednoty autem, jelikož jsem dělal větší nákup. Zaparkovat jsem musel u obrubníku - tam, kde by jednou mohl být vjezd na nové parkoviště, které by mohlo stát místo staré zdevastované stodoly. Na současném parkovišti to totiž často vypadá právě tak, jak na snímku: jedno auto přijelo od Kolonky, další dvě ze státní silnice - a víc se jich tam už v tomto případě nevejde.
P.S. Jen by mě zajímalo, jestli je pravda, že za stodolou je prý sklep, který patří již k jiné parcele, a ten sklep byl prý při nějakých dřívějších úpravách částečně zasypán. A vůbec by bylo dobré vyřešit některé vlastnické záležitosti: obecní je pouze stodola a čekárna, ostatní kolem je soukromého vlastníka. To případné parkoviště by pak vypadalo dosti podivně.

       (lan)



2 komentáře:

  1. Pravda je taková že současné parkoviště u jednoty je nevyhovující ale parkováním nebo zastavením vozidla u obrubníku řidič vědomě porušuje hned 2 dopravní předpisy. Viz spodní obrázek. Nedodržení 5m vzdálenosti od hranice křižovatky a zabránění výhledu do křižovatky. Pokud to vozidlo stojí přibližně na budoucím výjezdu z parkoviště je mým názorem že dopravní situace této křižovatky se ještě víc zkomplikuje jelikož vyjíždějící vozidlo z budoucího parkoviště musí dát přednost vozidlu přijíždějící od kolonky a tím mu defakto zabrání výhledu do křižovatky tudíž musí vyjet více do křižovatky kde víceméně ohrozí zas vozidla přijíždějící po hlavní silnici směrem z kopce. Nebylo by lepším a levnějším řešením umístit do křižovatky zrcadlo a zároveň zvětšit stávající parkoviště před Jednotou směrem do svahu. Vyřešil by se tak problém se situací křižovatky i když z mého pohledu je dosavadní situace zcela normální a dostačující při projíždění povolenou maximální rychlostí 50 km, navíc by se zachránila tolik diskutovaná stodola. Je to jen úvaha.

    OdpovědětVymazat
  2. Plně s autorem příspěvku souhlasím. Už půl roku se tady mrhá časem, místo toho, aby se navrhlo řešení, které má prioritu v bezpečnosti řidičů i chodců. Přitom řešení se samo nabízí, jak patrno z diskuze nejen na tomto blogu. Myslím, že míč byl dlouho na straně Jednoty, teď nezbývá, než aby do toho vstoupila obec a konala. Rozšíření stávajícího parkoviště se připravuje, nějak to tam omezují položené sítě - před lety se na to nějak nemyslelo :-(((! To zrcadlo jsem tady navrhoval nedávno (není to jen můj názor, je nás hodně), podobně jako je třeba umístit zrcadlo při výjezdu z "prelátovy" ulice a to jak mezi bývalým Slováčkovým a Vlachynských naproti kapličce, ale i při druhém výjezdu mezi bývalou Bětíkovou stodolou a novostavbou Peti Slováčku naproti školce. Tak s chutí do toho!!! (lan)

    OdpovědětVymazat