sobota 29. dubna 2017

Záhada božického kruháku odhalena. Kde stojí voda? (dopl.)

První zatěžkávací zkouška - a kde
myslíte, že stojí voda?

To sladké tajemství božického kruhového objezdu je konečně odhaleno! Početí naší chlouby je zakončeno porodními bolestmi, o nichž naše mužské ego nemůže mít díky přírodním zákonitostem ani potuchy. To je celá pravda o vzniku, vývoji a narození kruhového objezdu v obci Božice, mikroregion Hrušovansko, okres Znojmo, kraj Jihomoravský.


Na kruhový objezd samotný jsme hodně pyšní. Všichni občané Božic do jednoho. Někdo stoprocentně (cca 30%), někdo s drobnými výhradami (cca 40%), někdo s většími (cca 20%), ale jsme VŠICHNI HRDÍ, že u nás okružní křižovatka vznikla.
Dlouho nám všem vrtalo hlavou, proč jsou ty vjezdy a výjezdy tak krkolomně zúžené. Nikdo odpovědný nám zatím nikde neodpověděl, a tak se samozřejmě šíří mezi lidmi polopravdy a různé spiklenecké teorie, co - jak a proč! Dneska je to však již všechno jasné!

Když se kruhákem projdete nebo projedete, uvědomíte si, čím je ten náš kruhový objezd ZVLÁŠTNÍ A JEDINEČNÝ. Ano, máte pravdu, je to tím, že na všech vjezdech a výjezdech jsou pěší zóny neboli značená "MÍSTA PRO PŘECHÁZENÍ VOZOVKY". Navíc je zde autobusová zastávka a cesta žáků do školy. Pohyb osob v určitých dnech a hodinách velmi vysoký. Jízda po kruháku musí být pomalá, pozorná a velmi velmi obezřetná! A to je celá pravda o záhadě zúžených výjezdů a vjezdů v okružní křižovatce v Božicích u školy a u sýpky.
Ještě drobné doplnění: Opatření, aby kruhák v Božicích vypadal tak, jak vypadá, si vynutil Dopravní inspektorát. Právě v zájmu bezpečnosti chodců a právě kvůli těm místům pro přecházení. jenom mi vrtá hlavou, proč to nikdo není schopen říct naplno a proč to nikdo občanům dosud nevysvětlil.

                                                     (lan)

Hmm jen tu značku "Místo přecházení vozovky" tady zatím
nevidím. O to větší pozornost musí jízdě věnovat každý řidič.


Ještě připojuji znění vyhlášky:

Místo pro přecházení není přechod pro chodce

Prováděcí vyhláška k zákonu o silničním provozu, která nabyla účinnosti dnem 1. ledna 2016, obsahuje novou vodorovnou dopravní značku „Místo pro přecházení“. Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, obsahuje tento pojem v § 54 v souvislosti s bezpečným přecházením vozovky:
(1) Je-li blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou „Přechod pro chodce“, „Podchod nebo nadchod“, musí chodec přecházet jen na těchto místech. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo.
Co se rozumí „místem pro přecházení vozovky“ se zákonem neupravuje a dlouho to pro účely pravidel provozu nebylo upraveno ani jiným způsobem. Teprve vyhláškou č. 294/2015 Sb. byla zavedena vodorovná značka V 7b „Místo pro přecházení“. Žádná svislá značka k označení místa pro přecházení vozovky nebyla zavedena (BUŠTA, P., KNĚŽÍNEK, J.: Praha 2016, s. 113).



Značka vyznačuje místo uzpůsobené pro přecházení chodců přes pozemní komunikaci.
Řidič vozidla nesmí chodce přecházejícího pozemní komunikaci v místě pro přecházení ohrozit.
Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe nebo ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy.

Díky svému grafickému provedení bude značka č. V 7b zřejmě snadno zaměnitelná s vodorovnou dopravní značkou č. V 8a „Přejezd pro cyklisty“. Jelikož však ani chodec v místě pro přecházení vozovky, ani cyklista na přejezdu pro cyklisty nemá přednost a jejich povinnosti ve vztahu k překonání vozovky a k přijíždějícím vozidlům jsou v zásadě obdobné, nemělo by to znamenat podstatné riziko pro bezpečnost provozu (BUŠTA, P., KNĚŽÍNEK, J.: Praha 2016, s. 113).

10 komentářů:

  1. Pěkně to tady omlouváte,ale jízda po tomto kruhovém objezdu je dost nepříjemným zážitkem.Velké vozy odírají obrubníky a projíždění objezdem je jako na rozbouřeném moři.Jezdil jsem dlouho Prahu,ale s tak divně tvarovaným objezdem jsem se nikde nepotkal.Pávek

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím s Pávkem.A navíc......nevím kdy se dělala nějaká anketa,kde by se zjišťovalo,kdo je na toto dílo hrdý a kdo ne.Tato křižovatka se dala vyřešit daleko jednodušším způsobem a peníze,které se tu "utopily" se daly investovat daleko líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plně souhlasím, kruhový objezd v místě kde za celý den projede pár set aut je určitě zbytečný a těch x milionů co tenhle nesmysl stál se dal využít třeba na opravu hlavních tahů (od každé značky Božice, po další značku Božice) a že by to bylo potřeba, hlavně když z těch pár metrů po novém asfaltu na kruh. objezdu vyjedete k hospodě, to je panečku test podvozku, nejraději bych z auta vystoupil a přenesl ho až nejlépe dolů k jednotě... a takových testovacích míst podvozku v Božicích máme požehnaně... A tvrdit, že jsou všichni občané hrdí (i když někteří né na 100%) že máme "kruh", je podle mě dost troufalé, znám spoustu místních co mají velmi rozdílný názor než je v článku.

      Vymazat
    2. Nechápete,že kdyby se nedělal kruháč,tak by se v Božicích žádná silnice neopravovala?Výše uvedené tvrzení je sice líbivé,zdá se logické,ale ve skutečnosti to tímto způsobem dneska vůbec nefunguje.Všechno musí být naplánováno, vyprojektováno a prolobováno.Řeči o tom, kolik metrů silnic se v Božicích mohlo opravit jsou jenom vzdušné zámky,které se s realitou totálně míjí!Buď máme kruháč,nebo by u nás nebylo na silnicích nic!!!

      Vymazat
  3. Milý anonyme, taky jsi mohl zajít na obec než se něco začalo tvořit a mohl jsi jim poradit. Po boji je každý generál co?

    OdpovědětVymazat
  4. Přecházet po vyznačeném místě ve špičce je docela zážitek. Chodce nepustí nikdo a při průjezdu vozidel od nádraží na mackovice je třicítka velkou iluzí! Běžte si tam ráno v 7 hodin stoupnout a uvidíte sami.

    OdpovědětVymazat
  5. Chodim každý den ráno. A žádné problémy. Auta normálně zastaví když jdou děti do školy.A dospělé pustí taky.pořád budete vidět jen to špatné.a špatné silnice jsou všude ne jen v Božicích chytráci

    OdpovědětVymazat
  6. Jako vážně, ve "špičce"? :D Jak vypadá dopravní špička v Božicích, jako že místo 20 aut za hodinu projede přes kruhový objezd 35 aut? O dopravní špičce mohou mluvit možná ve Znojmě, nebo v Lechovicích u zastávky kde je přechod přes hlavní silnici, ale ne ve vesnici kterou neprotíná žádný hlavní tah....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Božice protíná tah do Rajchu přes Jaroslavice,ten provoz tady je, ne že ne :-)!taky lanďáci, pískovna, best,bioplynka...Kdo chce vidět,vidí!!!Nechápu,proč nám ten kruháč nepřejete?

      Vymazat
    2. Tahem do Rajch bych nazval spíše Chvalovice, nebo Hevlín, ale určitě ne "silničku" za Jaroslavicemi, to že si to do Rakouska přes Jaroslavice krátí místní z okolí z toho nedělá tah. Provoz tady je, ale určitě ne na kruhový objezd, kruhový objezd patří tam, kde na výjezd z křižovatky čekáte klidně 5 nebo 10 minut nebo je vjezd do křižovatky nebezpečný, případ Dyjské křižovatky. V Božicích jsem na původní křižovatce z vedlejší čekal možná 10x do roka možná tak 30 vteřin jaký tu máme provoz :D Ale jak píšete, kdo chce vidět, vidí (vy vidíte provoz, já ho nevidím). Není to o tom že bych Vám ten kruháč nepřál, spíš stále hledám smysl toho proč se tu postavil...

      Vymazat