pondělí 18. prosince 2017

V prvním kole volím Mirka Topolánka

Na svém blogu napsal kolega Antonín Šimek z Jesenice jasný a srozumitelný příspěvek pod názvem Prezident Topolánek. Dovolím si ho přetisknout tak, jak byl publikován. Vyjadřuje totiž i můj pohled na lednovou volbu prezidenta republiky. Jenom bych k tomu ještě dodal jeden můj osobní důvod. Mirek Topolánek se narodil v roce 1956. Stejně jako já. A my narození v roce 1956 držíme při sobě!

Už za méně jak měsíc nás čeká druhá přímá volba prezidenta. Už je i definitivní seznam kandidátů, kteří se budou v lednu příštího roku ucházet o naše hlasy.
Nabídka je široká, můžeme si vybírat z devíti kandidátů a každý nabízí něco. Můj hlas ale v prvním kole dostane Mirek Topolánek.
Přiznám se, že až do nedávna jsem neměl koho volit. Jiří Drahoš působí jako Jan Fischer před 5 lety. Nevýrazný kandidát bez názoru, který se snaží hlavně nikoho nenaštvat. Michal Horáček skládá dobré texty, ale jako kandidát mě moc neoslovil. U zbytku kandidátů bylo již celkem dlouho jasné, že nemají šanci na zvolení. V posledních dnech se dost rozjela kampaň Pavla Fischera, ale bohužel je málo známý a na druhé kolo to dle mě nebude stačit.
Proč ale chci volit Mirka Topolánka? Především je to jasně politicky vyhraněný kandidát. Nevěřím na „nepolitiky“. Ti mohou dělat vyslance, šéfy Akademie věd a podobně, ale prezident by vždy měl mít jasný politický názor. Toto splňuje pouze Miloš Zeman a Mirek Topolánek.
Zároveň je to jediný pravicový kandidát. Ostatní jsou buď levicoví (Miloš Zeman) nebo nijací. Každý kandidát by měl vědět, jestli chce nižší nebo vyšší daně, jestli podporuje euro nebo ne a podobně.
Mirek Topolánek má taky jako jediný z vážných vyzyvatelů Miloše Zemana dostatečnou zkušenost na funkci prezidenta. Vedl vládu i Evropskou radu a ví, jak to v politice chodí. Michal Horáček ani Jiří Drahoš nikdy nezastávali žádnou politickou funkci. Určitě jsou oba schopní pánové a politické řemeslo by se za pár měsíců naučili, ale v době, kdy se vyjednává o vládě na to není čas.
Navíc má Mírek Topolánek jako jeden z mála prezidentských kandidátů charisma a dokáže být vtipný. To je v dnešní době potřeba :-)
Nebudu vám říkat, koho volit, moje preference je z řádků výše zřejmá, ale hlavně prosím k volbám jděte. Pokud nevyhraje váš kandidát, alespoň budete moci příštích 5 let žít s pocitem, že jste proti tomu něco neudělali.
Autor: Antonín Šimek

2 komentáře:

  1. Doporučuji určitě jít k volbě prezidenta ! Případný nezájem nahrává těm prověřeným kandidátským jedničkám ! M.H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje řeč. Chceme přece změnu. Podívejte na Andreje Kisku na Slovensku. To je skutečný pan prezident!

      Vymazat