sobota 23. prosince 2017

Betlémské světlo v Božicích

V neděli odpoledne rozváželi skauti a skautky po celé České republice betlémské světlo. Rozváželi je vlakem a my jsme si pro ně zajeli do nejbližší zastávky rozvozu v Miroslavi.


Od této chvíle si je můžete přijít kdykoliv "odpálit" k nám domů až do 15 h Štědrého dne 24.12.2017. Kdo neví kam, tak je to krátká ulice (kdysi Na Rafandě v budoucnu snad Jana Fráni) vedle Hostince u Kudličků, dům č. 64. Máme tam vstupní zádveří, kde si bez problémů plamínek betlémského světla přenesete do své lucerničky. Nebojte se zazvonit, rádi vám betlémské světlo předáme.

Záběry z předání betlémského světla na miroslavském nádraží na táčel i štáb České televize, takže to asi budete moci zahlédnout v nějakém zpravodajském šotu na ČT.

Betlémské světlo je určitá nová symbolika Vánoc. Pořád je to lepší než importy ze zahraničí jako stárnoucí Děda Mráz nebo podivný mužíček jménem Santa Klaus. Ani jeden u nás není doma. Jsou to symboly jiné kultury. My, jako řádní dědicové doby rakousko-uherské, slavíme křesťanské Vánoce i s jejich symboly. Ježíšek, koledy, vánoční stromeček, dárky, kapr - a klid. Jak jste správně vybrali v naší anketě. Jako školáci jsme v posledních dnech prosince psávali na tabuli: Vánoce jsou svátky klidu, nezkoušejte naši třídu! Betlémské světlo je rovněž symbolem klidu. Do jeho plamínku můžeme koukat, rozjímat, vzpomínat .... a usnout! Co je na tom špatně?

                (lan)







1 komentář:

  1. Příjemné Vánoce přeji všem,kdo si přišli pro Betlémské světlo. Letos poprvé si přijeli zájemci až z Hrušovan n.Jev. I příští rok je budeme předávat tak jako letos, tj. po celý poslední adventní týden u nás doma.

    OdpovědětVymazat