sobota 16. prosince 2017

Darujte k Vánocům knihu. Třeba tu od božického pana faráře

My v Božicích jsme takoví zvláštní a některých věcí kolem nás si vůbec nepovažuje. Ano, nepovažujeme. Nepovažujeme si třeba toho, že téměř každou neděli zde mši slouží výjimečná osobnost, kterou nám závidí široko daleko. Ano, ano, řeč je o knězi, biologovi, cestovateli i spisovateli, vysokoškolském učiteli, přednostovi Ústavu etiky a taky správci lechovické farnosti a božickém faráři Marku Orko Váchovi.


Nebudu teď vypočítávat, co všechno brněnský rodák Marek Orko Vácha dělá, jaké zastává názory, co všechno organizuje a podniká, ale dneska bych rád upozornil na jeho dílo literární. Podnětem mi je dnešní vyhlášení uznávané a respektované ankety Lidových novin, která se jmenuje prostě KNIHA ROKU. Letos už proběhl 27. ročník této v roce 1991 obnovené ankety založené v roce 1928. Letos se v první desítce umístila kniha, jejímž autorem je náš M. O. Vácha, a proto ji dávám jako tip na vánoční dárek.
Marek Orko Vácha svou nejnovější knihu nazval NEVYŽÁDANÉ RADY MLÁDEŽI. V anketě Lidových novin Kniha roku 2017 obdržel 6 hlasů a umístil se na děleném 8.-11. místě. Znamená to, že pro něj hlasovalo šest ze 192 oslovených osobností z řad spisovatelů, překladatelů, vědců, kritiků, umělců, nakladatelů, ekonomů, právníků i politiků. Připomeňme si, co tu šestici na knize M. O. Váchy zaujalo a proč ji doporučují naší pozornosti. Básník, spisovatel a redaktor ČRo Miloš Doležal (známý svou neúnavnou činností kolem tzv. číhošťského zázraku a tragické smrti faráře J. Toufara) ke knize uvádí: Vášnivé vyzvání k cestě, svobodě, proti strachu a upjatosti. Teolog Zdeněk Jančařík píše: Bez obalu o tom, že život znamená jít do věcí naplno a nebát se umazat výsměchem nebo hříchem. Kapesní úvod do života pro mladého člověka. Nakladatelská redaktorka Františka Jirousová (jinak dcera známého představitele české nezávislé kultury a významné postavy novodobé české historie Ivana Magora Jirouse, kterého jsem krátce před jeho smrtí viděl a slyšel na vlastní oči a uši na setkání v Brně) doslova uvádí: Kvůli takovým knihám může být člověk občas i hrdý, že patří k církvi katolické. Její sestra, básnířka Marta Veselá Jirousová vzdává knize hold jednoznačně: Pro mě jednoznačně nejlepší kniha  letoška - rady pro mládež podává autor za studena a bez dezertu. Novinář a historik Josef Pazderka pak glosuje knihu stručně a jasně: Tahle knížka hoří, bez oddechu a naplno. A pro knihu hlasoval i plzeňský biskup Tomáš Holub. Josef Pazderka pak je autorem obsáhlejší medailonku v dnešní příloze Lidových novin Orientace. Taky tento medailonek uvedený pod názvem TAHLE KNÍŽKA NENÍ PRO STARÝ si zde můžete přečíst.
Kdo by chtěl poznat Marka Orko Váchu blíže, může navštívit každou neděli bohoslužbu v Lechovicích a poté se zúčastnit setkání, která se zde konají a nichž se scházejí ti, kteří chtějí pobýt mezi dobrými a zajímavými lidmi.
A pokud ještě nemáte vánoční dárek a chcete darovat knihu, dal jsem vám dneska jeden tip.

             (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat