čtvrtek 21. prosince 2017

Jak žijí naši sousedé (dopl.21.12.)

Nádherný vyřezávaný betlém, který zdobí pravickou adventní náves v těsném sousedství kaple Nejsvětější Trojice, a který je dílem místního řezbáře, nechybí v Pravicích ani letos. Betlémský chlév se všemi biblickými postavami, tři mudrci i pastýři s ovečkami v téměř životní velikosti potěší i projíždějící občany z daleka široka a je již od roku 2008 inspirací pro další obce.
Betlémy v různých podobách jsem letos viděl v Mackovicích, Čejkovicích, Boroticích i dneska v Hrušovanech n. Jev. V Břežanech jsem ho neviděl (možná je na zámku) a u nás v Božicích taky ne (možná ale někde stojí).

Pravice nám mohou posloužit i v dalším směru, a tím je výstavba moderního bytového domu. Neznám investora (slyšel jsem něco o rakouském kapitálu), ale to je venkoncem jedno. Nás jako občany nezajímá kdo, ale nás zajímá, že se staví a že je stavební aktivita vkusně začleněná do celkového rámce obce. To se bohužel o obecních stavbách a stavebních úpravách z 90. let realizovaných v Božicích nedá zdaleka ve všech případech říct. Co nám ale v současnosti asi chybí víc, je fakt, že bychom jeden takový pravický bytový dům rádi viděli i u nás. A to už asi ovlivnit můžeme.

Adventní a vánoční akce u nás i v okolí vrcholí. Kromě Božic se velmi činí i Břežanech a v Čejkovicích. Podívejte se na plakátky, snad všechno přečtete.

        (lan)














A aktuálně z hrušovanského náměstí:




5 komentářů:

  1. Dobrý večer,poslal jsem vám na probozice@centrum.cz nějaké fotografie z hrušovanského náměstí. Je to tam opravdu stylové a působivé. jvc

    OdpovědětVymazat
  2. Už na jaře by měl být uveden do provozu kruhový objezd na křižovatce v Hrádku a do léta v Suchohrdlech u Znojma.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to sice trošku z ruky, ale pro zájemce možná inspirace: TRHY chovatelů králíků,zakrslých králíčků,morčat,drůbeže,holubů a burza exotického ptactva se budou konat v neděli 31.12.2017 od 7.hod. do 11.hod. v chovatelském areálu u vlakového nádraží Vyškov na Moravě. Dále zde bude prodej : chovatelských potřeb, kroužků pro exoty,různých druhů krmiva,budek,přenosek,zahradnických potřeb,včelařských produktů,domácích uzenin,sýrů a jiné. VÝKUP : exotického ptactva a králičích kožek je zajištěn. Srdečně vás zvou pořadatelé ZO ČSCH Vyškov. Občerstvení je zajištěno,včetně /šampaňské/odměny pro prodejce co se s námi letos, účastnili všech trhů ve Vyškově.A také jim děkuji za tuto účast. Zdenek Lejsek.

    OdpovědětVymazat
  4. Autorem vyřezávaných soch je Petr Vitouch, nyní bydlící v Božicích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže o to větší inspirace pro Božice :-). Skoro bych řekl, že bychom Petra měli oslovit už nyní. Navíc bydlí v ulici, kde by božický betlém mohl stát...

      Vymazat