pondělí 11. února 2019

Vychladlý propagátor. O názvu Česko - Czechia

V Babišových Lidových novinách byl v dnešním vydání otištěn můj příspěvek na téma, kterému se dlouhodobě věnuji. Patřím totiž společně s panem prezidentem Milošem Zemanem k těm, kdo jsou přesvědčeni, že by naše země měla používat i zkrácený název ČESKO - CZECHIA.



Jak nám ten zkrácený název chybí jsem si uvědomil při víkendovém FED Cupu Česko - Rumunsko. A pak jsem na internetu narazil na hezkou evropskou mapu. Tam je naše země označena názvem Czechia - a jak nám to tam sluší! Česko/Czechia - země uprostřed Evropy!
Tak si ještě počkám, kdy se k tomuto tématu vysloví pan prezident ve svém čtvrtečním pořadu u pana Soukupa.

           (lan)






6 komentářů:

  1. Dejte pokoj s tím patvarem Česko ! Tady jsme na Moravě a ne v Čechách, ale je to marné , je to marné ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za prvé není Česko žádný patvar, je to zcela podle pravidel českého pravopisu vytvořený název našeho státu (přece jako zapřísáhlý Moravan nechcete trpět to pojmenování, třeba "jedu do Čech" a myslí tím celou republiku???) a jde mi víc o zavedení krátkého mezinárodního názvu Czechia. Na tom už není vůbec nic špatného, ani žádné asociace a nějaké mýlky s jiným státem! Žádný jiný totiž není. Co mají říkat chudáci Slováci a Slovinci, jejichž názvy se pletou úplně všem a přitom ani jeden od jednoslovného pojmenování neodstoupil: prostě je Slovakia (Slovensko) a Slovenia (Slovinsko). K jejich smůle jsou ještě navíc tak blízko sebe a oba tak malí. Takže právě proto, že jsme na Moravě (a o mě jistě víte, že mi je moravská problematika velmi blízká), že i náš rod pochází z části Moravy, která byla za minulého režimu nesmyslně připojena k Jihočeskému kraji a trčí tam dodnes), právě proto bychom měli usilovat o zavedení názvu Česko. Žádný jiný totiž není vhodný a přijatelný! A marně se tomu vy a vám podobní bráníte.... :-) Já prostě spoléhám na vliv našeho oblíbeného pana prezidenta Zemana, který jako jediný za Česko/Czechii bojuje. Čekám každý čtvrtek, kdy to z něho u pana Soukupa vypadne.... Že by dneska večer??? :-) Tak uvidíme. I když v jednom máte pravdu: Chleba ani pivo kvůli tomu levnější bohužel nebudou. :-)

      Vymazat
  2. Jaký postoj máte třeba ke zprávám v televizi příkladně :" Na místě katastrofy nebyl zraněn žádný Čech." Tím Čechem se myslí i Moravan či Slezan? V dalších zprávách už to řeknou podle mě správně : "Na místě katastrofy nebyl zraněn žádný občan České republiky" .Právě časté přehlížení Moravy má asi za následek, že Česko nemá u Moravanů šanci a zase to bude něco umělého jako rozdělení republiky na kraje, které nerespektuje zemské hranice. Ale pravdu máte, chleba levnější nebude...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zastávám názor Františka Palackého: Jsem Čech rodu moravského. Takže mi pojmenování Češi vůbec, ale vůbec nevadí. Své moravské identity využívám jednou za deset let při sčítání obyvatelstva. Název Česko používáme i my Moravané. Čechy, Morava a Slezsko, to je přece Česko! :-), já s ním nemám žádný problém od chvíle, co vznikly dva samostatné státy Česko a Slovensko rozdělením bývalého Československa, tj. od konce roku 1992 a to už je taky nějaký pátek. A ještě drobnost: Nikdo nechce rušit oficiální název státu Česká republika, jde jenom o tu běžně mluvenou a psanou podobu Česko/Czechia. Aby se neopakovaly nesmysly typu Czech Team! A přes sport se musí začít, protože tam působí nejvlivnější a nejviditelnější reprezentanti naší země.

      Vymazat
  3. Je to o inteligenci. Chytří lidé chápou, že Česko je anglicky Czechia, protože jde o jméno z latiny používané již v 16.století a toto nadčasové zeměpisné jméno tak ideálně překlenuje a zastřešuje celou historii od království po republiku. Česko je Czechia, tak jako bylo Československo anglicky Czechoslovakia. Anglické jméno Czechia se stalo oficiálním poté, co bylo po dlouhé odborné přípravě a diskusi nejprve navržena a doporučena jazykovědci, historiky, geografy, odborníky na marketing apod. (v roce 1993) a teprve poté bylo schváleno politiky (v roce 2016). A proč ne Czechland? Protože jmeno Czechia se už ve světě používalo od 16.stoleti a je tedy na co navazovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrej Babiš se v rozhovoru pro americký list Wall Street Journal pozastavil nad tím, že se používá název Czechia. Z dokumentů z roku 2016 ale vyplývá, že proti změně názvu nic neměl. „Nevím, nelíbí se mi to. Jsme Česká republika, jsme Češi. Nevím, kdo přišel s tak stupidním nápadem,“ prohlásil podle serveru Babiš.

      Vymazat