sobota 4. dubna 2020

Co nás (možná) čeká do Velikonoc (akt.)

Tito pánové dnes v Lánech u pana
prezidenta porušili několik zákazů:
je jich tady víc než dva (shlukli se),
sedí těsně vedle sebe jako v hospodě
 u kulatého stolu a otázkou zůstává,
jak s těmi rouškami jedli?

Všichni víme, že největším nepřítelem udržení příkazů a zákazů nouzového stavu v Česku bude počasí. Řada odborníků tvrdí, že s teplejším slunným počasím koronavirus výrazně oslabí, zastánci striktního dodržování nasazených roušek, zákazu shlukování více než dvou osob, zavřených hospod a kadeřnictví či bazénů se nastupujících krásných jarních dnů upřímně děsí!

Proto do hry tento týden opět vstoupil premiér Babiš a začal slibovat ústupky a rozvolnění. Že to bylo z velké části jedno velké plácnutí do vody, po němž nezůstanou ani kruhy na hladině, je nabíledni. Tak jenom připomeňme, na co se můžeme podle vyjádření premiéra Babiše v nejbližších dnech těšit.

V rámci opatření byla původně uzavřena většina prodejen s výjimkou lékáren, drogérií, prodejen potravin, pohonných hmot nebo tiskovin. Postupně vláda povolila znovuotevření květinářství, tento krok se však neshledal s nadšením samotných květinářů, kteří si stěžovali, že k nim do obchodů stejně nikdo nechodí. Dále již máme otevřené autoservisy a také pohřební služby. Zavřené naopak zůstávají prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky. 
Asi budeme chtít uvolnit i nějaké obchody, protože rodiče si to vyžadují z hlediska školy – papírnictví nebo obuv, protože samozřejmě děti rostou,“ uvedl Andrej Babiš. Zároveň se kabinet prý chystá v pondělí povolit také zpřístupnění některých venkovních sportovišť. Venku bude totiž podle meteorologické předpovědi hezky 
Premiér také tento týden řekl: „Myslím si, že opatření by se mohla rozvolňovat třeba od různých služeb. Ženy ocení, pokud si budou moci zajít na kosmetiku nebo ke kadeřnici. Ale muselo by to fungovat jako třeba u zubaře, v místnosti by byla jen kadeřnice a zákaznice, přičemž zaměstnankyně by musela být samozřejmě negativně testována na koronavir. U těchto služeb bych asi začal, ale záleží to zejména na panu Prymulovi a hygieně, takže mě berte s rezervou.“
Nejlepší z premiérových výroků z posledních dní se ovšem týká možného otevření škol. V rozhovoru pro Blesk Babiš prohlásil, že školy mohou být otevřeny, pakliže děti budou zachovávat mezi sebou metrové vzdálenosti. Nabízí se otázka, zda předseda vlády někdy viděl děti, které chodí do školy. Zřejmě při svém náročném povolání miliardáře neměl čas si je někdy prohlédnout.
                                                 (lan)

A ještě jednu velkou pitomost do nás "vláda nouzového režimu" tlačí: Nenavštěvujte své staré rodiče. Nevím, jestli rodiče Andreje Babiše ještě žijí (on sám je o dva roky starší než já) a jestli za nimi na Slovensko pravidelně zajíždí. Mí rodiče ještě žijí (89 a 87 let) a že bych je pravidelně každý týden nenavštěvoval nepřipadá v úvahu. Babiš nebabiš, Prymula neprymula, Hamáček nehamáček. Howgh!!! Zvlášť poté, co celá ekipa "koronavirového expertního týmu" dnes seděla s panem prezidentem v Lánech. I on přece patří do té nejohroženější věkové kategorie nad 70 let.


7 komentářů:

  1. Babišovy Lidové noviny už v podvečer reagovaly titulním článkem: Zemanovo jednání o koronaviru: 13 lidí u stolu, roušky a plné talíře. ‚V pořádku to není,’ říká epidemiolog. Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/zemanovo-jednani-o-koronaviru-13-lidi-blizko-u-sebe-sedicich-okolo-stolu-v-poradku-to-neni-rika-epid.A200404_194120_ln_domov_rkj

    OdpovědětVymazat
  2. Kdokoliv jiný v České republice by teď za takové setkání 13 lidí v jedné místnosti u jednoho stolu dostal velkou pokutu. Hamáček například vyzval, aby lidé ani nejezdili na chaty a chalupy. Nesmějí si povídat v hloučku v parku, ve frontě v obchodě musí stát dva metry od sebe. Obzvláště velkou radost z fotografie z Lán mají hospodští a jejich štamgasti. Všechny hospody v zemi jsou pod hrozbou třímilionové pokuty zavřené, jen v Lánech se může sejít třináct lidí sedících těsně vedle sebe u jednoho stolu. Popíjejí, jedí a vysvětlovat nikomu nic nebudou.

    OdpovědětVymazat
  3. Z dnešního Facebooku Františka Lukla (STAN): Omlouvám se všem, které má účast a především forma jednání expertního týmu pobouřila. Chápu, že je v dnešní době pro většinu neakceptovatelné, to co je vidět z fotografie a těžko se vysvětluje, že všichni zúčastnění mají negativní test... Proto mě velmi mrzí výsledek. Díky tomuto papalášskému dojmu jdou stranou věci, které jsem za obce prosazoval... Jde o investice, na které obce čekají a zastupitelstva o nich nemohla rozhodovat. Bude změněno v pondělí... Nejsem papaláš a v žádném případě nechci, aby neskutečná aktivita starostek a starostů v těchto složitých dobách korony, byla zpochybňována či negována moji účastí na tomto jednání. Starostky a starostové byli ti, kteří v první fázi podnítili občanskou sounáležitost, organizovali šití roušek a nabádali občany k zodpovědnému chování... Proto si nepřeji, aby mým kolegům bylo vmeteno do tváře, proč nás nutíte něco dodržovat, když to Váš šéf sám nerespektuje.
    Respektuji, a proto jsem se rozhodl k následujícímu:
    - Na úterní videokonferenci s místopředsedy Svazu dám svoji funkci předsedy k dispozici.
    - Stejně tak budu s kolegy starosty u nás v regionu debatovat svoji účast v krajských volbách, neboť je nechci stále vystavovat atakům ze strany politické konkurence.
    Jestliže v této době požadujeme po našich spoluobčanech, abych se dobrovolně vzdali části svých svobod (pohybu, návštěv, nakupování, služeb...), pak my bychom neměli zavdat jakýkoliv důvod k tomu, že je sami nerespektujeme. Kázat vodu a pít víno, nechci.
    Ještě jednou se všem omlouvám, i proto, že dodržování nastavených pravidel má smysl.

    OdpovědětVymazat
  4. Aktuálně rybník za Turoňovym polem tuším Novas.. Tam je lidu víc nežnnormálně :) a bez roušek.. A o tom se celou dobu mluví. Politici byť s rouškou jdou příkladem :)

    OdpovědětVymazat
  5. Máte pravdu. I nejnovější průzkum hovoří jasně: Společnost Google pravidelně ukazuje, jaké trendy ve vyhledávání zrovna frčí. A asi nikoho nepřekvapí, že koronavirus v posledních týdnech ve vyhledávání vystřelil. Zájem o nákazu už ale zřejmě opadá a Češi opět více hledají, jaké bude počasí.

    OdpovědětVymazat
  6. Pan prezident trochu riskuje tím, že se nenechal otestovat, říká ke snímku z Lán náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Uvedl, že správně by členové měli sedět dále od sebe.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo jo, papaláši můžou všechno: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kancler-mynar-usporadal-ve-sve-restauraci-zabijacku-40320961?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

    OdpovědětVymazat