sobota 2. února 2013

Když se řekne: Na Čimperku (disk.1.2.)

Když se řekne.... Naše nová rubrika bude takovým malým místopisem Božicka. Zásobárnu výrazů nemám příliš rozsáhlou a pro řadu občanů to budou úkoly "jako malina". Ale jelikož je těch mladých a nových Božičáků víc než dost (možná i víc než 50%), může to být ve svém důsledku docela zajímavé. A vůbec neváhejte zásobovat mě dalšími příklady.
Tak třeba včera. "Na Čimperku bych i dneska zabloudil," pravil s nadsázkou jeden z diskutujících. Popravdě řečeno, já taky. Ne proto, že by to tam bylo až tak nepřehledné (i když to taky), ale proto, že jsem do včerejška nevěděl, že nějaké takové místo v Božicích máme.
"A podle čeho se tomu tak říká?" tázali jsme se zvědavě (nebyl jsem sám, kdo tento výraz neznal). "Hmmmm, to ani nevím, prostě se tomu tak říkalo!" odvětil náš soused v debatě. A tak je to, vážení čtenáři, úkol pro vás: Kde se v naší obci říká "Na Čimperku" a jestli někdo ví, proč, tak sem s tím.
Náměty na další místní pojmenování mi můžete sdělit kdykoliv, kdekoliv a jakýmkoliv způsobem. Vše je vítáno, vše je dovoleno.
Pátrání bylo úspěšně završeno. Připojuji mapku tohoto místa. Osobně bych celou část zachycenou na mapce při budoucím pojmenování božických ulic nazval Na Čimperku: od Chrenovského (Horváthova), Benešovy novostavby až po ulici od Němečkových po bývalé Sedláčkovo (dnes Jiří Strojil) a nahoru přes Lopourovo (dříve Benešovo) k Držmíškovým (dříve Vytlačilovo).
Připraveny mám další dva úkoly, ale přivítal bych ještě nějaký. Jestli tedy někdo něco máte, tak se svěřte.

                                                                   Ladislav Nevrkla

11 komentářů:

  1. Jsem strašně zvědavá, jak je to s tím Čimperkem, jestli to víte, tak už mě nenapínejte. Já jsem sice božičák, ale tento název jsem v životě neslyšela. Děkuji. Míša.

    OdpovědětVymazat
  2. Už už jsem chtěl napovědět docela dost, ale napovím zatím jen trochu: Označení "Na Čimperku" se používalo asi spíš mezi mládeží, které bylo 14 - 15 let někdy v polovině 50.let. Takže to je dost dávno. Ptal jsem se dneska dvou lidí: Jeden mi to popsal docela přesně, druhý, trošku mladší, o tom pojmenování nevěděl nic. Ten, kdo mi to dneska popisoval je Božičák (nikoli Křídlovičák) a je docela možné, že té části Křídlovic spíš říkala božická mládež, která tenkrát zase až tak moc Křídlovice neznala. Můj zdroj říká: Do nějakých 12 let mě Křídlovice nezajímaly, stačili jsme si v Božicích. S Křídlovice jsme si akorát hráli na vojáky. Bojovalo se nad Březinovým, tam byly zbory bývalých domů a to bylo na boje, jak dělané. Víš, co tam bylo rozbitých hlav?
    No to věřím, i my jsme si v 60. letech hráli rádi na vojáky, a když to vrcholilo, tak lítaly šutry, praky s kvalitními leteckými gumami byly v plné pohotovosti a skobičáky byly běžnou výzbrojí.... Tak zkuste ještě pátrat, kde se v Křídlovicích mohlo říkat "Na Čimperku". Pro znalce-pamětníky přece jenom ještě napovím: v té části taky bydlel jeden četník (spíš teda příslušník SNB, ať jsme přesní). Tak do toho....
    Jo a ještě dodám: Já bych docela rád bydlel v ulici Na Čimperku. A řeklo mi to dost lidí, kteří po tom pátrají. Vůbec by jim to nevadilo. Naopak!

    OdpovědětVymazat
  3. Drobná oprava: S Křídlovicemi jsme si .... a podpis (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. na čimperku bylo na škárkovce.

    OdpovědětVymazat
  5. Bingo. Podle mých informací to bylo asi takhle: Když jedete po cestě kolem hřbitova do Křídlovic (nad Hříbkovým vinohradem), dostanete se na křižovatku místních cest. Proti vám stojí dům (kdysi tam bydlel Karel Fabík, po něm Bedřich Dostál, to je onen esenbák, dnes tuším Lidka Šobová-Bidrmanová) a pokud pokračujete dolů směrem k Vytlačilovým (dnes nevím, kdo to má) a vlastně se po cestě vlevo dostanete na Škárkovku, tak ta část Křídlovic od Dostálového ke Škárkovce byla nazývána Na Čimperku. Nic nám nebrání, abychom to zase začali používat. Důvod, proč se tomu tak říkalo, nevím. Neví to ani můj informační zdroj. Prostě tomu tak jako kluci říkali. (lan)

    OdpovědětVymazat
  6. Bingo, to asi nebude. Protože si nepamatuji, že by se něco takového jmenovalo. Žádná část v Křídlovicích nebyla nikdy nijak pojmenována. Ulice se rozlišovaly pouze podle rodin, které v těch ulicích bydleli. Je pravdou, že se touto cestou dalo dojít na Škárkovku, ale, že by se to tam někdy jmenovalo na Čimperku, (to jsem rodačka z Křídlovic, a v té době mi bylo cca kolem deseti let)o tom tedy nevím, ani mí vrstevníci. A Božičáci to už vůbec nemohou vědět, protože se v této části Křídlovic většinou nezdržovali. Je to pro mne, i po tolika letech, "novinka". M.E.

    OdpovědětVymazat
  7. Věřím vám, já "prodávám", co jsem koupil, a diskuzí se to probírá. Ptal jsem se tehdejších kluků, dnes už mladých důchodců z Křídlovic a taky ten název neznali. Jak jsem uvedl, říkal mi to jeden "kluk" z Božic. Asi to doopravdy bylo jen takové pojmenování v malé partě a mezi lidi i ostaní mládež to neproniklo. O víkendu přidám ještě jedno podobné pojmenování, jsem zvědav, jak dopadne! (lan)

    OdpovědětVymazat
  8. Asi před hodinou jsem ve dveřích do kulturáku potkal jednoho známého (mladého důchodového věku), chvilku jsme se bavili a za řeči se ho ptám, jaké názvy znáš v Božicích pro místa nebo ulice a on na mě vybalil dva: Na Čimperku a Na ......"! Ten druhý mám připravený na víkend. Fakt zajímavé. (lan)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem byla velice zvědavá na ten druhý "typ", ale zatím jsem se ho nedočkala. Moc by mne to zajímalo. Zdravím a moc děkuji. (me)

    OdpovědětVymazat
  10. Ten druhý byl Na Rafandě (Na rafandě) a dal jsem k němu dnes i nápovědu výřezem fotky. (lan)

    OdpovědětVymazat
  11. Myslela jsem si, že se to týká ještě Čimperku, ale bohužel,asi jsem to špatně pochopila. Takže teď jde o "Rafandu".

    OdpovědětVymazat