úterý 29. října 2013

Volby: Kde jsou bašty jednotlivých stran? Která se může spolehnout na Božice

Regionální zprávy v ČT upozornily dnes na další fenomén každých voleb, a to, kde má jaká strana svou voličskou základnu, na níž se může spolehnout, jak v dobách slávy, tak i v dobách nepohody.
A jelikož jsou mezi těmito sídly na Znojemsku i ty, které docela znám, tak jsem se podíval a zkusil vypracovat nějaký přehled.
Vítězná ČSSD má svoje silné zázemí v takových sídlech jako jsou: Borotice, Damnice, Dyjákovice, Havraníky, Hevlín, Hrádek, Jaroslavice, Chvalatice, Lubnice, Mackovice, Našiměřice, Olbramovice, Oslnovice, Podhradí, Podmolí, Rudlice, Střelice, Strachotice, Tvořihráz, Velký Karlov, Vratěnín a Zálesí.
Babišovo hnutí ANO 2011 oslovilo voliče v Bojanovicích, Černíně, Žerůtkách či Tavíkovicích, taky v Banticích, Běhařovicích, Bítově, Blížkovicích, Citonicích, Čejkovicích, Mašovicích, Mikulovicích, Křepicích, Kravsku, Němčičkách, Plavči, Práčích, Těšeticích, Vysočanech a Želeticích.
Komunisté se spolehli na své voliče na Boskovštejně, v Čermákovicích, Dolenicích, Dyji, Hostěradicích, Jiřicích u M.B., Jiřicích u Mir., Kadově, Krhovicích, Kubšicích, Lesonicích, Litobratřicích, Podmýčích, Prosiměřicích, Slatině, Stošíkovicích, Šafově, Šatově, Štítarech, Újezdě, Valtrovicích, Vémyslicích nebo Vracovicích.
TOP 09 má svou základnu na Bítově, v Grešlovém Mýtě, Horním Břečkově, Břežanech, Jaroslavicích, Jiřicích u M.B., Lechovicích, Lesné, Lukově, Mašovicích, Miroslavi, Mor. Krumlově, Podhradí, Práčích, Rešicích, Suchohrdlech u Zn., Tulešicích, Vedrovicích, Vémyslicích, Vranově n.D., Vranovské Vsi, Výrovicích, Zblovicích a ve Znojmě.
ODS se může spolehnout na své voliče v Bohuticích, Božicích, Břežanech, Citonicích, Dobšicích, Dyjákovičkách, Džbánicích, Hnanicích, Jiřicích u M.B., Korolupech, Kuchařovicích, Mašovicích, Milíčovicích, Mir. Knínicích, Mor. Krumlově, Novém Šaldorfě, Rešicích, Rozkoši, Rybníkách, také ve Stálkách, Suchohrdlech u Mir., Štítarech, Tasovicích, Trnovém Poli, Únanově, Zblovicích, Znojmě a Žerůtkách.
KDU-ČSL zabodovala díky hlasům z Bantic, Běhařovic, Bezkova, Ctidružic, Čermákovic, Dobřínska, Dolních Dubňan, Dyjákovic, Džbánic, Grešlového Mýta, Horních Kounic, Jamolic, Jezeřan-Maršovic, Křepic, Kuchařovic, Medlic, Morašic, Němčiček, Pavlic, Petrovic, Plenkovic, Práčí, Přeskačí, Rešic, Rybníků, Skalice, Slatiny, Těšetic, Trstěnic, Újezda, Vevčic, Višňového, Vítonic, Žerotic a Žerůtek.
Úsvit Tomia Okamury má svou baštu v Prokopově (mé rodné vísce), dále pak výrazně zabodoval v Mackovicích či Stošíkovicích.

Na Božice se tak můžou spolehnout sociální demokrati a Občanská demokratická strana. Svým způsobem i Andrej Babiš. To je docela dobré vysvědčení

                                       Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Nějak jste vynechal Komunisty.Od roku 1996 jsou v Božicích vždy na stupních vítězů a v roce 2010 dokonce s přehledem vyhráli

    OdpovědětVymazat
  2. Zvolil jsem jednoduché kritérium (bez ohledu na počet voličů a velikost sídla), a to jsou získaná procenta v rámci dané strany. U komunistů to bylo až nad získaných 30% a k tomu se v Božicích tentokrát nedostali (22,60%). Jinak by se žádný výběr nedal zpracovat. Stejné kritérium nad 30 získaných procent jsem použil i u sociálních demokratů, u Babiše nad 25% atd. Ještě jednou říkám: nejde o počet hlasů, ale voličské jádro. Dobře je to vidět třeba u KDU-ČSL. Ta má svoje tradičně silné voličské centrum pouze v několika lokalitách - třeba západně od Mor. Krumlova (až po Běhařovice) nebo kolem Pavlic (taky jsem tam neuvedl všechna sídla, pokud nenaplnila zvolené kritérium, ale početné voliče tam stále má). Takže tak. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Vážení, já bych to hodnotil tak, že komunisti vždycky sbírají protestní hlasy. Dlouho neměli žádnou konkurenci. Letos se po hodně rokách objevili dva silní konkurenti - Babiš a Okamura - a komunisti ty hlasy v Božicích ztratili. A nejen zde, ale i v okolních dědinách. RZT

    OdpovědětVymazat