čtvrtek 4. července 2013

Další várka drobností z Božic i z černé kroniky (a taky o altánku!)

Hodový víkend by měl být oázou veselí, radosti a zábavy, ovšem ne vše v naší obci odpovídá naznačené hodovní atmosféře. Tak třeba jsem v neděli ráno uspával v kočárku našeho nejmladšího vnuka a jel jsem se podívat za pořadateli na hřiště.
Přecházel jsem vzorně na značeném přechodu pro chodce u Černoškového (Kudlíkových, dnes Svobodových - ZUŠ) a na druhé straně přechodu na mě koukalo nemilé překvapení: dopravní značka "Přechod pro chodce" ležela ulomená v trávě. Jak mně odpoledne upřesnil jeden božický občan - ležela tam už v jednu hodinu po půlnoci. Snad prý se ví, kdo si na ní vybíjel svou zlost nebo dokazoval svou sílu. Uvidíme, orgány činné v trestním řízení by měly být neprodleně informovány a měly by začít konat. Toto je přece poškozování veřejného majetku (všiml jsem si, že byla vylomená hliníková patka).
Když jsem se ze hřiště vracel domů, všiml jsem si, že obě břízky, na které jsem se léta díval z okna, jsou suché. Kdysi jsem na jednu z nich pověsil i ptačí budku. Tu stihly rozbít hrající si rozverně rozdováděné děti tak před pěti lety. Dnes tedy odcházejí do kytek i břízky. Smrtelný zásah dostaly kdysi při budování plynové přípojky, neboť jejich kořeny byly těžce narušeny výkopovými pracemi. Jeden nejmenovaný božický občan, který tenkrát pracoval na VPP a tyto práce dělal, si na to určitě vzpomene! Tím, ale v žádném případě neříkám, že za to může, takový byl prostě nakreslený projekt.
Donesl se mi též ohlas na školní akademii. Prý bylo škoda, že byl vyhlášen zákaz prodeje občerstvení po dobu produkce. V tom extrémním vedru a v božickém kulturáku s okny na západ to asi nebylo to pravé ořechové. Stejný problém jsme nedávno řešili na zasedání zastupitelstva, rovněž v tomto sále a v přibližně stejnou hodinu, jenom o čtyři dny dříve. Donesla se mi naopak pochvala na výborně připravené občerstvení na hodech. Výčepních pultů bylo dostatek, snad jenom to, že kvůli chladnějšímu počasí nebyla taková žízeň a tak, kdo přišel k pultu, byl obsloužen bez front. Dal jsem si kozla premium a byl jsem spokojený.
Taky jsem zaznamenal další stížnosti na prašnou komunikaci od Donáta k sýpce. Nevím, jak moc se chce především majiteli silnice - Správě a údržbě silnic Znojmo - situaci řešit. Jednou by ale měli zakročit. Jak už jsme diskutovali v diskuzním fóru u jiného článku, pravomoci a kompetence, jak se s tímto problémem vypořádat existují. I zde platí, že trpělivost jednou dojde ...
No a nakonec spíš úsměvnou perličku. Všiml jsem si, že před školou je již všechno připraveno na Vánoce. Na smrčcích visí balíčky i osvětlení. Čas doopravdy běží rychle a po prázdninách se již všichni budeme těšit na Vánoce, nejkrásnější svátky roku.
Psáno 30.6.2013
                                                                                                    Ladislav Nevrkla
Téma se nakonec stalo odrazovým můstkem ještě k jedné dlouhodobě diskutované záležitosti, a tou je altánek u hřiště (u Trávníčkových). Tak si přečtěte, co už zaznělo v diskuzi.


35 komentářů:

  1. Nevím kam to patří napsat,ale když chodím každý den okolo altánku za několik tisíc a vidím tam po ránu takovy bordel neumí si ani po sobě uklidit,a někteří lidi by si tam přes den i sedli ale nemají pomalu kam,no je to úděl ale co s tím???!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane jo,tam je takový bordel...... To jde z fotky úplně vidět že si nemáš kam sednout! Tohle musí napsat vážně jen nějaký kretén,který sedí doma na prdeli a nemá co dělat!

      Vymazat
    2. Je to focené o pul 8 večer nikdo tam není tak je jasné že se dá kam sednout,dotyčný myslel asi odpoledne né večer to už je altánek zamčený.Lidičky nebudte vztahovačný,je pravda že spousta lidí zahradu nemá ale hračky by se uklidit mohly nebo snad néééé,

      Vymazat
  2. Je potřeba upozornit vlastníka, tj. obec Božice, ta má svou organizaci Služby Božice, a ty zajistí, aby tam byl každé ráno pořádek. Dělá se to tak ve všech větších obcích, tak to určitě půjde i u nás. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Příjde mě trochu blbé aby to uklízel nějaky zaměstnanec obce mají si to uklidit ti kteří tam skoro "bydlí"jako v tom altánku!

    OdpovědětVymazat
  4. Uklízet by ten bordel jak se už píše měli uklidit ti co tam cely den vysedávají je to jejich vizitka.

    OdpovědětVymazat
  5. Já kolem chodím také každý den,ale bordel tam žádný nevidím. Jestli máte na mysli hračky,tak to není žádný bordel. Na lavicích jsem teda žádný bordel neviděl.

    OdpovědětVymazat
  6. Připojuji foto, které jsem pořídil dnes kolem 19:30 h z okýnka auta. Souhlasit se dá se všemi diskuzními příspěvky. Jako zásadní považuji to, že je tento prostor (podobně jako jiné) vizitkou naší obce, náš všech a nikdo se neptá a nezjišťuje, kdo tam sedí přes den a třeba tam i po sobě něco zanechá. Nemůžu si pomoct, ale určitý "dohled" obce je podle mě namístě. Neříkám, že nutně musí zaměstnanec obce sám uklízet, ale tu průběžnou kontrolu by vykonávat měl. Když už teda existuje podezření či názor, že tam bývá nepořádek. Taky je ale dobré zdůraznit, že jsem rád, že tam lidi chodí. Původní určení znělo kapku jinak, a proto to bylo tenkrát terčem určité kritiky. Veřejně přístupný prostor kritizovat nikdo nebude, maximálně se budeme bavit o pořádku. Je hodně potěšitelné, že nám nepořádek vadí, to je významný posun proti dřívějšku. (lan)

    OdpovědětVymazat
  7. Nevím komu vadí,že si tam chodí lidé co bydlí vedle v bytovce hrát se svými dětmi a pijí tam kafe. Nemají zahradu jak ostatní,na hřiště se nemůže a nic jiného tu pro děti v Božicích není? Tam aspoň mají jistotu že jejich děti nezajede auto. A je tam pískoviště a houpačka. Prostě zase jen závist :-) Co jiného od občanů Božic čekat že? :-)))

    OdpovědětVymazat
  8. Jsou tam kolikrát poházené deky roztrhané časopisy,papíry atd.,ale nad tím at se zamyslí opravdu ten kdo to dělá.hračky nejsou bordel ale nemají tam si myslím co dělat poházené cely den a hlavně každy den.Není to zahrada je to pro veřejnost,a když odcházím hračky si uklidím.A co se týká lidí ono by tam chodilo možná i více................!Každý at se opravdu zamyslí sám nad sebou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pochybuji,že by maminky s dětmi co tam chodí tak tam trhají časopisy atd. Ty hračky nevím proč někomu vadí,chodí tam denně tak nevidím důvod to pořád uklízet a když to někomu vadí tak ať tam neleze! Vážně by mě zajímalo,kdo ty příspěvky píše. Anonymně umí psát každý debil! A to že tam nechodí více lidí je jejich problém ale myslím si že za ten den se jich tam prostřídá dost.

      Vymazat
    2. Míst na sezení je tam dost,takže kdo chce tak ať si tam sednout jde,to nikomu nikdo nebrání!

      Vymazat
    3. Pokaždé když chodíme okolo jsou tam jenom jedni a ti samé.A to nejsme z Božic,tak když každý debil umí psát anonymně tak proč vy se nepodepíšete?Já píšu poprvní a vím proč se nepodepíšu.Opět diskuze na úrovni.Ty hračky by se měly opravdu uklizet a to nechci někoho urazit.To at tam někdo neleze to je opravdu dost vystižně napsaný,aby tam opravdu chodilo jen pár lidí.

      Vymazat
    4. Jo a proč se nepodepíšete? A co je na tom špatné že tam sedí jedni a ti samí? Však tam může chodit každý,tak když jdete kolem můžete si jít taky sednout. Nebo vám to snad někdo zakázal?

      Vymazat
  9. Druzí taky nemají zahradu,tady nejde o kafe a jiné věci co jsem pochopil o žádnou závist ale o úklid toho daného prostoru,at není nikdo vztahovačný jak to tady v Božicích byvá

    OdpovědětVymazat
  10. on se altanek porad zamyka?

    OdpovědětVymazat
  11. porad lepsi kdyz tam jsou jedni a ti sami, maminky s deckama nez bezdomovci

    OdpovědětVymazat
  12. Jde o úklid o nic jinýho proboha lidi!!!!!Proč se to vždycky tady tak hádá,?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože spíš nejde jen o úklid a debilní hračky ale o tom kdo tam chodí. Když bydlí maminky na pastelkách tak je jasné že jdou s dětmi za barák na houpačky, Tak je to i s bytovkou a altánkem. Co je na tom,že ty hračky zůstávají tam? Chodí tam denně,tak snad nebude někdo psát,že tam je bordel a není si kam sednout!!

      Vymazat
  13. a kolik tam zastaví turistu na kolech?pro ty to bylo postavene!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No oni tam právě vidí ten bordel a pořád tam někdo sedí tak tam žádný turista nezavítá :-)

      Vymazat
  14. Problém "bordelu" na daném místě se mně sice nedotýká a nemám k němu co říct, nicméně tuhle konverzaci jsem si s pobavením přečetl hned 2x. Je velice zřejmé, že v tomto případě kladívko uhodilo na hlavičku a z diskuze se stala fraška plná blbých argumentů a urážek. Božice no. Milá paní maminko, opravdu jsem tu neviděl jediný komentář, který by byl o tom že někomu vadí že tam denně sedíte. Pokud je opravdu problém hračky odnést tu dálku zpátky do bytovky (a druhý den donést z5), tak co třeba je dávat na jedno místo - udělat třeba nějaký box ? ... myslím že každý je zvědavý na to, když potom přemístí hračku jinam aby si udělal místo kde potřebuje na dohady o tom že na něco sáhl, zničil či odcizil, čemuž bych se nedivil. Opravdu nevím kdo tam denně sedává a fakt Vám to nezávidím, berte to jako pohled z nezávislé strany.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reaguji pouze na první komentář,který zní že by si tam někteří i rádi sedli ale že není kam. Pokud vím tak hračky jsou na zemi takže míst na sezení je tam opravdu dost. V dalším příspěvku je i dokonce připomínka,že tam skoro i ti samí co tam chodí skoro bydlí! Což je další narážka na ty co tam chodí. Co se týče hraček,box tam je,ale i když to bylo uklizené tak stejně došly jiné děti a ty hračky vytáhly! Takže je logické že už na tom písku zůstávají pořád. Navíc za ztrátu a zničení si ručí ti co to tam nechávají,takže nechápu proč se starají po čem jim je prd.

      Vymazat
  15. Chodím tam víceméně denně se svým synem každé dopoledne i odpoledne. Nemám možnost dát bazének nebo vaničku na koupání na zahradu,tak využívám tenhle altánek který je určený pro veřejnost. Taktéž to je i s hračkami které zůstávají na písku,jsou to hračky naše i ostatních dětí tady z bytovky. Každý den tam teda bordel není a když tam sedím dopoledne a odcházím pouze na 2 hodinky domů a vím že se tam po obědě budu vracet,tak proč bych ty hračky tahala zpátky? Ano potrhané papíry tam také byli,ale já mám čisté svědomí že od nás to není a za druhé to opravdu uklízet nehodlám. Je sice pěkné že se altánek zamyká,ale co z toho když některé děti přelézají plot a jsou tam i večer. Ta deka byla přehozená přes plot,aby uschla kvůli dešti a hned poté byla uklizena. Nevím o co tady jde. Bydlím v bytovce tak altánek využívám. Až budu mít cestu na obecní úřad zeptám se pana starosty zda je nějaký problém s tím co tam je. Několikrát již prošel a nic neříkal. Pan Solař denně jezdí na večer do altánu a uklízí bordel. Také si nestěžuji že v písku a okolo písku jsou naházené kameny,které jsem také několikrát už uklízela,aby se mé dítě nezranilo. Takže žádné komentáře typu ať si uklízí ti co tam celý den vysedávají. Já tam celý den vysedávám a když odcházíme tak si po sobě uklidíme,to že tam po nás přijde nějaký dobytek,za to my už nemůžeme. Co se týče ještě hraček na písku jsou využívány všemi dětmi co tam chodí a to že se něco ztratí nebo zničí nás opravdu netrápí. Jsme rádi,že si mají děti s čím na písku hrát. Místa k sezení je tam opravdu dost a to že zabereme třeba 2 lavičky neznamená že si nemá nikdo kam sednout a hračky na lavičkách nezůstávají. Martina S.

    OdpovědětVymazat
  16. Pro lepší pohled do altánku by se hračky na jedno místo mohlo dat i na 2 hodiny.Deka tam ležele déle než 2 dny u plotu k hřišti.Všichni víme co vidíme a koho vidíme.Že něco zústává na lavičkách nikde neni nic takového napsáno.Je to vše vizitka Božic tak se tak chovejme.A nehádejme o nějaky slovíčkování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou pro mě maličkosti nějaká deka. A opravdu je pro mě zbytečné ty hračky uklízet na 2 hodiny a myslete si co chcete. Malý na té dece třeba leží když vyleze z vody takže tam byla. Nemůžu za to,že nám tady nedali prostor pro věšení prádla tudíž ani pro mokrou deku kterou jsem musela hodit přes plot aby uschla. Předtím tam byl koberec pod bazénem který tam ležel také jakou dobu minulý rok a nikomu to nevadilo. Nemá cenu diskutovat o ničem :-). Nemám ráda takové ty anonymní příspěvky. Pro mě je slušnost se podepsat. Martina S.

      Vymazat
  17. Další příspěvek nelze v jeho plném znění publikovat. Snad jenom kousek: ... tak si ten ...... altanek zezerte ....!!!! jenom p......y resit to by vam slo ze ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme :-)))) Najděte si něco jiného co budete kritizovat,tady jste neuspěl(a). Martina S

      Vymazat
  18. Sdělení administrátora: Zdá se, že vše podstatné k altánku bylo momentálně řečeno, a tak tuto diskuzi přibrzdíme. Přesto i nadále budeme sledovat vše, co se na veřejných prostranstvích děje.(lan)

    OdpovědětVymazat
  19. to pisou lidi co tam nikdy nesedeli ale kritizovat druhe budou ze ? ste akorat banda vylizancu nic vic ja tam nechodim a je mi uplne jedno kam si sednu a taky to sem nepisu jak p..a uz se vzpamatujte a kdyz se vam neco nelibi tak se odstehujte do borotic tam maji hezci a lepsi a prostornesi altanek u hospody ne ? a kdyz ne tak drzte hubu a krok vicemene je to tam pro ty decka co tam bydli aby si meli kde hrat nebo tam snad nekomu ty deti vadijo ?

    OdpovědětVymazat
  20. Od te doby co se to tady napsalo je tam uklizeno a děti snad nikomu navadijo!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to není pravda,hračky tam zůstávají dále! Takže nechápu o co vám šlo! Martina S.

      Vymazat
  21. Hračky jsou uklizené ani tolik písku tam není mimo pískoviště takže je pravda že se začalo více uklízet a o to asi šlo!Hlavně se nerozčilovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když tak chodíte každý den kolem jste si mohl(a) všimnout že jsme zametali už vícekrát a ne jen když se to sem napsalo!!! Miluji lidi co machrují a přitom se nedokážou ani podepsat. Takový jsou ti nejchytřejší a přitom by si měli prvně zamést před vlastním prahem! Martina S

      Vymazat