sobota 27. července 2013

Fotbal: První příprava zdárně za námi

Asi se mi nebude psát ze začátku nové sezony o božickém fotbalu tak dobře a uvolněně jako v minulých letech.  Dozvuky minulých sezon existují, ať si to připouštíme, nebo ne. Píšu tyto krátké reportáže, abych božickému fotbalu pomohl, jiný cíl nemám.
K prvnímu přípravnému zápasu jsme si pozvali - dá se říct - již tradičního soupeře - mužstvo TJ Tatran Moravičany, v němž kraluje náš bývalý hráč a kapitán Radek Pavlíček.
Božice - Moravičany 4:2 (2:1)
V 35°C vedru se nemohl zcela zákonitě hrát náročný fotbal. Náročné bylo toto utkání důstojně odehrát. Za sebe můžu říct, že tomu tak bylo a i proto si všichni aktéři zaslouží pochvalu. My jsme měli nabitou lavičku a tak i trojice božických hráčů posílali skromnější zázemí hostí.
Podrobnější záznam k utkání napíšu během zítřka, ale dá se říct, že přes premiérové představení a  předpokládanou nesehranost, se dalo na zápas koukat a viděli jsme i  řadu fotbalových momentů, které nás potěšili. Nebudu skrývat potěšení z účasti Patrika Šotkovského a pro mě největší překvapení - velmi dobrý výkon Čopka - Jirky Škrabala. Jako ryba ve vodě se určitě cítil Sláva Urban a vidět byli mladíci jako Roman Šob či Vojta Maruštík. S Matějem Zifčákem se počítá do branky, takže jeho dnešní záskoky v poli byly pouze v rámci přípravy. Taky Zdeněk byl vidět v daleko lepším světle než v právě skončené sezoně a dobrou fyzičkou se prezentoval Peťa Procházka. Vedle Čopka vyrostl i Laďa Sedláček, což by měl být jeden z nových místních hráčů. Škoda, že pro zdravotní indispozici nedohrál Martin Zedníček, určitě by naší útočné fázi pomohl. Honza Szabó musí občas zvednout hlavu a trénink určitě prospěje i Vlastovi Žilíkovi. jeho výměny s Peťou Procházkou však byly nadějné. Své si odehrál dorostenec Robin Šotkovský - v první půlce v brance, v druhé v poli. Samozřejmě, že takový gólman jako Michal z Lopatova by se nám hodil, momentálně má však angažmá v podstatně vyšší soutěži. Vlažné tempo zápasu sedělo i Martinovi Topolčanovi, který si dneska určitě s chutí zahrál, podobně jako krajní obránce Dalibor Tomášek.
Branky Božic: Sláva Urban - 1:0, 1:1, Roman Šob - 2:1; Honza Szabó - 3:1, Radek Pavlíček - 3:2, Sláva Urban - 4:2.

Trenér Michal Topolčan byl po zápase s přípravným utkáním spokojen a očekává ještě další zlepšení po doplnění sestavy, už třeba v další přípravě, která se odehraje:
neděle 4.8.2013 Božice - Hrádek, hřiště Božice, začátek podle počasí - naplánovaný je na 17 h, pokud budou pokračovat tropická vedra, tak se začne v 18 h. Upřesnění najdete na těchto stránkách.

Kdo se tedy představil v dresu TJ Sokol Božice:
Trenér Michal Topolčan a vedoucí mužstva Roman Himal měli k dispozici následující hráče: Robin Šotkovský a Michal od dny K. - Dalibor Tomášek, Laďa Sedláček, Jiří Škrabal, Zdeněk Chrenovský, Martin Topolčan, Vlasta Žilík, Patrik Šotkovský, Petr Procházka, Jan Szabó, Martin Zedníček, Roman Šob, Sláva Urban, Vojta Maruštík, Matěj Zifčák.
Trojice božických hráčů - David Švejdík, Tomáš Kudlička a Lukáš Svoboda - posílili řady soupeře z Moravičan.
Extrémní vedro předurčilo tempo i úroveň zápasu. Přesto se od úvodního hvizdu (na ten jsme chvíli čekali, pak jsme začali hrát bez píšťalky a pak už to bylo OK) hrál fotbal s maximálně možným nasazením, ale - až na výjimky - bez osobních kontaktů a tvrdých zákroků. Prvních 5´ se naši hráči hledali a hosté párkrát nebezpečně zaútočili, získali i první roh ve 3´. I v těchto chvílích zbylo místo na známý anglický sarkasmus našeho trenéra, když na pokřik: "Míšo, nezařídils počasí!" suše odvětil: "Chtěl bys, aby sněžilo? Nemáme růžové balóny!" Postupně se ale i trenér dostal do hry a bylo ho docela dost s jeho pokyny slyšet! Od 5´, kdy se objevil náš první útok se naše záloha i útočníci osmělovali a pouštěli se do zteče soupeřovy branky, kterou hájil ne zcela jistý gólman. první přesnou střelu na hostující branku vyslal Paťa v 10´ a byl z toho náš první roh. V 11´ se poprvé v utkání ukázal ve výborném světle Čopek, který si naběhl na roh a pěkně hlavičkoval. I v 16´ byla střela Honzy Sz. sražena na roh. To už byl nějakou chvíli na hřišti náš nebezpečný útočník Sláva Urban. Právě jemu se zdařila individuální akce, obešel i gólmana a ligově s přehledem zavěsil. Tím jsme se ujali vedení 1:0.
Až ve 22´ se hosté po delší době dostali na naši půlku a v tlaku pokračovali i po občerstvovací přestávce. Celou tuto kapitolu zakončili v 30´ vyrovnávacím gólem po propadu našich zadních řad. Stav byl 1:1.
V 34´ chytil Robin hlavičku po rohu hostí, stejně jako se podařilo odvrátit šance hostů v následujících minutách. Pěkná akce byla k vidění v 38´, kdy Peťa P. centroval a mladý Vojta Maruštík zabojoval a jeho hlavičku gólman se štěstím vyrazil. My jsme kopali roh, ale iniciativy se ujali hosté a ve 42´ trestuhodně spálili asi svou největší šanci v utkání. Sólový útok zakončili nepřesnou střelou nad. K vidění tou dobou byly vidět kombinace po ose Vlasta Ž. - Peťa P. - Roman Šob. A posledně jmenovaný zakončil v 45´ náš útok velmi pěknou přesnou tvrdou střelou k tyči a poslal nás do šaten s vedením 2:1.
Na druhou půlku řady diváků prořídly, protože na hřišti nebylo žádné občerstvení a žízniví příznivci fotbalu zamířili do hostince u Kudličků. Přišli tak o naši třetí branku, kterou brzy po zahájení 2. poločasu vsítil Honza Szabó po přesném centru Slávy Urbana. Zvýšili jsme tak vedení na 3:1.
Ve 49´ ukázal své kvality náš střídající gólman Michal a chvíli poté neproměnil dobrou příležitost Sláva. Gól Moravičan v 56´ nemohl být uznán pro viditelný ofsajd, ale střelci Pacíkovi se to moc nelíbilo. V 63´ zachraňoval Paťa gólovku hostí faulem ve vápně a nařízenou penaltu Radek Pavlíček přesnou střelou k tyči (i když Michal směr vystihl) bezpečně proměnil a snížil tak stav zápasu na 3:2.
Hosté vycítili příležitost a několikrát nebezpečně stříleli. V šanci byl opět Pacík, ale nedal. Pěkně po pravé lajně potáhl Vojta M. Nebezpečnou akcí hostů uklízel prudkou ranou Dalibor, naštěstí mimo naši branku. Hosté kopali přímý kop a nadále tlačili, my jsme opláceli rychlými brejky a z jednoho z nich upravil Sláva Urban na konečných 4:2.
Možná jsme mohli náš náskok zvýšit, ale Roman Š. v 88´ nabídnutou příležitost nevyužil a v běhu poslal míč z poměrně velké vzdálenosti nad. Naše vítězství bylo zasloužené, nerad bych někoho moc hned po prvním utkání hodnotil, ale všechny na tribuně zaujal svým výkonem a nasazením Čopek. Tak ať mu to vydrží a ať se přidají další.

                   Ladislav Nevrkla

6 komentářů:

  1. Bavili jsme se dneska o tom, jak je na tom fotbal v našem regionu. Trojku známe, tam jsme my, takže přidávám čtverku sk. C(tam mohlo být naše "Béčko", kdybychom nespadli z okresu): Okresní soutěž IV.C: Mackovice, Hrabětice, Dyjákovice, Hostěradice B, Břežany B, Damnice, Šanov, Čejkovice, Velký Karlov, Miroslav C a Jiřice. Ve skupině D hrají: Prosiměřice B - IE Znojmo C, Dyje - Práče B, FK Lechovice - Slup B, Konice - Přímětice B, Krhovice - Suchohrdly B, Hatě B. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. proc ste pousteli Vojty kdyz ted nema kdo chytat?

    OdpovědětVymazat
  3. protoze mi slibil David Mares, ze tady bude chytat. Proto jsem dal moznost Vojtovi, at si zkusi vysi soutez. Bohuzel Mares ma opet neco s hlavou a od te doby nebere telefon a neodpovida na SMSky. Ale tato situace uz se resi. Nechci se nikoho prosit o to, aby mi chodil na fotbal. Jsem rad ze to delam s lidmi, ktere to bavi....Michal Topolcan

    OdpovědětVymazat
  4. Bobr se má dobře, ten je teďka v chládku :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Na pátek 2.8.2013 se připravuje přípravný zápas dorostu. Od 18 hodin by soupeřem božických dorostenců měl být vysoce kvalitní soupeř - tým Tasovic, hrající I. tř. sk. B. Definitivní potvrzení by mělo být v polovině tohoto týdne, tak sledujte mj. i tyto stránky. (lan)

    OdpovědětVymazat
  6. Přípravný zápas dorostu Božice - Tasovice se hraje v pátek 2.8.2013 od 18 h. Je to už potvrzeno. (lan)

    OdpovědětVymazat