středa 31. července 2013

Proč nemáme koupaliště v Božicích?

Pamatujete ty časy, kdy se do Božic jezdilo z celého širokého okolí na pískovnu vykoupat se? Pískovna však postupně původní jezero zmenšovala rekultivací břehů, až zbylo malé jezírko, které tam najdeme dodnes. Možná najdu fotku, z doby, kdy se tam naše Hana naučila na Vavřince roku 1986 plavat! To však už je dávno. Dneska nemáme v Božicích za přírodním koupáním kam jít!
Naše sdružení pořádá tento týden pro děti z pěstounských rodin týdenní cyklovýlet. Dokonce jedna skupina projížděla dnes kolem poledne Božicemi (od Velkého Karlova na Borotice) a udělala si přestávku na občerstvení u kostela. Škoda, že si nemohli kluci odskočit na WC do hostince v Českých Křídlovicích, jelikož tento je již delší dobu opět zavřený! U Vietnamce přístupné WC taky není, neboť tam není hostinec a vlastně ani nevím, že bychom v Božicích měli veřejně přístupné WC, kromě otevřených hostinců. V křídlovické části obce je však zcela určitě nenajdeme.
A jelikož měla jedna skupina zastavení na koupališti v Banticích, vydal jsem se tam. Kolem 16:30 hodin jsem byl na místě a jaké bylo moje překvapení, když kromě kluků s naším panem šéfem, jsem tam tou dobou našel prakticky jenom občany z Božic! "Já už sem jezdím léta," řekla mi jedna z božických návštěvnic, "je to tady perfektní! A vůbec, proč takové koupaliště nemáme v Božicích???" uzavřela náš krátký rozhovor. No, vlastně proč?
Megalomanský aquapark byl jenom chimérou (nebo záměrným balamucením) několika božických komunálních politiků vznášejících se kdysi kdesi v oblacích (na svahu za hřištěm, kde už dneska stojí jedna řada rodinných domků a druhá se připravuje)! A krytý bazén pod kulturním domem?

K bantickému koupališti jsem vytáhl základní informace:
V obci Bantice najdete koupací biotop - přírodní koupaliště bez chemie - s víceúčelovým hřištěm i občerstvením. Nabízí výborné koupání s vyváženým přírodním systémem, který využívá biologické funkce rostlin. Hlavní výhodou biotopu oproti klasickému koupališti je to, že se při provozu nepoužívá chemie, takže je ekologický. Koupání v biotopu je daleko příjemnější, nedochází např. k podráždění kůže a očí, které způsobuje chlor. Také z hygienického hlediska je předností potlačení choroboplodných zárodků pomocí přírodní bakteriologické flóry. Biotop je zasazen v údolí potoka Únanovka. V blízkosti (250 m) byl vybudován nový rybník. V areálu je možné využít víceúčelové hřiště. Občerstvení je zajištěno.
Bazén je rozdělen na zónu pro neplavce s hloubkou vody 90 cm a na zónu pro plavce s hloubkou vody 160 cm. Pro vstup do bazénu slouží schodiště pro neplavce a dvoje nerezové schůdky pro plavce. Součástí bazénu je brouzdaliště osmiúhelníkového tvaru s hloubkou vody 40 cm.
       Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat