pátek 19. července 2013

Fotbal: Nad božickým fotbalem na prahu nové sezony. A soutěž nakonec...

Pravidla soutěže jsou na konci
článku
Pád prvního mužstva z okresního přeboru do trojky a odchod poloviny žákovského celku mezi dorostence  přinesl do božické kopané řadu změn. Některé vynucené, některé neodvratné, některé dobrovolné, jiné jako systémové opatření. Podstatné je to, že jedeme dál!
Nový pokladník fotbalového oddílu a současně vedoucí družstva dorostu Jiří Čada popsal vše podrobně v nejnovějším čísle Novin Niva (NN č. 2/2013). Z jeho článku vyjímám ty nejpodstatnější pasáže.
Do hloubkového hodnocení uplynulé sezony se příliš nepouštěl, přesto popsal situaci, která v našem týmu panovala trefně a přesně: "Jasné je, že naše výkony, tréninková morálka a poctivá příprava před zápasy rozhodně nebyly na takové úrovni, aby se naše výkony od podzimu nějak radikálně změnily. ... O hráčích, kteří nám mohli a měli pomoct, ale nechtělo se jim, mluvit nebudu. Příští sezonu by mělo náš tým čekat několik změn. Post předsedy opouští Jan Kudlička a činnost v klubu ukončil pokladník Ivan Marek. Oběma patří poděkování za odvedenou práci pro božický fotbal." Tolik Jiří Čada v novém čísle Novin Niva.
K tomuto hodnocení se rovněž připojuji, stejně jako k poděkování oběma vrcholným funkcionářům božického fotbalového oddílu. Měl jsem tu čest být jim několik let nablízku a spolupracovat s nimi. Vím moc dobře kolik času, nervů a nakonec a nákladů tato práce ve prospěch zájmové činnosti, jakou fotbal na naší úrovni je, stojí. Nikdo moc nevnímá, že se musí každý zápas, každá akce dobře připravit, že se musí hřiště nechat posíct, pravidelně zavlažovat, nalajnovat,natáhnout (a po utkání sundat) sítě, připravit rozpisy, napsat plakáty, zajistit vybírání vstupného, zajistit občerstvení, zajistit hlavního pořadatele, pokud jsme hráli okres tak i hlasatele, zprovoznit světelnou tabuli, nahlásit do stanovené lhůty výsledky domácích zápasů a střelce všech branek, když se jede ven zajistit dostatek dopravních prostředků a když hrajeme nižší soutěž, tak počítat i s lajnovým rozhodčím. Asi jsem i na něco zapomněl, to není podstatné. Za důležité považuji vnímat realitu "všedního dne".
Na co by se nemělo zapomenout je náš nádherný fotbalový areál. Nevybudoval se sám. Stejně jako zavlažovací systém. Myslím, že zůstáváme Honzovi Kudličkovi ještě hodně dlužni.
Co mě potěšilo: Těší mě, že se jde znovu do boje! Že se našli lidi, kteří se nebojí a mají chuť vzít to těžké břímě, tu řeholi fotbalového činovníka na sebe. Už se chodí dávno trénovat, připraven je první přípravný zápas. I já jsem připraven pomoci. Asi ne v takovém rozsahu, jako v uplynulých pěti letech, ale pokud bude ze strany nového vedení zájem, určitě se na nějaké spolupráci a pomoci domluvíme. Reportáže z utkání zase budou, ale nezaručuji, že z každého tak, jak tomu bylo doposud. K tomu se vrátím, až se zase vrátíme tam, kam patříme - do okresního přeboru :-)!
P.S. A připojil bych ještě poděkování trenérům, kteří se u našeho mužstva vystřídali. Byli to: Mirek Jandásek, Jan Kudlička, Karel Hala, David Švestka a Viktor Luskač.

A na závěr soutěž o ceny: Kdo první pozná všechny tři božické hráče, uvede jejich celá jména a příjmení, přezdívky a post, na němž nejčastěji hráli, má u mě pivo dle vlastního výběru v Hostinci u Kudličků po prvním letošním soutěžním utkání trojky v neděli 11. srpna 2013 v 16:30 h s Horními Kounicem B.

                                    Ladislav Nevrkla

7 komentářů:

  1. Slyšel jsem,že poličák jde do mikulovic?

    OdpovědětVymazat
  2. Přípravný zápas TJ Sokol Božice - TJ Tatran Moravičany by se měl hrát v sobotu 27.7.2013. Polický a Lopík budou hrát v nové sezoně jinde. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Fotbal: Drobné doplnění - sobotní zápas Božice - Moravičany se hraje v 17 h na hřišti v Božicích. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Dorostenecký gólman Vojta Bačo jde do Prosiměřic. Do kraje. (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak fotbalisti asi tuto rubriku nečtou anebo nemají chuť na pivo zadarmo! Trojice bývalý božických opor musí být zklamaná, že je nikdo nepoznává! (lan)

    OdpovědětVymazat
  6. Gólman Robert "Bob" Musil, stoper David "Šlégr" Švestka, a pravý záložník Petr "Čert" Horký. Pivo,prosím, darujte mýmu tatínkovi ;-) :-D.Bohunka

    OdpovědětVymazat
  7. To je hodná dcera, z té musí mít tatínek radost :-)! (lan)

    OdpovědětVymazat