pátek 19. července 2013

Co najdeme v Novinách Niva č. 2/2013

Letošní druhé číslo čtvrtletníku Dobrovolného svazku obcí Niva vyšlo právě v těchto dnech a "za pětku" si je můžete koupit ve vybraných božických obchodech. A jako vždy se zde objeví něco nečekaného a zajímavého.
Zaměříme-li se nejdříve na Božice, tak toto zpravodajství lze rozdělit na dvě části: zprávy obecní a školské a potom zajímavosti. Ze zpravodajství obce lze jako novou informaci zaznamenat sdělení starosty Božic Karla Haly týkající se oprav chodníků. Doslova píše: Postupně by se měla vyměnit stará dlažba za novou, včetně výměny obrubníků. Tyto opravy se samozřejmě nestihnou letos, ale záměrem je takto opravit všechny obecní chodníky."
Z informací školských je zde publikováno podrobné ohlédnutí za školním rokem 2012/2013 z pera ředitele ZŠ a MŠ Božice Mgr. Jana Peterky. Z této analýzy vybíráme: Ze 34 předškoláků, kteří se dostavili k zápisu do 1. ročníku by do I. třídy mělo 2.9.2013 nastoupit celkem 25 nových prvňáků. Učitelský sbor je již řadu let stabilní, takže předpokládám, že učitele božické školy všichni znáte. Jediná změna se udála v průběhu roku, kdy Hanu Vorlickou, jež nastoupila na mateřskou dovolenou, nahradila Zuzana Ralenovská. Mezi úspěchy školy stojí asi nejvýše 3. místo Pavlíny Kročilové v okresním kole matematické soutěže Pythagoriáda. Celý školní rok se nesel v duchu oslav 50 let od otevření nové školní budovy 1.9.1963. A tak se už všichni těší, až se 2.9.2013 v 7,30 h otevře nová škola po jedenapadesáté.
O hudebních aktivitách píší učitelé božické pobočky ZUŠ Znojmo Hana a Jan Svobodovi. Zaujala mě pasáž, v níž se vyjadřují k práci a poslání ZUŠ. Mj. uvádějí, že "Základní umělecká škola není volnočasovou aktivitou, nejsme na úrovni školních kroužků, výuka na rozdíl od kurzů v Domech dětí a mládeže podléhá jisté regulaci.... Přesto došlo v loňském a letošním roce ze strany vedení Jihomoravského kraje k bezprecedentnímu útoku na základní umělecké školství tím, že se krátily kapacity a tím se také pochopitelně snížilo procento dětí, které se v ZUŠ vzdělávají. .... paradox, že k tomuto kroku přistoupilo vedení kraje, která má slovo sociální na svém vývěsním štítě." A ještě douška ke stavebním úpravám budovy ZUŠ: O prázdninách proběhne generální oprava vstupních dveří do budovy, protože vzhledem k charakteru budovy jako obecní památné stavby nechceme její typický vzhled narušit plastovými dveřmi a škola se, byť s obtížemi, napojí na kanalizační síť.
Tradičně zajímavá je rubrika Z policejních svodek, informace nového pokladníka fotbalového oddílu Jiřího Čady Jak dál v božickém fotbale? a nejvíc mě osobně zaujal článek, který dle původní studie dr. Antonína Sedi zpracoval Jiří Čada a otiskl pod názvem Můžeme ještě v Božicích potkat želvu bahenní? Už jenom kvůli tomuto materiálu stojí za to si Noviny Niva opět zakoupit.
Řadu podnětů a zajímavostí najdeme i ve zpravodajství z okolních obcí, skoro bych řekl, že je to na samostatný článek.

                           Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat