úterý 16. července 2013

Na Božicku začaly žně, máme nové chodníky a ještě motorkářská svatba

Pohled na pole kolem Božic je v tomto ročním období fascinující. Najednou si uvědomíme, že (naštěstí) pořád ještě žijeme na venkově a že se pořád nacházejí noví a noví podnikatelé v zemědělství. Tato činnost šla vždy ruku v ruce i s jiným stylem života, kterému ti, kteří nezažili, nemůžou tak docela rozumět.
Vyrůstal jsem v rodině, kde se až do roku 1964 hospodařilo soukromě. Sice v malém, ale hospodařilo. Zrovna, když jsme v neděli jeli k mým rodičům, tak jsem vzpomínal, kterou příkopu jsme sekli a na které cestě pásla moje babička krávy a my jako malí kluci museli dost často chodit s ní! Taky si pamatuju, jak otec jednou pustil "rajbák", tuším takový stroj na čištění hrachu, a z něho vylítly části slepice, která se v něm právě jala snésti vejce!
Dneska je to všechno jinak! Časy drobných rolníků jsou nenávratně pryč a ani my se už neotáčíme za každým kombajnem, abychom zjistili, jestli je to ten starý model SK-4, nebo novější SK-5 Niva, nebo dokonce - považte, Kolos (jak jinak ze Sovětského svazu, že?)!
Když jsem se včera vracel z práce, na Břežansku (Na sporném - asi se tam odjakživa břežanští a božičtí přeli, čí jsou to pole?) už se seklo. Asi ozimá pšenice. Nejsem žádný odborník, ale snad jsem se trefil. Na Božicku je mj. vidět takový nízký obilní porost, řekl bych, že to může být žito. Nezastavoval jsem, jen tak při pohledu z auta. Nejvíc mě ale letos zaráží, že je skoro všude vidět kukuřice. A místy už teď nádherně vysoká, to bude ráj pro divočáky! Jako ve Slavnostech sněženek! "To je dost, žes nás taky někam vyvez!" pamatujete si tu hlášku z filmu, jak Rudolf Hrušínský podnikl "sváteční rodinný výlet" na korbě frézy?!
Ve vsi se pokračuje v budování chodníků zámkovou dlažbou - od Fučíkových se už blíží ke kulturáku. A nevypadá to vůbec špatně! Byť názory na úvodní úsek můžou být různé, rozebírat to už nikdo nebude a minimálně na následující půlstoletí je zde vystaráno. I tak jsou podle mého názoru letošní náklady na budování chodníků a hlavně silnic dosti vysoké a obávám se, že hlavně u silnic se už letos žádných velkých akcí nedočkáme. Takže všichni ti, kteří čekají, až se bude dělat ta jejich, se budou asi muset obrnit trpělivostí.
Sobota byla pro svatebčany den zaslíbený. Nejen pravá jihomoravská venkovská svatba, v níž se opět ukázala invence a smysl pro humor božických hasičů, ale přímo v Božicích proběhla v poledne svatba motorkářská. Aby toho nebylo dosti, projeli si přes Božice i kamióny svatby mně neznámé (prý boroticko-práčské). Tak ať je společný život všech oddaných párů tak radostný, jako byla sobota 13.7.2013.

             Ladislav Nevrkla




3 komentáře:

  1. Máte pravdu, skoro všude je vidět kukuřice a nemusí vás to ani moc zarážet. Kukuřice je na vzestupu v pěstování již několik let a to pro její posilující tržní hodnotu a vysoké výnosy. Dále je nenahraditelná pro výživu zvířat. Vpodstatě 80 procent jde na siláž jako hlavní energetické krmivo pro skot. A zbytek tvoří kukuřice na zrno pro potravinářství. Kukuřice má ale i své nevýhody a to by mohlo zajímat pivaře. Jak všichni víme ječmen a ječný slad je nezbytná složka pro výrobu piva. Ideální předplodina pro ječmen je cukrovka, zbavuje půdu plísní atd. a ta z našich polí pro její nevýhodné pěstování téměř vymizela (dováží se z rakouska, rumunska...). Naopak kukuřice půdu vyčerpává v půdě je větší výskyt plísní , pro následné pěstování ječmene nevhodná. A dle průzkumů a a testů je prokázána zhoršující se kvalita sladu i piva a zvýšený obsah plísní v něm ( jsou na to nějaké přípustné limity).

    OdpovědětVymazat
  2. jo a taky na nevhodně zvolených pozemcích způsobuje hydroerozi půdy...JN

    OdpovědětVymazat
  3. Kombajny už testujou novou asfaltku ke hřbitovu

    OdpovědětVymazat