úterý 23. července 2013

Božice trápí sucho. Máme závlahy.

Známe to z historie. Po třicetileté válce, kdy došlo k výraznému vylidnění celé Moravy, se Božice nazývaly Pustice. Zcela po právu. Prostě poustky (=prázdné usedlosti) převažovaly nad těmi osídlenými. Noví osídlenci to tady měli těžké. I proto, že zde bylo sucho. Do těchto nehostinných poměrů přicházeli hlavně německy mluvící rolníci, kteří byli na tvrdou práci zvyklí i připravení.
Po druhé světové válce přišli noví osídlenci z celé Moravy a i ti se museli vypořádat s tím, že občas bylo sice vody moc (třeba jarní záplavy v roce 1947), ale spíš bylo vody nedostatek. A tak se znovu zakládaly rybníky (nejvýznamnější je závlahová nádrž na Petrovsku z 80. let), ale především se budoval a rozšiřoval systém závlah.
Dnes má závlahy ve správě zemědělec Rudolf Míča. O tom, že i letos by zeleninu bez závlah nemohl pěstovat (zvláště oblíbeným cílem zlodějů prý je cibule !!!, pro zloděje bohužel pod kamerovým systémem) svědčí i včerejší reportáž v Událostech z regionu (Brno). Můžete se na ni podívat i na webu České televize - viz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/313281381990722-udalosti-v-regionech/ - asi pátá minuta.
Když jsem ale v reportáži viděl ten zastaralý socialistický zavlažovací systém, tak jsem si v duchu říkal, že bychom přeci jenom mohli mít v druhém desetiletí 21. století závlahy zmodernizované. Já vím, je to o penězích. Raději tečka.

                   Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat