pondělí 29. července 2013

Co se všechno může stát v tropickém létě v Božicích a okolí)

Že v Božicích nezaprší, víme všichni až moc dobře. Že tady občas takový pěkný fičák provětrá naše ulice, to taky víme všichni. Že nevím, jestli se dá v Božicích ještě někde koupat v přírodní vodě, tak jako kdysi na Pískovně, na závlahové nádrži nebo na Jevišovce, to je taky fakt.
A tak než jsem doběhl aspoň pro mobil, abych zachytil silný prachový větrný vír dnes po 20. hodině, který svištěl ulicí u lesíka za školní zahradou, kolem Kunových podél Širokých na Miklíkovo, Janečkovo a Lenkovo, bylo po něm. Jenom z okna ve dvoře nám tento prudký poryv shodil truhlík s květinami z okenního parapetu. Prach a písek však byly vidět ještě chvíli na hlavní ulici a nakonec nám kolem domu svištěly slupky od cibule od skladu zeleniny na sýpce. Ataky na několik minut vypadla elektřina na trafu u Drmolových.
S prachem zápasí v ultrasuchém létě i obyvatelé, kteří bydlí v blízkosti Donáta, zvláště kolem panelky nebo co to tam mají za pevnější podklad. Taky kombajny nechávám tentokrát na pokoji, měly to teď hektické, aby sklidily co nejrychleji a co nejvíc, než se pokazí počasí. O jednom šrámu jsem slyšel, snad už je to vyřešeno.
Ztratil se nám asi před 3 týdny náš kocour Mates. Bylo to takové kamarádské přítulné rezavé kotě, které nám občas donesli v nočních hodinách návštěvníci zahrádky v sousedním hostinci nebo sousedé. Jednou jsem ho asi před 10 dny zahlédl v noci na jednom místě v Božicích. Zastavil jsem, ale nenašel jsem ho, zmizel v křovinách. Náhoda je blbec, třeba o něm někdo víte! Hlavně doufám, že nedopadl jako jiná božická kočka, která se stala předmětem házecím při řešení partnerských sporů. No jo, tak příště raději o něčem jiném a radostnějším.

             Ladislav Nevrkla

6 komentářů:

  1. Na webu obce najdete Rozhodnutí hejtmana Jihomoravského kraje ze dne 29. 7. 2013
    o vyhlášení doby zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Zvláště je třeba dodržovat Podmínky požární bezpečnosti - 1. je zakázáno:
    a) rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň;
    b) kouřit;
    c) odhazovat hořící nebo doutnající předměty;
    d) používat zábavnou pyrotechniku a jiné obdobné výrobky.
    2. Místem se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru v období nadměrného sucha se rozumí:
    a) lesní porosty a jejich bezprostřední okolí do vzdálenosti 50 m;
    b) suché travní porosty;
    c) plochy zemědělských kultur.

    OdpovědětVymazat
  2. To by si měl přečíst ten chytrák co v pondělí večer když se zvedl vítr vypaloval za DPS.Byla to hruza i strach v tom suchu!

    OdpovědětVymazat
  3. Firma Bagoňová-Míča už zahájila svoje "spanilé jízdy neboli rejsy" a v naší ulicí Na Rafandě už je to znát. Přestože v Božicích už nezapršelo ani nepamatujeme, z kol traktorů a techniky této firmy je na nádherné asfaltce přilepeno desítky hliněných flákanců (za starých časů to byly aspoň kravince a mohly být použity k něčemu)a k tomu ještě nádherný bílý prášek nějakého hnojiva nebo čehosi. Nemuselo by to být tak zlé, kdyby ti traktoristi aspoň jezdili normálně a ne jak topréda! Letí jak splašení, za nimi vše zvířené v oblacích prachu a nečistot,z kol traktorů a připojených součástí to vesele padá. Uklidit to samozřejmě nejde nikdo!!!! Asi zase sepíšeme petici nebo pozveme média, aby byla firma opět v televízi! Navíc asi zase sepíšeme petici k radě obce, jelikož je to její silnice a ona bude muset zjednávat nápravu. Já vím, traktoristi jsou jenom lidi, ale jestli neví, jak mají jezdit a jak se mají za volantem chovat, tak ať dělají něco jiného ... Tento krásný krátký rovný úsek doopravdy není závodní dráha. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Teď se vraceli zpátky z pole, jeli pomalu, pokorně. Nechápu, proč stejným způsobem nemohli jet na pole. (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. ..Po dlouhé době jsem jela kolem sípky (náměstí),a nestačila jsem se divit!Bordel kolem dokola,a přímo za zastávkou si věší brigádníci svá prádla.Je to ostuda!Proč nikdo nezakročí.Tady v některém článku řešíte hračky a nějakou deku přes plot,která stějně byla uklizena,ale bordel přímo v "centru" jak na zastávce tak i na silnicích a od stejné firmy,tak to mi hlava nebere.Všude jsou obce upraveny a tady se to panečku žije ..nechci raději napsat kde...

    OdpovědětVymazat
  6. K požáru vyjížděli před druhou hodinou odpoledne hasiči na pole u Břežan. Na místě hořelo několik desítek balíků slámy. S požárem bojovalo osm jednotek hasičů, kterým se oheň podařilo dostat pod kontrolu za sedmdesát minut. Na místo dorazil i traktor, který oborával pole tak, aby se oheň dále nerozšířil. rzt

    OdpovědětVymazat