neděle 7. července 2013

Letní seriál: Božická zákoutí 2013 I. - Lesopark

Vcházíme do lesoparku od Božic
Místy vzrušená až hysterická diskuze kolem altánku u fotbalového areálu mě ponoukla k letošnímu letnímu seriálu webu http://probozice.blogspot.cz/. Bude věnován božickým zákoutím. Tomuto tématu se průběžně věnujeme už téměř osm let, co tento web píšu, a tak se samozřejmě při některých návštěvách podíváme i do míst, o nichž jsem už kdysi psal.
Procházkám i poučení slouží lesopark a dva ekologické mokřady Niva pod Božicemi a Vodní a mokřadní biotop u Božického potoka. Nejvýznamnějším a nejdražším zákoutím jsou kromě altánku Božické mokřady. Jak se uvádí na informačních tabulích - Mokřad I. a Mokřad II. Těm se určitě budeme brzy věnovat, ale počkám, až zde bude provedena letní údržba, aby vynikly v plné kráse.  
Dalším význačným zákoutím - neprávem opomíjeným - je lesopark u prvního mokřadu. Je to zvláštní místo. Kdyby existovalo před sto lety, dám na to krk, že by bylo známým a vyhledávaným cílem vycházek božických a křídlovických občanů. Leč nestalo se a já se obávám, že už se ani nestane. Důvod je možná nejednoznačný, ale prostý. Božičtí občané - a to jak z Božic, tak z Křídlovic - nemají důvod sem chodit! Všechno, co zde bylo v minulosti vybudováno a postaveno, je poničeno, tráva vysoká, stromy proschlé. Nádherná lipová alej kolem sklípků je pustá, prázdná, neživá. Sklípky nefungují jako vinné, žádný není otevřený a nenabízí žíznivým poutníkům osvěžující skleničku.
Ale na druhou stranu je cesta lipovou alejí kolem sklípků okouzlující a příjemná. I za silného žáru slunečních paprsků je zde příjemný chladivý stín. Nevím přesně, ale k odpočinku jsou tu maximálně dvě lavičky. Přicházíme na prostranství, které bylo vytvořeno při poslední úpravě lesoparku. Něco nám tu nesedí. No ano, chybějí zde stromy! Tedy, jsou tu sem tam stromy, ale ne tak, aby nás chránily před sluncem. Chybí zde i "krmelec", který je třeba u známé Hraběcí studánky vítaným místem k posezení. Houpačky houpou, ale na všech chybějí držáky. Zkuste si tam zajít s malým dítkem a houpejte je! Informační tabule jsou poničené a na návštěvníky zírají buď "okna", nebo poničená velká informační tabule
Kousek vedle začínají mokřady. Mohli bychom se po krátkém zastavení v lesoparku vydat na procházku mokřady. Zkusím to za vás někdy příště.

             Ladislav Nevrkla







Odcházíme z lesoparku do Českých Křídlovic

1 komentář:

  1. Dobře víme, které děcka (party) chodí po Božicích a dělají bordel a ničí obecní majetek. Ať je to lesopark, zastávka, pohazují odpadky, nedopalky u obecního úřadu. Ať si sedí kde chcou, ale ať se chovají slušne. Jen u obecního úřadu je veselo, jak v létě tak v zimě. Myslím si, že když my jsme byly mladší taky jsme dělaly bordel, ale ne až takovej (malování po zdech, sprejování, ničení věcí). Ne je to hrůza, ale podle mě by se rodiče měli více zajímat o své děti, kde jsou a kdy se vrací.

    OdpovědětVymazat