sobota 9. prosince 2017

Andrej Babiš, nejlepší žák Václava Havla, škemrá u ODS

Ať se to komu líbí nebo ne, Andrej Babiš je nejlepším žákem Václava Havla a jeho základní teze "nepolitické politiky", která zní: Strany jsou pro straníky, Občanské fórum (dnes ANO 2011) pro všechny.


Úpadek politických stran nejlépe ilustrují tři klasické politické strany: KSČM, KDU-ČSL a ČSSD. První dvě postupně vymírají a přestávají voliče zajímat, poslední se srazila do bezvýznamnosti naprosto špatnou personální politikou sama.
Pak jsou tady dvě novější politické strany budované klasickým způsobem - ODS a TOP 09 - kde ta druhá se ještě nedožila ani deseti let a už si hází záchranné laso v podobě nového předsedy Jiřího Pospíšila, který sbíral své politické zkušenosti nejdříve v barvách ODA a posléze ODS.
Obrozená ODS má dobře našlápnuto (Andrej Babiš kolem ní krouží jako čáp) a je jenom na ní, co s dobrým nakročením udělá. Osobně mě zklamala jenom tím, že nepodpořila oficiálně Mirka Topolánka jako kandidáta na prezidenta.
Následují strany nesystémové, které se samy často označují jako hnutí, a právě Babišovo ANO 2011 má všechny znaky havlovské nepolitické politiky. Jenom s tím volebním potenciálem asi na úspěch Občanského fóra z roku 1990 bude muset Andrej Babiš zapomenout. A taky s morálním odkazem Václava Havla má samozřejmě Andrej Babiš neřešitelný problém,
Další známé hnutí je SPD Tomia Okamury, jehož pravou rukou a trvalým stínem, kam se hne, je bývalý čelný politik ODS Radim Fiala, a jeho levou rukou prezident Miloš Zeman. Na dnešním sjezdu ho však Okamurovci otevřeně nepodpořili. Asi je svým projevem zklamal.
 Starostové a nezávislí (STAN) jsou pro voliče nečitelní, taková ani ryba, ani rak, protože pracují podle hříčky "s Jardou jo a s Tondou ne" a nikdo pořádně neví, co by pánové a dámy ze Starostů chtěli prosazovat.
Jednoznačnou jedničkou mezi novými stranami jsou Piráti. Mají to však těžké a budou muset jo promyšleně "zamakat", aby novou povolební situaci ustáli a nesklouzli do nicoty.

Rozhodující momenty jsou však teprve před námi a vítěz voleb Andrej Babiš má dost jasno. Dnes prohlásil: Chci vládnout s ODS a prezident Zeman rozděluje společnost a ještě si v tom libuje. Andrej Babiš rozehrává vysokou hru, která mu buď dopřeje plnohodnotně vládnout, nebo ho smete.
                                                                Ladislav Nevrkla


1 komentář:

  1. Z pohledu ODS kolem ní krouží spíše jako sup. Pro ČR by to byla vláda asi nejlepší, pro ODS smrtící...

    OdpovědětVymazat