neděle 31. prosince 2017

Katolický týdeník cenzuruje božického kněze

Katolický týdeník odmítl otisknout v plném znění text, který zde měl publikovat známý kněz, biolog, vysokoškolský učitel, administrátor lechovické farnosti a taky náš božický farář Marek Orko Vácha. M. O. Vácha jej proto zveřejnil na svém blogu http://blog.aktualne.cz/blogy/marek-vacha.php?itemid=30657, odkud jej přetiskujeme.


12. prosince 2017 jsem obdržel od redakce Katolického týdeníku následující mail. 


Dobrý den,
dovoluji si Vás oslovit s následující prosbou. Připravujeme teď anketu mezi vybranými osobnostmi katolické církve k nadcházející volbě prezidenta a klademe jim všem následující otázku: "Víte už, koho budete volit za prezidenta? Které postoje a názory jsou pro vás při volbě určující?"

Svou odpověď v požadovaném krátkém rozsahu jsem poslal. Následovalo několik mailů, ve kterém redakce žádala, alespoň drobnou úpravu mého textu, konkrétně se jednalo o doslovný citát pana prezidenta. Moje stanovisko bylo ovšem takové, že buď Katolický týdeník uveřejní text jak je, nebo vůbec. Redakce se nakonec rozhodla text neuveřejnit. Vzhledem k tomu, že jsem text již sepsal, dávám jej alespoň sem na blog. Zde je: 


"Vážení čtenáři Katolického týdeníku. Mnozí z vás si stěžujete na to, jak je současná mládež vulgární a zkažená. Mnozí z vás jste mi rovněž po posledních prezidentských volbách psali o tom, jak bude Miloš Zeman výborný prezident a jak moje podpora Karlu Schwarzenbergovi je veliký omyl. Nyní je čas na rekapitulaci. 
Učíte vaše děti a vnuky, že mají být hrdi na to, že jsou Češi a že nemají pít alkohol - a pak jim pustíte televizi, kde pan prezident vrávorá nad korunovačními klenoty. Učíte mladé, že nemají mluvit sprostě – a pak jim pustíte Český rozhlas, kde pan prezident říká nahlas „kunda sem, kunda tam“ (a prosím redakci Katolického týdeníku, aby uvedený doslovný citát pana prezidenta nevytečkovala a ponechala v původním znění). Učíte mladé, aby se uměli omluvit, a dáte jim do ruky noviny, kde se dozvíte, že pan prezident lživě označil Ferdinanda Peroutku jako autora článku „Hitler je gentleman“ a do dnešních dnů nebyl ani schopen doložit existenci článku, ani omluvy. Učíte mladé lidi, že nemají kouřit, a dozvíte se, že podle pana prezidenta kouření po dvacátém sedmém roku věku je zcela bez rizika. Ano, zvolili jste lidového, doslova vulgárního, prezidenta. Jistěže si můžete zvolit téhož prezidenta znovu. Nedivte se ale pak prosím, že i vaši vnukové budou vulgární. Je to svým dílem i vaše vina. A naučte se rusky."

                   Marek Orko Vácha

8 komentářů:

  1. Přesně tak. Naprostý souhlas. Hana a Peter Koledovi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomto směru si velmi vážím pana starosty Haly,který už tenkrát po těch vulgaritách sundal ve své kanceláři obraz prezidenta Zemana ze zdi. rtz

      Vymazat
  2. Nesvalujte používání vulgárních slov na prezidenta. Ten na Vás i Vaše děti nemá žádný vliv. Pokud se doma mluví slušně, tak i potomci mluví slušně a nepoužívají vulgarity. Proč by si zrovna z prezidenta měly děti zrovna v tomto brát příklad. Někdo ani neví pořádně, kdo nám vládne, či kdo je hlavou státu, nebo jaký státní svátek se slaví (jejich odpověď (z vlastní zkušenosti) - nevím, hlavně, že je volno. K tomu pak opravdu není co dodat. (me)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hlavně se podívejte co do našich dětí hustí internet či televize a je jedno která. Ty přihlouplé pohádky s různými papostavičkami,násilí a nesmyslné, cit otupující děje.Mydliti se klacky po hlavách bez následků, to je dnešní pohádka. A že děti neznají naše dějiny ,neznají vůbec smysl státních svátků, nesnají ani základní státní funkcionáře, o to se dělí rodina a škola. Ale hlavně škola, pamatuji si z dětství,že jsme se učili i co je v ústavě.Je pravda, že děti dnes sice ovládají chytré mobilní telefony, ale jinak a bez nich zůstavají v jiných oblastech hloupoučké,často bez vlastního názoru a orientace. Jeden prezident děti nepokazí ani nenapraví,ať tam sedí ten nebo ten, nakonec, vždy je to vždy určitá podoba části našeho národa. A ta druhá část, jak je u nás zvykem , a to platí při všech volbách i třeba těch komunálních, začne pomlouvat,kritizovat ,místo aby uznala porážku a smířila se se skutečností, že někdo je lepší. Ale to jsme my lidé a ...dopadnem neslavně. -pepř-

      Vymazat
  3. Plně souhlasím s výše uvedeným komentářem. Je to přesně vystiženo, jak to to v současnosti "u nás" vypadá. (me)

    OdpovědětVymazat
  4. Marek Orko Vácha je možná slušný - a přesto ničí křesťanství a katolickou církev mnohonásobně více než Miloš Zeman.

    Mnoho lidí, kteří nepromluvili celý život sprostě se dostane do pekla. Přečtěte si Desatero - který bod je o nemluvení sprostě? A kolik jiných, mnohonásobně důležitějších bodů, v Desateru je.

    Marek Orko Vácha by odsoudil i Ježíše Krista. I on v bibli není vždy podle Gutha-Jarkovského. "Plemeno zmijí!" - není oslovení vhodné pro bankety. Stejně jako "Udělal si tedy bič z provázků a všechny z chrámu vyhnal, i ovce a voly, a směnárníkům rozsypal peníze a zpřevracel jim stoly." - není zrovna slušné chování.

    Jestli Marek Orko Vácha upřednostňuje slušné chování jako první prioritu, zřejmě už dávno dávníčko zapomněl na důležitější věci.

    A propos:

    Marek Orko Vácha například tvrdí, že zpovědní tajemství neexistuje, a je potřeba okamžitě jít na policii, jakmile se dozví kněz něco trestného.

    Kromě toho duo Halík + Vácha pro zničení křesťanství udělalo tolik, že by za to mohli dostat metál.

    Stejně jako "svoboda není žádná nula nebo jednička" - když jde o to vytrucovat si bez zásluhy skrze Daniela Hermana medaili pro Jiřího Bradyho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. „Plemeno zmijí“ je pro vás to samé, co „Ku.da sem ku.da tam“? Oba úryvky, které používáte, jsou ve chvíli, kdy jde Ježíšovi o „Otcovu“ věc. Když je M. Zeman vulgární, tak mu jde o to, aby někoho ponížil a bere důstojnost druhému – a to už jsou všechno věci, které proti Desateru jsou. Taky mi přijde, že si pletete vulgaritu se schopností říkat pravdu.

      Nikde jsem si nevšiml, že by M. O. Vácha upřednostňoval slušné chování jako první prioritu (tím neříkám, že slušné chování je něco negativního). Ve výše uvedeném článku není slovo slušnost použita ani jednou. Já vidím, že M. O. Vácha hlásá evangelium.

      Halík + Vácha podle vás ničí křesťanství tím, že pokřtili a duchovně vedou tisíce lidí? Málokdo dělá pro záchranu křesťanství víc.

      Vymazat