pondělí 25. prosince 2017

První svátek vánoční. Boží hod vánoční

Modrá obloha, všude klid a mír. K období zimního slunovratu chybí jenom sníh a mráz. Ale jak se říká, nemůžeme chtít všechno. Musíme brát radosti i strasti. Zapálit svíčky, vzpomenout na blízké a známé a taky se projít krásnou božickou přírodou.


Šel jsem zapálit svíčku na hrobku pana preláta Maxe Mayera. Jak ubývá pamětníků, nezbývá, než se aspoň několikrát za rok zastavit právě u hrobky této velké osobnosti božické a křídlovické minulosti. Náhradní - letos v létě instalovaný - erb na levé desce drží a je v pořádku, jinak je ale patrné, že už není těch, kdo by o pietní místo pravidelně pečovali. Na začátku července uplyne 90 let od úmrtí pana preláta a já určitě během roku 2018 připomenu to nejdůležitější z jeho života i jeho odkazu dnešku. Ať aspoň to málo víme. Taky obec Božice se chystá obnovit parkovou podobu bývalé prelátovy zahrady za dvojdomkem s původními čísly 9 a 10. Arboretum pana preláta to sice nebude, ale parková úprava jako odpočinkové místo u druhého mokřadu (rybníka) bude dnešní době odpovídat více a bude nepochybně vhodným doplňkem této božické lokality. Bylo by dobré, kdyby se úprava stihla do výše připomenutého výročí.

Nalevo od prelátovy a von Thavonovy hrobky byly založeny nové hroby. Všechny tam pohřbené jsem znal včetně zatím posledního hrobu Pepy Veverky ml. O to víc mě zasáhla smutná zpráva, když jsem došel na parkoviště pod kostelem a čekal tam na zbývající část rodiny. Dozvěděl jsem se tam totiž, že vážné nemoci podlehl další můj bývalý žák a dobrý člověk, s nímž jsem se čas od času potkal a pozdravil, Honza Kresan z Borotic. Nebylo mu ještě padesát ...

Vánoční dárek jsem vyzkoušel na několika fotografiích. Snad bude dobře sloužit a zachycovat jen ty nejzajímavější momenty krajiny i života. Secesní vila Tulipánka, v dáli i s bantickou větrnou elektrárnou, podobně jako zajímavá věž božického (křídlovického) kostela sv. Petra a Pavla a v dáli pětice břežanských větrníků. No a poslední foto je hádanka. To upečené na kuthanu jsou: a) kuřata,  b) perličky, c) holoubátka? Za sebe si přeju dobrou chuť a vám ať taky chutná to sváteční jídlo, které jste si doma připravili. Tak hezký zbytek svátků a večer se třeba potkáme na Štěpánské zábavě.

                       (lan)





1 komentář:

  1. Velice zajímavá fotografie,nikdy by mě nenapadlo,jak blízko jsou břežanské elektrárny. A taky kříž na našem kostele je zajímavý.

    OdpovědětVymazat