úterý 8. června 2021

Jak to vidí Marian Kvarda


 Máme v obci bohatství v nadstandardně čisté pramenité vodě - živé vodě! Voda se pouští do obcí okolních. Tento stav může velmi rychle skončit, není za pět minut dvanáct, ale už teď je pět minut po dvanácté.

Nikdo neví, nebo vědět nechce, co vyrostlo v pískovně za plochu ve velikosti božického hřiště (nejen plochy, kde se hraje). Pro lepší představu, by tam zmizel obecní úřad, škola, sýpka atd. Kdo to povolil? Kdo to navezl? Kdo to toleruje za našimi zády? Nebyli jsme informování ani obcí, ani místními novinami, nic nezaznělo na zasedání zastupitelstva, ani firma, která skládku provozuje, neinformovala občany, jak bývá v podobných případech dobrým zvykem. Dovoluji si napsat, že nás, většinu občanů, někdo považuje za stádo! Kdo jediný má v naší obci stádo, je farma Klíč. Proto říkám zlegalizování a rozšíření skládky jasné NE! Slibování, jak to bude pro obec výhodné apod. NE! Připomenu drobné přirovnání. Sliby, že tenhle provoz by mohl stát v Karlových Varech na kolonádě a nesmrděl by, je to západní technologie. Ano hádáte správně, řeč byla o karlovské bioplynce! Jak to dopadlo, víme všichni...

Ale zpět k deponování odpadu. Naváží se na propustné písčité dno. Pod celou plochou pískovny je jezero čisté vody, které kryje asi necelý metr písčitého podloží. Že se bude vozit na skládku pouze neškodný materiál, je výsměch. Likvidují se tzv. brownfieldy se silnou ekologickou zátěží. To se nakládá na auta tak, že pokud to trochu jde, tak se to míchá. Horší část se naloží na záď kamionu, lepší dopředu a na vrch. Kamion přijede na hranu svahu a sype. Prvně vypadne to špatné a okamžitě to lepší na to. Azbest se dá taky dobře schovat, stačí pojezdit pásy buldozérů, nebo pokud je k dispozici válec, to je úplně to pravé ořechové. Promíchá se to se sutí a šup s tím na skládku. Namíchat do toho prošlé jedy a ropné odpady a síru, to je úplná "sranda"! Téměř nikde to nikdo nekontroluje. A kdo s tím přichází do styku, kypař na skládce, řidič kamionu, bagrista, buldozerista, ti buď opravdu neví, s čím pracují, anebo musí držet hubu. Anebo funguje uplatitelnost. Od těch, co jsou na postech, až po toho v oranžové vestičce. Stačí třeba spartičky. Na toto téma bych mohl vydat knihu! 

Snad bych ještě doplnil. Pokud skládku dovolíme, Brno má po starosti a není vyloučeno, že by i Vídeň mohla přijít s troškou do mlýna. Až dojde ke skutečné kontaminaci vody a životního prostředí, a to nevratně, bude se hledat viník. Nenajde se. Soudy nikoho nedohledají a i kdyby, co si na kom kdo vezme? Až by Božice vysoudily danajský dar, nebylo by od věci to svést na nějaké cizí agenty. Jako důkaz by to stačilo. I po letech třeba fotka, jak jsou u Šíbla na pivu.

Pro dokreslení ještě něco. Všechny skládky jsou problémové, byť všechny jsou a byly povolené a bezproblémové. Město Šlapanice dopadlo tak, že vůbec nelze vodu používat, a to ani na závlahu, snad jen na mytí auta. Škvára, popel, síra, spečené plasty ze spaloven..., no nedej bože, aby tady taková skládka byla!

Možná víte nebo nevíte, když se budovala v sedmdesátých letech závlahová nádrž v oblasti Petrovska (od hřbitova po panelce), celá pravobřežní strana byla utěsněna jílovou vrstvou a proložena dvěma vrstvami svařované fólie, protože neškodná závlahová voda by utekla. V tehdejší době - asi 45 let zpět - něco, na co se jezdily dívat různé exkurze. A teď někdo umístí skládku ani ne 500 metrů od nádrže bez jakéhokoliv utěsnění! Hrozí znečištění Božického rybníka i Přírodní rezervace Karlov. Bude pozdě a na Hraběcí studánce se objeví nápis Ropné produkty a jedy! Další zajímavost se váže do doby předsedy J. Šebečka. Dosluhovala skládka u Zedníčkových a za školou, bylo zažádáno o možnost zasypání díry po malé pískovně u hlásky. V žádném případě, nepovolilo se, a to proto, že od uvažované skládky je blízko k uvažovanému prameništi vody. Obdobná jáma se nachází dva kilometry od města Miroslavi. Asi pět let jsem tam měl nasazen svůj buldozér. Skládka řádně oplocená, první auto mohlo vjet na skládku v 7 hodin, když zaměstnanec otevřel, a poslední vyjelo v 17 hodin, a za ním se zavřelo. Pracovník města byl svědomitý a každé vozidlo bylo vysypáno před ním na plac, ne ze svahu. Odpad byl neškodný, stavební suť a zemina. Ze dne na den byla skládka uzavřená: ohrožuje životní prostředí. Město Uherské Hradiště chce ušetřit na vytápění. Mělo nápad, že by do teplárny byl přimícháván domovní odpad. Bude jednání se všemi občany ANO - NE. V případě negativního vlivu pro město, bude tento provoz okamžitě zastaven.

Ve 21. století se skládky všeho druhu ve vyspělých zemích třídí a recyklují. A následuje opětné využití, v našem případě betony, cihly, asfalty lze opětovně využít ve stavebnictví. Toho, co se nedá využít a musí se skládkovat, bývá asi tak 2,2%. Využít by se k tomu účelu daly staré cihelny, které mají v zemnících nepropustné dno. A že jich máme v okolí několik...

Jaké výhody to má pro obec? Pracovní příležitost téměř žádná. Skládka pro nás občany Božic po uzavřené smlouvě za úplatu. Informace týden stará přímo od pramene říká: Kolem skládek i na nich úhyn ptactva, zvěře i ryb. Kontaminovaný prach jde na pole - u nás zelenina, vinohrady a taky vodní plochy. Hrozí, že by klesly ceny nemovitostí. S pisateli přede mnou (diskuze na facebooku senátora Tomáše Třetiny) lze jen souhlasit. Díky. Dopravní zátěži se věnovali rovněž pisatelé přede mnou. 

Já jsem starý chlap, pomalu 75 let, apeluji na mladé, kteří se tu usadili, spousta z nich si zde postavila nový dům a chce ho jednou předat svým dětem. Čistou vodu, zdravé životní prostředí potřebujeme každý den, skládku NE!

                                    Marian Kvarda



Žádné komentáře:

Okomentovat