úterý 15. června 2021

Skládku v přírodě Božičtí odmítají


 Obyvatele Božic zvedla ze židlí plánovaná skládka odpadu v bývalé pískovně, píše se v dnešním článku ve Znojemském deníku (Rovnost).

Nad zdrojem podzemní vody a v přírodní lokalitě. Původní záměr rekultivovat těžební prostor hlínou změnila společnost Českomoravský štěrk na stavební suť. Lidé i obec protestují. Proti skládce se Božičtí odvolali na poslední chvíli a obec zaslala na kraj nesouhlasné stanovisko, jak redaktorce Deníku potvrdil starosta obce Karel Hala.

Do "žhavého" případu se vložil i náměstek jihomoravského hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec. Potvrdil, že se o problém se skládkou v Božicích zajímá týdny. "Nyní probíhá vyhodnocování připomínek, oficiální stanovisko kraje bude následovat," řekl Deníku Lukáš Dubec.

Na pomoc přispěchal i senátor a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. "Z pozice senátora jsem ke skládce poslal nesouhlasné stanovisko na kraj," uvedl po návštěvě Božic.

Podle mluvčího společnosti Českomoravský štěrk Marka Tláskala je využití stavebního odpadu při rekultivaci běžné. Dále tvrdí, že vytěžená plocha je dorovnaná do výšky původního terénu stavebním odpadem, který tvoří převážně nevyužitá zemina z výkopových prací.

Jenže právě tady panují největší obavy a podezření, že v božické pískovně ukládanou stavební suť netvoří tak úplně zemina z výkopových prací. I pouhým okem je patrné to neradostné nadělení...

Takže i nadále platí redakční mezititulek "Skládka v přírodě zkazí vodu, bojí se Božičtí." To potvrdilo i jednání božického zastupitelstva minulý čtvrtek. Na přímý dotaz, jestli někdo ze zastupitelů souhlasí s touto skládkou, se nezvedla ANI JEDNA RUKA. Všichni přítomní zastupitelé jako jeden muž a žena se tak přiklonilo k nesouhlasnému stanovisku, které vypracovalo vedení obce a zaslalo na krajský úřad. Tak uvidíme, jaké bude oficiální stanovisko kraje, jak o něm výše hovoří náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec.

           (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat