pátek 11. června 2021

Dokument: Vyjádření Obce Božice k záměru „Rekultivace pískovny Božice“


 Vyjádření Obce Božice k záměru „Rekultivace pískovny Božice“, k.ú. Božice, Hrádek u Znojma, Křídlůvky okr. Znojmo

Obec Božice vyjadřuje nesouhlasné stanovisko se záměrem „Rekultivace pískovny Božice“
dle zákona č. 100/2001 Sb. zpracované v rozsahu přílohy č. 3 zákona.
Jako důvody nesouhlasu uvádíme následující:
Dle podkladů dodaných oznamovatelem záměru by se do pískovny mělo v následujících 20 letech
uložit 3 172 950 tun materiálu, případně ročně max. až 300 000 tun ročně. V tomto případě by se jednalo až o 50 velkých vozidel denně. Naše obec se nachází v zemědělské oblasti s intenzivní zemědělskou činností při pěstování zeleniny, která značně zatěžuje dopravní situaci. Další nárůst dopravy spojený se skládkováním, by velmi omezil život občanům bydlícím v nejbližší okolí komunikace, po které má být plánovaná suť přepravována. Jedná se o 36 nemovitostí a přibližně 150 obyvatel obce, kteří jsou bezprostředně ohroženi hlukem a provozem těžkých vozidel. V blízkosti komunikace se dále nachází základní škola, kterou navštěvuje 250 žáků a při zvýšeném provozu je zde velké riziko vážných dopravních nehod.
Dalším důvodem nesouhlasu je druh zaváženého odpadu, kdy byl bez možnosti vyjádření obce již v minulých letech dodatkem změněn. Jedná se mimo jiné o beton, cihly, tašky a keramické výrobky. Dle původního záměru, kde ještě byla obec Božice účastníkem řízení, zde měla být k rekultivaci použita pouze výkopová zemina. V dodatkovém řízení, ke kterému již nebyla obec přizvána a ani jí toto rozhodnutí nebylo dáno na vědomí, se toto změnilo na výše uvedené odpady. Dle platné ÚPD obce Božice, je plocha pískovny vedena jako TE- těžby nerostů. Zde není o možnosti ukládání výše uvedených odpadů žádná zmínka, a proto se domníváme, že záměr odporuje platnému ÚPD. Dle našeho názoru by se materiály, které se zde ukládají a měly ukládat, daly využít k dalšímu použití například vydrcením. Tento názor je podložen i současnou situaci, kdy hrozí nedostatek materiálu z lomů těžících kamenivo.
Podle našeho názoru není dostatečně zohledněn problém se spodními vodami, neboť pod pískovnou se nalézá podzemní jezero a hrozí zde kontaminace těchto vod.
Zavážením by byli rovněž ohroženi živočichové zařazení do různých stupňů ochrany, kteří zde již v současnosti přebývají.
Dále jsme toho názoru, že při stávajícím (a současně také plánovaném) počtu obsluhujícího personálu nelze zajistit dostatečnou kontrolu naváženého materiálu v takovémto množství, kde hrozí kontaminace ropnými a jinými nebezpečnými látkami.
Toto stanovisko obce je podloženo názory velké většiny občanů Božic, kteří mají již špatné zkušenosti s nedalekou bioplynovou stanicí, která dlouhá léta znepříjemňovala život nejen v naší obci. Věříme, že naše názory budou vyslyšeny a tento záměr bude přepracován.

3 komentáře:

  1. přesně....škoda že už tam...a nikdo nevi co, je navezene...je velika škoda, že nám všem nemuže planeta Země dat takovou facku...abychom se konečně probrali jako lidstvo...

    OdpovědětVymazat
  2. Navážka by měla být okamžitě zastavena kvůli podezření z nezákonného jednání. A až se to prokáže, tak dosud navezený odpad odvézt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento argument napadne asi každého soudného člověka, jenže realita je bohužel jiná. Včera jsem jel ve směru Mackovice - státní silnice (na pár minut jsem zastavil) a během té chvilky kolem mě projely tři nákladní vozidla nejmenované firmy ve směru na božickou pískovnu. O to, aby byla vystaveno okamžité STOP tady musí být reálná politická síla a administrativní opatření! Jinak se "nálet suti" bude v této chvíle spíše stupňovat než omezovat!!! To, že konečné rozhodnutí bude pro firmu znamenat odvoz netříděné suti pryč z božické pískovny, je aktuálně více než jasné! Ledaže by zase nějaká lobby rozhodla jinak.

      Vymazat