neděle 20. června 2021

Křídlovická sklepní ulička naproti kostelu

Tyto dva sklepy už se zachraňují...

Křídlovická sklepní ulička naproti kostelu
, kolem níž jsme vedli na facebooku docela výživnou diskuzi, nekončí.

Zatímco dva zajímavé sklepy vzaly nedávno za své a zahrnul je přistavený nakladač, další dva sklepy ožívají.

K těm zahrnutým bych jenom dodal, že pamětníci dobře ví, že se nejednalo o nějaké bezvýznamné sklepy, jakmbylo konstatováno na posledním zastupitelstvu, ale že že ten větší sloužil kdysi dávno jako ledárna  pro křídlovickou jatku a asi i pro hostinec pod kostelem nebo spíš pro Bradův hostinec, rovněž pod kostelem. Bradův hostinec (i s prodejnou obuvi firmy Baťa) většina křídlovických a božických občanů nepamatuje, protože byl zasažen a zničen při leteckém bombardování Křídlovic sovětskými bombardéry v závěru druhé světové války. Zbyla z něho jenom studna, dnes krásně upravená. Dům vedle přes cestu na obrázku stál na zahradě paní Novotné, pod Floriánovým (dnes Vilémovým). 

Myslím, že by bylo načase, abychom se historií naší obce opět začali zabývat trošku podrobněji a důkladněji, protože bychom byli ušetřeni různých povrchních komentářů a hodnocení.

Sklepní ulička naproti kostelu patřila před rokem 1945 k těm velmi významným a není naší chybou, že o ní nic nevíme. Měli bychom se snažit vrátit kdysi známá a významná místa do historické paměti naší obce. Neznalost historie naší obce nás neomlouvá. Měli bychom se snažit všichni. Nás pár nadšenců to jen tak nezachrání.

A komu je to jedno, ten ať se věnuje něčemu jinému a nehází nám klacky pod nohy. Já taky nemluvím do zemědělství a zpracovatelského průmyslu, i když má v Božicích v současné době velmi silné a významné postavení. Já jsem tomu rád a fandím tomu.

                       (lan) 








3 komentáře:

  1. Ale ja to tam teď krásné! Pěkné stavební místo. Marek Klíč

    OdpovědětVymazat
  2. Mě ten plánek ruských letců přijde trochu popledený. Jakože vlevo je vpravo a nět je DA!
    To útočili na křoví za silnicí u traktorky na mackovice , která tam tehdy ještě nestála? Nebo na most který byl od Božic před cestou a né za cestou jako na obrázku?
    A bomba za božicemi dopadla do vytěžené pískovny? nebo na most v údolí lásky?
    Marek Klíč

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Rusku je sice všechno možné, ale ty nálety byly na kolony německých vojsk u Božic. No a při otáčení sem tam "vypadla" nějaká další puma nad vesnicí. Cílený letecký útok na Božice to samozřejmě nebyl.

      Vymazat