středa 2. června 2021

Nová asfaltka z Křídlovic do Zámlýní: Pro motorová vozidla "Zákaz vjezdu"!


Kolem Aleje život
a a výklenkové kapličky u spojnice mezi Českými Křídlovicemi a Zámlýním se ode dneška projedeme i projdeme po nové asfaltové cestě.

Nevím, možná tam budou nějaká omezení, každopádně je to další střípek ke zkvalitnění našeho života v obci Božice. 

Jak uvádí FB Obce Božice: Bude zde instalována dopravní značka "zákaz vjezdu motorových vozidel".

                                        (lan)










6 komentářů:

  1. Opět mi to nedá, abych se neozvala. Nevím, kde se berou takové, pro mne hodně starší generaci, některé názvy, které jsem nikdy dříve neslyšela. Zřejmě tam máš nějaké kvalitní "Jazykozpytce", kteří mění staré, pro nás zaběhnuté názvy. Nikdy se za nás něříkalo Zámlýní. Vždycky se to bylo buď - jdeme ke mlýnu, za mlýn, koupat se k mostku u mlýna, bydlíme za mlýnem, jdeme jednotit řepu za mlýn, dokonce výkupna zeleniny a ovoce byla za mlýnem, maximálně vedle Holých a najednou je z toho název Zámlýní. Byla bych ráda, kdyby mi to bylo vysvětleno a hlavně, kdo na tento název přišel a proč?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Časy se mění, názvy taky. Oficiální název Mlýnské Domky (je třeba na Mapy.cz) se nějak neužíval a za Ing. Čurdy, který se v roce 1990 stal prvním porevolučním starostou Božic, se zavedl a ujal název Zámlýní. Je to pěkný a přesný název daného místa. Toť vše.

      Vymazat
    2. Chcete dodržovat historii, ale zatím neděje se tak. Nevím jestli se název ujal, ale budiž. Pro nás starší to není přesný název a nikdy, co si pamatuji, se neužíval. Pokud vím, tak Čurdovi to tak nazývali také (byli jsme s nimi hodně ve styku) Nikdy jsme to od nich neslyšeli. Každý máme na to svůj názor a já hlavně zkušenosti. Toť vše. (me)

      Vymazat
    3. Jsem čtyřicátník a co já pamatuji, tak jsme tomu vždy říkali Zámlyní. Ono asi každá generace má místní názvy mírně upravené.

      Vymazat
    4. To můžu potvrdit. Letos na podzim to bude 40 let, co jsem přišel do Božic a pojmenování Zámlýní mi přijde jako "odjakživa". Takže už se to asi používalo. Že se řeklo i Ke mlejnu, U mlýna apod. se nijak nevylučuje. Stále je to o tom, jak si pojmenování zavedeme a jak dál mezi lidmi žije. Třeba z jiného soudku: Když se postavily dvě nové bytovky nad hospodou, tak je jedna zastupitelka nazvala "Pastelky", protože na rozdíl od šedivé učitelské bytovky i šedivé školy byly v pastelových barvách. No a po 20 letech každý v Božicích ví, kde to je, když se řekne "Pastelky" a nikoho ani nenapadne hledat pro ně jiné pojmenování. U mlýna to bylo jiné, protože jsme ho v roce 1965 zbořili... A ten odstrašující relikt, který tam z něho přes cestu zbyl, raději ani nezmiňovat.

      Vymazat
  2. Víc než hašteření o používání pojmenování Zámlýní nebo U mlýna, Za mlýnem či Mlýnské Domky, což je oficiální, ale nepraktický název, který odpovídá původnímu názvu Mühlhäuseln, je určitě zajímavější vzpomenout si, proč se tato silnice asfaltuje až nyní!!!??? Její začátek i konec už asfaltový povrch měly! Sice mizerný, ale přeci jenom už nějaký ten pátek...Zato podstatná část této místní komunikace byla uprostřed děravá a prašná!!!! A lidi se ptají: Proč??? Proč už tenkrát nebyla tato akce provedená celá?

    OdpovědětVymazat