pondělí 9. května 2016

Retro: Vzpomínky majora Kyzlinka. Zážitky z hláskařského přijímače v Božicích

Na webových stránkách http://www.vojensko.cz/612-rtr-bozice jsem našel docela zajímavé vzpomínky bývalých vojáků na rotu v Božicích i jeden příspěvek ze žhavé současnosti. Aktuální foto od "Hlásky" též připojím.




















  • Po dostavení bojové a týlové části nové roty, se nastěhovala i RL technika (P-20 , P-8 ) a to na počátku dubna 1958. Bojová část i týl byl obsazen příslušníky RTH Nové Syrovice. Pro upřesnění : jedná se o prostor Moravských Budějovic- Krnčák . Tam totiž byla aktivována rota 12.09.1955. P-20 od sovětů po jejich odchodu z Rakouska v důsledku vyhlášení neutrality, P-8 z původní roty u Jaroměřic n.Rokytnou a přes stanoviště Jinošov (letiště Náměšť n.Oslavou) - "na Krnčák "- do prostoru Nové Syrovice.

  • A tak jsme se tedy v roce 1958 přesunuli do nové roty a začali "točit"A protože bez spojení není velení - bylo u každé RTH vysílací středisko, v potřebné vzdálenosti od RL (pro omezení rušení od RL). Spojení bylo v telegrafickém režimu: anténu tvořilo měděné lanko mezi dvěma stožáry s orientací na velitelské stanoviště (Sokolnice). A tak na snímcích je prostor bývalého vysílacího střediska. Omlouvám se tazateli , ale zapomenout na spojaře..?
  • Jako technik, pak i náčelník P-20 jsem se tohoto všeho zúčastnil. Je škoda, že se kluci z Božic na VOJENSKU neobjevují. (stejně jako z roty Moravská Nová Ves). Zdraví všechny bývalé spolubojovníky na jmenovaných rotách. major v.v. Kyzlink

  • No já bych za spojaře dýchal, protože jsem jedním z nich, leč od PS:)
  • A teď k věci... Božice mám už dlouho v hledáčku, že to nafotím (jsem ze Znojma) a tak znám jenom rotu, bojovku a autopark. To, že tam byl vysílací bod mě absolutně nenapadlo (nejsem radiák). Všimnul jsem si toho náhodou, protože je tam nyní nově vybudována motokrosová trať a po kroužení na té trati jsem najednou koukal na známý domek, který je podobný těm ostatním z hlásek a je doslova součástí toho krosového areálu. Všimnul jsem si valů, kde asi byly postaveny radiovozy a tak mě napadlo jen to, jestli tam nestála věž hlásky.
  • No nestála a jsem rád, že jste se nám na vojensko ozval. Jak tam budeme zase motokrosit, vezmu foťák a nafotím to. Rotu zatím nechám na pokoji, protože tam to bude složitější z důvodu obydlení a domluvy s lidmi. Bojovka je stále využívána armádou a jsou tam radary, tam fotit nejde.
  • Kdyby jste měl nějaké fotky z těchto rot, zveřejníme je rádi na stránkách a tím to oživíme. Kluci se pak sami chytí. Když tak pište na můj mail, nebo mail vojenska. Díky, Olda Vítek

  • V roce 1988 na uvedeném místě byla zděná malá budova pro spojaře a zákop pro spojařské vozidlo Praga V3S. Ve službě tam byli stále 2 vojáci ZVS, jako velitel tam byl svobodník. Stravu donášel velitel, který chodil s ešusem na rotu. Petr Sládeček

  • Když ono se nás moc k Božické rotě nechce ozvat, tak já se tedy hlásím. V roce 1963 jsme sem přejeli z Jaselek v srpnu na hláskařský přijímač. Tehdy měl rota číslo 331 a velitelem byl kapitán Alois Chromčík, který tehdy chodil v modré letecké uniformě. ZVP byl kapitán Josef Pospíšil nebo snad Pospíchal (?) a zdravoťákem zde byl poručík Hroník. Velitelem čety budoucích hláskařů byl četař Čepan z Ružomberka. Na bojové části se vrtěly antény radaru P15 a k ostraze bojové části tam byl PLdvk, jehož obsluha byla s dalšími zařazována s psovodem do strážní služby stanoviště. Rota měla i své malé hospodářství, zeleninářskou zahradu a chovala své čuníky, jejichž maso zpestřovalo občas náš vojenský jídelníček. U roty byli i dva tažní koně, s nimiž "premával akýsi romský kočiš". Vozil odpadky na skládku a přivážel poštu.
  • Na první taktické cvičení v přijímači nemám dobrou vzpomínku. Když jsme byli v Božicích /srpen -září 1963/ na hláskařském přijímači, velitelé družstev - naši budoucí velitelé na hláskách, nám udělali první taktické cvičení. Masky, přilby, atomkecky, polní lopatky, samopaly vz.24.
  • Odbývalo se to právě v tom Oldou zmíněném prostoru východně od roty. Byl to takový lebedou a křovím zarostlý pahorek kolem kterého jsme měli vybudovat polokruhovou obranu. Každý si měl vykopat okop pro ležícího střelce a z něj pak udělat okop pro klečícího střelce. Když jsme ale začali kopat do země, zjistila většina , že to je nějaká navážka,skládka. Objevovaly se plechovky od konzerv, popel, staré nádobí, sklenice, boty, kachle od kamen. Velitel čety si sám prověřil stav toho území a rozhodl , že tedy stačí vybudovat jen okop ležícího střelce. Ale důkladně maskovaný! Vojín Jožo Janota, synek z Mikulova, zavolal: Chlapci dole nekopajme, tam by mohly být i horší věci! Pak četař bouchl dva dělbuchy a slznou dýmovnici a tím naše první taktika na dohled od roty skončila. Vladimír Chochola

  • Tolik několik vzpomínek na rotu v Božicích z pera přímých účastníků. Klidně může někdo doplnit. Jen bych doplnil, že té "malé zděné budově" se v Božicích jinak neřekne než "Hláska" a tomu smetišti - černé skládce se říkalo "Pod hláskou". Teď je tam, jak píše Olda, krásná krosová trať. Zbývající informace jsem převzal z uvedeného zdroje.
  •                                     (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat